B7 Vitamini (Biotin)

Daha çok biotin olarak bilinen B7 vitamini, B vitamini ailesine aittir. B vitamini ailesinin bir parçası olan ve suda çözünen bir vitamindir. B vitaminleri, adrenal fonksiyonu desteklemeye,  sakinleşmeye ve sağlıklı bir sinir sistemini korumaya yardımcı olur.
B7 Vitamini (Biotin)

B7 Vitamini (Biotin) Nedir?

Daha çok biotin olarak bilinen B7 vitamini, B vitamini ailesine aittir. B vitamini ailesinin bir parçası olan ve suda çözünen bir vitamindir. B vitaminleri, adrenal fonksiyonu desteklemeye,  sakinleşmeye ve sağlıklı bir sinir sistemini korumaya yardımcı olur. Biotin karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir. Biotin şampuanlar özellikle saç dökülmesine karşı tüketiciler tarafından tercih edilebilmektedir.

B7 Vitamini (Biotin) Neden Gereklidir?

Biotin hayati fonksiyonlara sahiptir. Bir ko-faktör olarak Biotin olmadan, birçok enzim düzgün çalışmaz. Cildin, bağırsak sisteminin ve sinir sisteminin çeşitli hastalıkları dahil olmak üzere ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir. Biotin Tip 2 diyabetli kişilerde yüksek kan glukoz seviyelerine yardımcı olabilir ve sağlıklı saç ve tırnakların korunmasında, insülin direncinin azaltılmasında ve glukoz toleransının iyileştirilmesinde ve doğum kusurlarının önlenmesinde yardımcı olabilir. Enerji metabolizmasında rol oynar ve alopesi , kanser, Crohn hastalığı , saç dökülmesi , Parkinson hastalığı , periferik nöropati, Rett sendromu, seboreik dermatit ve vajinal kandidiyaz tedavisinde kullanılır.

B7 Vitamini (Biotin) Faydaları

Pek çok açıdan organizmanın gelişmesi, yenilenmesi ve gerçekleştirmesi gereken faaliyetleri gerçekleştirebilmesi açısından elzem olan vitaminler arasındadır. B vitamini yararları aşağıdaki gibidir:

Gıdaların Enerjiye Dönüştürülmesini Sağlar

Diğer B grubu vitaminleri ile birlikte tüketilen gıdaların enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Enerjiye dönüştürme faaliyetini gerçekleştirirken vücuda alınan besinlerin yapı taşlarına dönüştürülmesini sağlamak için tepkimelere koenzim olarak katılmaktadır. Örneğin; proteinleri aminoasitlere çevrilmesinde görev alır.

Kan Şekerinin Düşmesini Sağlar

Krom minerali ile birlikte tüketildiğinde kan şekerinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Kan şekerinin ilaçla düşürülemediği durumlarda B7 vitamini takviyesinin kan şekerinin düşürülmesine iyi geldiği yapılan bilimsel araştırmalar ile ortaya konmuştur. Aynı zamanda insülin salınımını tetiklediği için insülin direnci gibi rahatsızlıkların oluşmasının önüne geçmenizde size yardımcı olacaktır.

Saç, Cilt ve Tırnak Sağlığına İyi Gelir

Yararları arasında saç, tırnak ve cilt sağlığını desteklemesi de yer almaktadır. Cilt lekelerinin engellenmesini, cilt kuruluğunun önüne geçmenizi, mantar enfeksiyonunun oluşumunun önüne geçmenizi sağlayacağı gibi aynı zamanda saç dökülmelerine de etkili bir vitamindir.

Sinir Sistemi ve Beyin Fonksiyonlarını Destekler

Diğer B grubu vitaminleri gibi beyin fonksiyonları ve sinir sistemi üzerinde doğrudan etkiye sahip olan bir vitamindir. Sinir sisteminin sağlığının muhafaza edilmesini sağlayan B7 vitamini aynı zamanda hafızayı iyileştirir ve nörodejeneratif rahatsızlıkların oluşmasını önler.

