Balık Yemenin Faydaları Nelerdir ?

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
Balık Yemenin Faydaları

Balık Yemenin Sağlığa 11 Faydası

Balık, gezegendeki en sağlıklı gıdalardan biridir. Protein ve D vitamini gibi önemli besinlerle yüklüdür. Balık ayrıca vücudunuz ve beyniniz için inanılmaz derecede önemli olan büyük bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. İşte araştırma ile desteklenen balık yemenin faydaları adlı yazımız.

1. Önemli Besin Maddelerine Sahip

Balık, çoğu insanın eksik olduğu birçok besinle doludur. Buna yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitaminler ve mineraller dahildir. Yağlı türler bazen en sağlıklı olarak kabul edilir. Çünkü somon, alabalık, sardalya, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar yağ bazlı besin maddelerinde daha yüksektir. Bu, birçok insanın eksik olduğu yağda çözünen bir besin olan D vitamini içerir.

Yağlı balık da iftihar omega-3 yağ asitleri, en uygun gövde ve beyin fonksiyonu için önemli ve kuvvetli bir çok hastalık (azalmış bir riski ile bağlantılı olan, Omega-3 gereksinimlerinizi karşılamak için haftada en az bir veya iki kez yağlı balık yemek tavsiye edilir. Bir vegan iseniz, mikroalglerden yapılmış omega-3 takviyelerini tercih edin. Balık, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller de dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesinde yüksektir. Yağ çeşitleri de omega-3 yağ asitleri ve D vitamini içerir.

Kahvaltıda Yenmesi Gerekenler

2. Kalp krizi ve felç riskini azaltabilir

Kalp krizi ve felç, dünyadaki erken ölümlerin en yaygın iki nedenidir. balık yemenin faydaları kalbi korumak için çok önemlidir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, birçok büyük gözlemsel çalışma, düzenli olarak balık yiyen insanların kalp krizi, felç ve kalp hastalığından ölüm riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 40.000’den fazla erkekte yapılan bir çalışmada, haftada bir veya daha fazla porsiyon balık yiyenlerin kalp hastalığı riski% 15 daha düşüktü. Balık yemenin faydaları ile ilgili Araştırmacılar, yüksek omega-3 yağ asidi içeriği nedeniyle yağlı balık türlerinin kalp sağlığı için daha da yararlı olduğuna inanıyorlar. Haftada en az bir porsiyon balık yemek, kalp krizi ve felç riskini azaltır.

3. Büyüme Gelişiminde Yardımcı Besinler İçerir

Omega-3 yağ asitleri büyüme ve gelişme için gereklidir. Omega-3 yağ dokosaheksaenoik asit (DHA) özellikle beyin ve göz gelişimi için önemlidir. Bu nedenle, hamile ve emziren kadınların yeterli omega-3 yağ asitleri yemeleri önerilir. Bununla birlikte, bazı balıklar, beyin gelişim problemleriyle bağlantılı olan cıva bakımından yüksektir.

Bu nedenle, hamile kadınlar sadece somon, sardalye ve alabalık gibi düşük civa balıklarını ve haftada 12 gramdan (340 gram) fazla yememelidir. Ayrıca çiğ ve pişmemiş balıklardan da kaçınmalıdırlar çünkü fetüse zarar verebilecek mikroorganizmalar içerebilir.

Balık, beyin ve göz gelişimi için gerekli olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Hamile ve emziren kadınların yeterli omega-3 almaları, ancak yüksek cıva balıklarından kaçınmaları önerilir.

4. Beyin Sağlığına Faydalı

Kişisel beyin fonksiyonu genellikle yaşlanma ile azalır. Hafif zihinsel düşüş normal olmakla birlikte, Alzheimer hastalığı gibi ciddi nörodejeneratif rahatsızlıklar da vardır. Birçok gözlemsel çalışma, daha fazla balık yiyenlerin daha düşük zihinsel düşüş oranlarına sahip olduğunu göstermektedir.

Balık yemenin faydaları üzerine yapılan çalışmalar’da her hafta balık yiyen insanların beynin duygu ve hafızayı düzenleyen kısımlarında daha fazla gri maddeye (beyninizin ana fonksiyonel dokusu) sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Balık tüketimi yaşlı erişkinlerde azalmış zihinsel düşüş ile bağlantılıdır. Düzenli olarak balık yiyen insanlar, beyin merkezlerinde hafıza ve duyguları kontrol eden daha fazla gri maddeye sahiptir.

Fonksiyonel Besinler Nedir? Bilmeniz Gereken Her Şey

HEMEN TIKLAYIIN

5. Depresyonu Önleyebilir Tedavi Edebilir

Depresyon yaygın bir zihinsel durumdur. Düşük ruh hali, üzüntü, azalmış enerji ve hayata ve aktivitelere ilgi kaybı ile karakterizedir . Kalp hastalığı veya obezite kadar tartışılmasa da, depresyon şu anda dünyanın en büyük sağlık sorunlarından biridir.

Balık yemenin faydaları hakkın da yapılan araştırmalar, düzenli olarak balık yiyen insanların depresyona girme olasılığının daha düşük olduğunu bulmuştur. Çok sayıda kontrollü çalışma, omega-3 yağ asitlerinin depresyonla savaşabileceğini ve antidepresan ilaçların etkinliğini önemli ölçüde artırabileceğini ortaya koymaktadır.

