Connect with us

SAĞLIKLI YAŞAM

Hangi Meyveler Çok Şekere Sahiptir?

Hangi Meyveler Çok Şekere Sahiptir ? Biliyor musunuz yediğiniz meyvelerin içerisinde neler olduğunu ve bu meyvelerin size ne kadar yararlı ne kadar gerekli olduğunu öğrenmelisiniz işte hazırladığımız listeye bakın

Published

on

Hangi Meyveler En Çok Şeker Sahiptir ?

Yediğiniz Meyveler’de Ne kadar Şeker var biliyor musunuz ?

Ne yemeniz gerektiğini Biliyor musunuz yediğiniz meyvelerin içerisinde neler olduğunu Hangi meyveler çok şekere sahiptir öğrenmek için işte hazırladığımız listemize bakın…

Mango

Mango sizin için en uygun meyvedir ve iyidir! İhtiyacınız olan lif ve diğer besinlere sahiptir. Hangi meyveler en çok şekere sahiptir sorusuna cevaptır Ama aynı zamanda doğal şekerlere sahip. Örneğin, bir mangoda 45 gram şeker bulunur  kilonuzu veya ne kadar şeker tükettiğinize dikkat etmek en iyi seçim değildir. Belki birkaç dilim tadını çıkarın ve ara ara yemeye dikkat edin.

Üzüm

Üzüm, Yaklaşık olarak bir bardak 23 gram şekere sahiptir. Yenmesi keyifli ve çok kolay bir şey için bu çok fazla. Ancak üzüm Kalp hastalıklarını önlemekte çok iyidir ama sahip olduğu şeker oranına dikkat etmelisiniz yaz aylarında iyi bir tatlı çeşididir.

Kiraz

Kiraz, Tatlılara örnek gösterilecek şekere sahiptirler: Bir fincan 18 gram şekere sahiptir. Onları bir kaseye doldurup yerseniz, kaç tane yediğinizi takip edebilirsiniz. Atıştırırsanız önceden dikkat edin, böylece tam olarak ne kadar şeker alacağınızı bilirsiniz.

Armut

Armut, Bir orta boy armut 17 gram şekere sahiptir. Yemeyi kesmeye çalışıyorsanız, hepsini yemeyin yarısını bölerek yemeklerinize veya yaptığınız salatalarınıza ekleyin onlardan az tüketmeye dikkat edin.

Karpuz

Karpuz, Bu koca siyah ve yeşil şeritli daire, 17 gram. Hangi meyveler en çok şekere sahiptir sorusuna tam da görsel bir cevaptır. Görünüşünden de anlaşılacağı gibi, su ile dolu ve güneş altında bir süre sonra vücudunuzun enerji vermesi gereken elektrolitler adı verilen özel mineraller var. Sadece bir ya da iki dilim halinde yemeye dikkat edin kilo almakla ilgili endişeleriniz yoksa karpuz yemenin keyfini çıkartın

İncir

İncir, İki orta boyda 16 gram şekere sahiptir. Şekerinize dikkat etmeye  çalışıyorsanız, belki bir çift dilimleyin ve protein açısından zengin bir yemek için biraz keçi peyniri serpin ya da derisiz tavukla birlikte yiyebileceğiniz yemekleri denemelisiniz ama önemli olan kilo almamanız ise daha az şekerli meyveleri yemelisiniz

Muz

Muz, orta boy muz 14 gram şekere sahiptir. Yemeniz için fazla şekerliyse bunun için farklı yöntemler var kahvaltılarınız da gevreklerinize diyemeyebilirsiniz yada meyve salatasına yarısını dilimleyerek muz yeme zevkinden mahrum kalmayabilirsiniz ama kilo almakla ilgili endişeleriniz varsa sık sık yememeye dikkat etmelisiniz

DAHA AZ ŞEKERLİ MEYVELER

Çilek

Çilek, Bir bardak tam 7 gram şekere sahiptir görünüşüne göre az şekerli ama sizin için uygun bir meyve. Bazı farklı zevkleriniz için onları bir salataya ekleyin ve bu meyvenin tadını çıkartın.  Çilek A , Vitamini ve B6 Vitaminine ve B12 Vitaminine sahiptir. Antioksidan özelliğine sahiptir. Lif kaynağı olarak zengindir diyabete ve kemik sağlığı için çok faydalıdır.