Doku ve Kasları Onarır

Biotin aynı zamanda kas ve doku onarıcı özellik göstererek doku gelişimini destekler, kasları güçlendirir ve enflamasyonu engeller. Aynı zamanda eklem ve kas ağrılarına iyi gelir.

Metabolizmayı Hızlandırır

Kas ve yağ yakımında aktif bir rol üstlenmesini sağlayan metabolizmayı hızlandırma özelliği de yer almaktadır. Eğer kilo vermek istiyorsanız B7 vitamini tüketiminize özen göstermenizi öneririz.

Kalp ve Damar Sağlığına İyi Gelir

B7 vitamini kandaki kötü kolesterol oranını düşürür. Bu özelliği ile kötü kolesterolden kaynaklanan kalp ve damar hastalıklarının iyileştirilmesi ve bu hastalıkların önüne geçilmesinde size yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

B7 vitamini aynı zamanda beyaz kan hücrelerinin gelişimini destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendiren bir vitamindir. Böylelikle vücudumuzda kanser hücrelerinin oluşumuna karşı aktif olarak savaşan bir vitamin olarak görev alır.

B7 Vitamini (Biotin) Eksikliği

B7 vitamini eksikliği durumunu tetikleyen birtakım faktörler vardır. Bu faktörler B7 vitaminin emilimini azaltabileceği gibi daha fazla miktarda B7 vitamini kullanılması ihtiyacını doğurabilen faktörlerdir. Bu faktörler şu şekildedir:

  • Sigara içmek
  • Alkol tüketmek
  • Uzun süre ilaç kullanmak
  • Hamilelik ve emzirme
  • Emilim sorunları yaşama

B7 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri?

B7 Vitamini (Biotin) eksikliği nadir görülen bir durumdur. Günlük vitamin gereksinimi de nispeten azdır ve buna karşılık B7 Vitamini (Biotin) besin kaynakları bol miktarda bulunur. Vücut hali hazırda kullandığı B7 vitamininin çoğunu verimli bir şekilde geri dönüştürür. Bununla birlikte, belirli anti-nöbet ilaçlarının uzun süreli kullanımı, uzamış oral antibiyotik kullanımı, bağırsak malabsorbsiyonu, intravenöz besleme ve düzenli olarak çiğ yumurta akı yemek B7 Vitamini (Biotin) eksikliğine yol açabilir. B7 Vitamini (Biotin) eksikliği belirtileri seboreik dermatit, kuru cilt, kırılgan saç, saç dökülmesi, yorgunluk, bağırsak yolu sorunları, kas ağrıları ve sinir sistemi sorunları içerir.

B7 Vitamini (Biotin) eksikliği aşağıdakilere yol açabilir;

  • Saç kaybı
  • Göz, burun, ağız ve genital organların etrafında pullu kırmızı döküntü
  • Ağız köşesindeki çatlaklar
  • Renkli macenta olabilecek boğaz dili
  • Gözlerde kuruluk
  • İştah kaybı

Diğer belirtiler arasında şunlar olabilir:

  • Depresyon
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Halüsinasyonlar
  • Uykusuzluk hastalığı
  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma
  • Bozulmuş bağışıklık fonksiyonu ve enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık

Günlük B7 Vitamini İhtiyacı

Ulusal Bilim Akademisi Tıp Enstitüsü’nün ABD Gıda ve Beslenme Kurulu, 19 yaş ve üstü yetişkinlerde günlük 30 mcg’lik alımın yeterli olacağı önermektedir. Hamile veya emziren kadınlar için önerilen günlük Biotin 30-35 mcg’dır.

Ulusal Bilim Akademisi Tıp Enstitüsü’nün ABD Gıda ve Beslenme Kuruluna göre;

B7 Vitamini (Biotin) | 25 Mart 2024
Daha çok biotin olarak bilinen B7 vitamini, B vitamini ailesine aittir.

0-6 aylık bebekler için günlük ihtiyacı 5 mcg,
7-12 aylık bebekler için günlük  ihtiyacı 6 mcg,
1-3 yaş arası çocuklar için günlük ihtiyacı 8 mcg,
4-8 yaş arası çocuklar için günlük ihtiyacı 12 mcg,;
9-13 yaş arası çocuklar için günlük ihtiyacı 20 mcg,
Ergenler için 25 mcg’dır.

