Metabolizmayı Hızlandırmak Mümkün Mü ?

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
metabolizma

Metabolizmamızı hızlandırabilir miyiz?

Çoğumuz şu sözleri duymuşuzdur: Benim metabolizmam yavaşmış . Ya da metabolizmam hızlıymış. Genellikle kilo vermek isteyenlerin istediği bir şeydir hızlı metabolizmaya sahip olmak…Peki nedir bu metabolizma ve hızlandırmak mümkün müdür?

Metabolizma, bir organizmada yaşamı sürdürmek için gerekli olan tüm kimyasal reaksiyonları ifade eden biyolojik bir terimdir. Başka bir ifadeyle yapım ve yıkım olaylarının toplamıdır. Metabolizmanız, üç ana görevi yerine getirir.

•Yediğimiz besinleri enerjiye dönüştürmek,
•Besinleri protein, lipit, nükleik asit ve bazı karbonhidratlar için yapı taşlarına ayırmak,
•Azot atıklarını dışarıya atmak.

Yaşamımızdaki ufak değişiklikler ile metabolizmayı hızlandırmak mümkün. Bu süreçte en büyük katkıyı sağlayan fiziksel aktivite ile başlayalım. Fiziksel aktivite basitçe bazal metabolizma hızı üzerinde enerji harcanmasını sağlayan beden hareketleri olarak tarif edilebilir

Düzenli ve yoğun egzersizler yapmak;

Düzenli egzersiz yapan bireylerin bazal metabolizma hızı yapmayanlara göre daha yüksektir.
Yeterli ve kaliteli uyku; bir çalışma da, yetişkinlerdeki günlük uyku süresindeki her 1 saatlik azalışın BKİ’de artışa neden olduğu bildirilmiştir. Günlük 6-8 saat uyumak idealdir.

Sık sık ve yeterli beslenmek;

Günde 1 veya 2 öğün beslenme ve hatta günde 3 öğün beslenip de, günlük diyetini 3 eşit miktarda tüketmemek de metabolizmayı yavaşlatır. Sık sık ve dengeli öğünler ile metabolizmayı hızlandırmak mümkün.

Kırmızı biber tüketmek;

Kırmızı biberdeki acı tattan sorumlu olan ve temas ettiği dokuda yanma hissine yol açan tahriş edici maddeler, kapsaisinoid genel başlığı altında toplanmaktadır. Uygun ölçülerde tüketilen kırmızı biberin içerdiği kapsaisin metabolizmayı hızlandırdığı bulunmuştur.

Kafeinli besinler tüketmek;

Yeterli düzeylerde tüketilen kahve, yeşil çay ve kakaonun termojenik etkileri ile metabolizmayı hızlandırdığı yapılan çalışmalarda belirlenmiştir.

Yüksek proteinli öğünler tercih etmek; öğünlerin protein içeriğinin artması proteinlerin sindirim sürecinin zorlu olduğundan metabolizmayı hızlandırır.

İdeal metabolizmaya kavuşmanız ve en önemlisi de sağlıklı olmanız dileğiyle…

Dyt. Fidan Nur Kart

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Ganglion

Ganglion El ve el bileğinde gelişip büyüyen yapılara

Beta HCG

Beta HCG

Beta HCG Beta HCG’yi genellikle gebe kalmaya çalışanlar

Çölyak Nedir? Çölyak hastalığı belirtileri ve tedavisi

Çölyak

Çölyak hastalığı olan kişiler, gluten tükettiklerinde bağırsaklarındaki villus

Takip Et