 Kavun

Kavun, Yuvarlak sarı daire içerisinde toplanan lezzet ve tatmin, sadece 5 gram şekerden ve sadece 23 kaloriden gelmesi şaşırtıcı. Süzme peynir ve bir tutam tuzla deneyin. Kavun bağırsaklarınız için sağlıklı bir meyvedir İçerdiği vitaminler; A Vitamini B Vitamini C Vitamini. Hamile olmak isteyenler için hamilelik sürecini hızlandırmasıyla yararlıdır. Sporcular için çok önemli bir meyvedir çünkü protein bakımından çok zengindir. Potasyum, Magnezyum,Demir bakımından zengindir.

 Avokado

Avokado. bütün meyveler tatlı şekerlerle dolu değildir. Bir avokado evet, bu bir meyve ama sadece yarım gram şekere sahip. Salataya koyun, kızartın ya da farklı bir yemek yapın. Ancak şekeri düşük tutarken, kalorileri yüksektir, bu yüzden onları günlük bir alışkanlık haline getirmek iyi bir fikir olmayabilir kilo almak konusunda endişeniz varsa tüketirken dikkat etmenizi öneririz.

126 Görüntülenme

Makalemizi Nasıl Buldunuz?

Lütfen Ne Kadar Sevdiğinizi Gösterin

Ortalama Puan / 5. Oy Sayısı:

Çok Şanslısın Senden Önce Kimse Bu Makaleye Puan Vermemiş. İlk SEN OL!

Okumaya Devam Et
Advertisement
Yorumlar İçin Tıkla

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİYET

Kan Şekeri Düşüren 14 Doğal Yol

Published

on

Vücudumuz kandaki şekeri hücrelere yeteri kadar iletemediği zaman kan şekeri yükselir. Bu durum kontrol edilmediğinde, diyabete kadar gidebilir.

2009’da yapılan Türk populasyon araştırmasına göre Türkiye’deki diyabet öncesi bireylerin oranı %28,7 iken %13,7’si ise diyabet teşhisi almıştır.

Kan Şekeri Düşüren 14 Doğal Seçenek

1. Düzenli Egzersiz Yapmak

Düzenli egzersiz yapmak kilo vermeye yardımcı olduğu gibi insülin duyarlılığını da arttırır. İnsülin duyarlılığının artması kandaki glikozun hücrelere daha iyi taşınması demektir. Egzersiz kasların enerji olarak kandaki glikozun kullanılmasına ve kasların kasılmasına yardımcı olur.

Eğer kan şekerinin kontrolünde sorun yaşıyorsanız, düzenli olarak kan şekerinizi ölçmeniz gerekir. Yapılan egzersize göre kan şekerinin aldığı seviyeyi bilmek de önemlidir. Ağırlık kaldırmak, tempolu yürüyüş, koşma, bisiklete binme, yüzme yapılabilecek egzersizler arasındadır.

2. Karbonhidrat Alımını Kontrol Altına Almak

Vücudumuz karbonhidratı yapı taşları olan glikoza kadar parçalar daha sonra insülin hormonu yardımıyla parçalanan glikoz kanla hücrelere girer. Çok fazla karbonhidrat tüketildiğinde veya insülin hormonunun çalışmasında bir sorun olduğunda bu süreç sekmeye uğrar ve kandaki glikoz seviyesi yükselir.

Amerikan Diyabet Derneği (ADA) besin değişimi ve karbonhidrat sayımı ile karbonhidrat alımının kontrol edilebileceğini söylemiştir. Bazı çalışmalar bu yöntemlerin öğünleri doğru bir şekilde planlamada yardımcı olarak kan glikoz seviyesini olumlu yönce etkileyeceğini söylemiştir. Yapılan çalışmalar düşük karbonhidratlı bir beslenme programının kan şekerinin düşmesinde ve ani kan şekeri düşüşlerinin önlenmesinde etkili olduğunu göstermiştir. Dahası düşük karbonhidratlı beslenme  kan şekerini uzun vadede kontrol altında tutmaktadır.

3. Lif Alımını Arttırmak

Lif karbonhidrat sindirimini ve glikozun emilimini yavaşlatır. Bu nedenle kan şekerini kademeli bir şekilde yükseltir. Buna ek olarak tüketilen lifin türü de bu yükselmede etkilidir.

İki tip lif türü vardır, çözülebilen ve çözülemeyen lif. İkisi de önemli olmakla birlikte, çözülemeyen lifin kan şekerinin düşürülmesi üzerinde etkisi vardır. Ek olarak lif bakımından zengin diyet kan şekeri kontrolünü ve sağlayarak Tip-1 diyabetle mücadelede etkilidir.