Balık ve omega-3 yağ asitleri, bipolar bozukluk gibi diğer zihinsel durumlara da yardımcı olabilir. Omega-3 yağ asitleri, kendi başlarına ve antidepresan ilaçlarla alındığında depresyonla mücadele edebilir.

Stres Atmanın Yöntemleri Nelerdir

HEMEN TIKLAYIN

6. D Vitamini Kaynağı

D vitamini vücudunuzdaki bir steroid hormon gibi işlev görür ve ABD nüfusunun yüzde 41,6’sı eksik veya düşüktür.

Balık ve balık ürünleri D vitamininin en iyi diyet kaynakları arasındadır. Somon ve ringa balığı gibi yağlı balıklar en yüksek miktarları içerir. Tek bir 4 ons (113 gram) porsiyon pişmiş somon , önerilen D vitamini alımının yaklaşık% 100’ünü oluşturur.

Morina karaciğeri yağı gibi bazı balık yağları da tek bir çorba kaşığı (15 ml) Günlük Değer’in (DV)% 200’ünden fazlasını sağlayan D vitamini bakımından çok yüksektir. Çok fazla güneş almazsanız ve düzenli olarak yağlı balık yemiyorsanız, D vitamini takviyesi almayı düşünebilirsiniz . Yağlı balık, ABD’deki insanların% 40’ından fazlasının eksik olabileceği önemli bir besin maddesi olan mükemmel bir D vitamini kaynağıdır.

D VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER İÇİN TIKLAYIN

7. Otoimmün Hastalıkları Riskini Azaltabilir

Tip 1 diyabet gibi otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminiz sağlıklı vücut dokularına yanlışlıkla saldırdığında ve yok ettiğinde ortaya çıkar. Birkaç çalışma, omega-3 veya balık yağı alımını çocuklarda tip 1 diyabet riskinin yanı sıra yetişkinlerde bir otoimmün diyabet şekline bağlar. Balık ve balık yağlarındaki omega-3 yağ asitleri ve D vitamini sorumlu olabilir.

Bazı uzmanlar balık alımının romatoid artrit ve multipl skleroz riskinizi de azaltabileceğine inanmaktadır , ancak mevcut kanıtlar en iyi ihtimalle zayıftır. Balık yemek, tip 1 diyabet ve diğer bazı otoimmün durumlar riskinde azalma ile bağlantılıdır.

8. Çocuklarda Astımı Önlemeye Yardımcı Olabilir

Astım, solunum yollarınızın kronik iltihabı ile karakterize yaygın bir hastalıktır. Bu durumun oranları son birkaç on yıl içinde önemli ölçüde artmıştır.

Balık yemenin faydaları ile ilgili çalışmalar, düzenli balık tüketiminin çocuklarda% 24 daha düşük astım riskiyle bağlantılı olduğunu, ancak yetişkinlerde anlamlı bir etki bulunmadığını göstermektedir. Balık yemenin faydaları üzerine yapılan bazı çalışmalar daha fazla balık yiyen çocukların astım riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

9. Yaşlılarda Göz Sağlığını Koruyabilir

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), çoğunlukla yaşlı yetişkinleri etkileyen görme bozukluğu ve körlüğün önde gelen nedenidir.

Balık yemenin faydaları ile ilgili yapılan araştırmalar da omega-3 ve yağ asitlerinin bu hastalığa karşı koruyabileceğini göstermektedir.

Bir çalışmada, düzenli balık alımı, kadınlarda% 42 daha düşük AMD riskiyle bağlantılıdır. Başka bir çalışma, haftada bir kez yağlı balık yemenin,% 53 azalmış neovasküler. Daha fazla balık yiyen kişilerde görme bozukluğu ve körlüğün önde gelen bir nedeni olan AMD riski çok daha düşüktür.

10. Balık Yemek Uyku Kalitenizi Arttırabilir

Uyku bozuklukları dünya çapında inanılmaz derecede yaygın hale gelmiştir. ancak bazı araştırmacılar D vitamini eksikliğinin de olabileceğine inanmaktadır. 95 orta yaşlı erkekte yapılan 6 aylık bir çalışmada, haftada 3 kez somon yemek, hem uykuda hem de günlük işleyişte iyileşmelere yol açtı.

Araştırmacılar, bunun D vitamini içeriğinden kaynaklandığını söylediler. Balık yemenin faydaları ile ilgili çalışmalar da ilk kanıtlar somon gibi yağlı balık yemenin uykunuzu iyileştirebileceğini göstermektedir.

11. Balık Yemek Doyurucu ve Lezzetlidir.

Balık lezzetli ve hazırlanması kolaydır. Bu nedenle, diyetinize dahil etmek nispeten kolay olmalıdır. Haftada bir veya iki kez balık yemenin faydaları arasında doyurucu olması da önemlidir. Mümkünse, çiftçilik yerine vahşi avlanan balıkları seçin. Vahşi balıklar daha fazla omega-3’e sahip olma eğilimindedir ve zararlı kirleticilerle kontamine olma olasılığı daha düşüktür. Somon pişmiş, kızartılmış , katılaşmış veya kaynatılmış olarak hazırlanabilir. Çok sayıda sebze ve tahılla iyi eşleşir.

İlginizi Çekebilir: İhtiyacınız Olan Vitaminler

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Müsli Nedir?

Müsli Nedir?

Kahvaltı sofralarının yıldızı müsli, sağlıklı beslenme dünyasında nasıl

Sumak

Sumak

Sumak, Akdeniz’de yetişen limonumsu ve narin aromalı baharattır.

Takip Et