Not: Tedavi amaçlı herhangi bir vitamin takviyesine başlamadan önce her zaman doktorunuza danışmalısınız.

B7 Vitamini (Biotin) Hangi Besinlerde Bulunur?

B7 vitamini bulunan besinleri tüketerek günlük almanız gereken B7 vitamini miktarını alabilirsiniz. Pek çok besin B7 vitamini içermekle birlikte bazı yiyeceklerin B7 vitamini oranı diğer yiyeceklere oranla çok daha fazladır.

  • Yumurta
  • Somon balığı
  • Karaciğer
  • Badem
  • Tatlı patates
  • Ton balığı
  • Brokoli
  • Yoğurt
  • Ispanak
  • Peynir
  • Greyfurt
  • Fıstık
  • Mantar
  • Kavun
  • Süt

B7 Vitamini (Biotin) Nasıl Tüketilmeli?

Sağlıklı ve düzenli çalışan organ ve sistemlere sahip olmak istiyorsanız; stres seviyenizi minimuma indirgeyip kendinizi daha mutlu ve daha huzurlu hissetmek istiyorsanız her gün ihtiyacınız olan B7 ve diğer B vitaminlerini düzenli olarak almaya özen göstermelisiniz. B7 vitamini tüketmek için B7 vitaminin yoğun olarak bulunduğu besinleri tüketebileceğiniz gibi aynı zamanda B7 vitamin takviyesi ile de B7 vitaminini alabilirsiniz. Vitamin takviyeleri genel olarak günlük olarak almanız gereken vitaminleri günlük ihtiyacınız olan miktarlarda içerdiği için B7 vitaminini tam olarak almanızı sağlayacaktır. Bunun dışında B7 vitaminini diğer vitaminlerle birlikte aldığınızda tesiri daha fazla olacaktır.

Çok Fazla B7 Vitamini Alımının Zararları

Fazla biyotin alımı ile hiçbir toksisite (Toksisite: Bir maddenin canlı bir organizmaya zarar verme kapasitesidir.) bildirilmemiştir.

B7 Vitamini (Biotin) için Özel Notlar

Anti-nöbet ilaçları alırken B7 vitamini seviyeleri etkilenebilir; geniş spektrumlu oral antibiyotikler biyotini oluşturan normal bağırsak bakterilerini bozabilir; İzotretinoin (Accutane), biyotini işleyen bir enzim olan biyotinidaz aktivitesini azaltabilir. Yüksek dozda pantotenik asit de vücuttaki biyotin seviyelerini azaltabilir.

B Vitaminleri

B vitaminleri, çeşitli metabolik süreçler için gerekli olan ve 8 farklı vitaminden oluşan, suda çözünür vitamin topluluğudur. Bu vitaminlerin çoğu vücut tarafından depolanamaz ve bu sebeple tükettiğimiz gıdalardan veya vitamin takviyelerinden temin etmemiz gereklidir. Tavsiye için doktorunuza veya diyetisyeninize başvurun.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Katarakt Nedir?

Katarakt Nedir?

Katarakt Nedir? Katarakt, gözünüzün normalde şeffaf olan merceğinin

Omega 5 Nedir? Faydaları Nelerdir? Omega 5 Nelerde Bulunur?

Omega 5

Omega-5 vücut tarafından üretilmeyen esansiyel bir yağ asididir.

Sumak

Sumak

Sumak, Akdeniz’de yetişen limonumsu ve narin aromalı baharattır.

Diyet Merkezleri

Diyet Merkezi

Diyet merkezi avantajlarını değerlendiren çok sayıda kişi, ideal

Omega 3

Omega 3

Omega-3 yağ asitleri, sağlıklı bir diyetin ayrılmaz bir

Distoni

Distoni

Distoni Distoni hastalığını kısaca hareket bozukluğu olarak adlandırabiliriz.

Takip Et