Sebzeler, meyveler, kuru baklagiller ve tam tahıllar lif bakımından zengin besinlerdir.  Günlük alınması gereken lif miktarı kadınlar için 25 g, erkekler için 38 g’dır.

4. Su İçmek

Gün içerisinde yeteri kadar su içmek, kan glikoz seviyesini sağlıklı sınırlarda tutmaya yardımcı olur. Ek olarak vücudun susuz kalmasını engelleyerek, üre ile birlikte kandaki fazla glikozun böbreklerden atılmasına yardımcı olur.

Düzenli olarak su içmek kanı sulandırır, kandaki glikoz seviyesini düşürerek diyabet riskini azaltır.

Sıvı almak için yapacağınız en iyi tercih sudur. Şekerli ve gazlı içecekler vücudunuzun su ihtiyacını karşılayamadığı gibi kan şekerinin de yükselmesine neden olmaktadır.

5. Porsiyon Kontrolü Yapmak

Porsiyon kontrolü kalori alımında ve buna bağlı olarak kilo vermede etkilidir. Vücut ağırlığını kontrol altında tutmak kan şekerini olması gereken seviyeye getirip, Tip-2 diyabet riskini azaltır.

Porsiyon kontrolü yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Porsiyonları ölçün,
  • Daha küçük tabaklar kullanın,
  • Açık büfe restaurantlardan uzak durun,
  • Etiket okuma alışkanlığı kazanın ve yediklerinizin porsiyonlarını kontrol edin,
  • Beslenme günlüğü tutun.
  • Besinleri iyice çiğneyerek tüketin,

6. Glisemik İndeksi Düşük Besinler Seçmek

Glisemik indeks, karbonhidrat içeren besinlere karşı vücudun kan şekeri yanıtını gösterir. Karbonhidratın miktarı ve çeşidi kan glikoz seviyesinin nasıl etkileyeceğini belirler. Glisemik indeksi düşük besinlerle beslenmek Tip-1 ve Tip-2 diyabet hastalarında uzun vadede kan glikoz seviyesi düşürür.

Besinlerin glisemik indeksi ne kadar önemli olsa da tüketilen karbonhidratın miktarı da önemlidir.

Glisemik indeksi düşük olan besinler; deniz ürünleri, et, yumurta, yulaf, arpa, baklagiller, bazı sebzeler (lahana, karnabahar, brokoli, enginar, kereviz, patlıcan, kabak, biber, salatalık, domates, marul, kuru soğan, taze yeşil fasulye, turp, yer elması, çiğ havuç vb.), bazı meyveler ( kiraz, vişne, erik, greyfurt, şeftali, elma, armut, çilek, böğürtlen, karadut vb.)

7. Stresi Kontrol Altına Almak

Stres kan glikoz seviyenizi etkileyebilir. Glukangon ve kortizol gibi hormonlar stres esnasında salgılanır. Bu hormonlar kan glikoz seviyesini arttırır.

Yapılan bir çalışmaya göre egzersiz, dinlenme ve meditasyon anlamlı bir şekilde stresi azaltarak kan glikoz seviyesini düşürür. Egzersiz ve yoga gibi rahatlatan metotlar kronik diyabet hastalarında stresi azaltarak insülinin salgılanma sorununu azaltır.

8. Kan Şekerinin Ölçümünü Yapmak

Kontrol altında olan, düzen içindedir.

Kan glikozunu düzenli bir şekilde ölçmek, kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Örneğin, bu kontrolleri yapmak öğünlerde ve ilaçlarla düzenleme yapmaya yardımcı olur. Aynı zamanda vücudun belli besinlere karşı verdiği tepki öğrenilmiş olur. Bu nedenle her gün kan şekeriniz ölçüp bir günlük tutmak yararlı olacaktır.

9. Yeteri Kadar Uyumak

Yeteri kadar uyumak vücudun sağlıklı olması için gereklidir. Yeteri kadar uyumamak ve yorgunluk da kan glikoz seviyesinde ve insülin duyarlılığında bozulmalara neden olmaktadır.

Uykusuzluk büyüme hormonunun salımını azaltır ve kortizol seviyesini arttırır. Bu iki hormon da kan glikozunun kontrolünde önemli rol oynar.

Dahası, iyi bir uyku önemlidir. Her gece yeteri kadar uykumuzu almamız gerekir.

10. Krom ve Magnezyumdan Zengin Beslenmek

Kan şekerinin yüksekliği ve diyabet aynı zamanda vitamin ve mineral eksikliğiyle de ilişkilendirilir.

Krom karbonhidrat ve yağ metabolizmasıyla ilişkilidir. Kan glikoz seviyesini kontrol eder ve krom eksikliği karbonhidrat toleransına yol açabilir.

Diyabet hastalarıyla yapılan iki çalışma, kromun uzun vadede kan glikozu üzerinde etkisi olduğu sonucuna varmıştır. Ancak başka bir çalışmada aynı sonuçlar bulunamamıştır.

Yumurta sarısı, tam buğday ürünler, kahve, kabuklu yemişler, brokoli ve et kromdan zengin besinlerdir.

Magnezyum da kan glikoz seviyesinde olumlu etkileri vardır ve magnezyum eksikliği diyabet riskinin artmasıyla ilişkilendirilmektedir.

Yapılan bir çalışmaya göre magnezyum kullananların %47’sinin diyabete yakalanma riski daha azdır.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, balık, bitter çikolata, muz, avokado ve baklagiller magnezyumdan zengindir.

11. Elma Sirkesi Tüketmek

Elma sirkesinin birçok yararı vardır.  karaciğerden glikoz üretimini azaltarak veya glikozun hücrelere girişini arttırarak kan glikozunun düşmesine yardımcı olur. Çalışmalara göre sirke vücudun glikoza karşı yanıtını etkiler ve insülin duyarlılığını geliştirir.

Elma sirkesini beslenme programınıza adapte etmenin en güzel yolu salatalara sos olarak 2 tatlı kaşığı eklemek ile olabilir.

Ancak kan şekerini düşürmek için bir ilaç kullanıyorsanız en doğru olan doktorunuza danışmaktır.

12. Tarçın Tüketmek

Tarçının bilinen birçok yararı vardır. Bunlardan bir tanesi hücresel seviyede insülin direncini azaltarak insülin duyarlılığını arttırır. Çalışmalar tarçının kan şekerini %29 oranında düşürdüğünü göstermektedir.

Tarçın karbonhidratların sindirim yolunda parçalanmasını yavaşlatarak yemekten sonra kan glikozunun yükselmesini kontrol altına alır. Tarçının insülin üzerinde de daha yavaş da olsa benzer bir etkisi vardır.

Tarçının etkili dozu günde 1-6 gram veya 1/2-2 çay kaşığıdır.

Ancak tarçının çok fazla kullanılması tehlikeli olabilir. Dikkatli

13. Çemen Tohumu Tüketmek

Çemen tohumu çok iyi bir çözünebilen lif kaynağıdır ve kan glikozunu kontrol etmede etkilidir.

Yapılan çalışmalarda çemen tohumunun diyabetiklerde kan şekerini düşürmede etkili olduğunu gösterilmektedir. Aynı zamanda açlık glikozunun düşürülmesinde ve glikoz toleransının gelişmesinde yardımcıdır.

Çemen tohumu kolaylıkla ev yapımı hamur işlerine katılabilir ve diyabetin tedavisinde kullanılabilir. Aynı zamanda çemen tohumu unu yapılabilir veya çaylara eklenebilir.

Çemen tohumu diyabetlilerin rahatlıkla kullanabildiği bir ottur. Günlük 2*5 g tüketilmesi önerilir.

14. Kilo Vermek

Sağlıklı bir kiloda olmak tüm hastalıkların en başarılı tedavi yöntemlerindendir. Kilo kontrolü kan şekerini düzene sokar ve diyabete yakalanma riskini azaltır.

Vücut ağırlığındaki %7’lik kayıp diyabete yakalanma riskini %58 oranında azaltır ve ilaçlardan daha etkili bir yöntemdir. Dahası bu düşüş senelerce korunabilir.

Diyabet riski için en önemli faktörlerden biri ve belki de en önemlisi bel kalınlığıdır. Kadınlarda 88,9 cm ve üzeri, erkeklerde ise 101,6 cm ve üzeri insülin direnci gelişiminde, kan şekeri yüksekliği ve tip-2 diyabete yakalanma riski ile ilişkilidir.

Bel kalınlığının istenilen düzeyde olması vücut ağırlığından daha önemlidir.

59 Görüntülenme

Makalemizi Nasıl Buldunuz?

Lütfen Ne Kadar Sevdiğinizi Gösterin

Ortalama Puan 3 / 5. Oy Sayısı: 4

Devamını Göster

Popüler Makaleler