Connect with us

DİYET

Karantina Döneminde Kilo Almanızı Önleyecek Tavsiyeler

Published

on

karantina

2020 yılın başlarından itibaren hayatımıza yeni bir kavram girdi: Karantina. Karantina dönemleri işimizi, çalışma şeklimizi, günlük rutinlerimizi önemli şekilde etkilediği gibi en fazla etkisini belki de beslenme düzenimizde gösterdi.

Bu dönemle birlikte birçok kişi fazla kilolarıyla baş edemez hale geldi. Eğer siz de karantina döneminde aldığınız kilolarlardan şikayetçi iseniz merak etmeyin yalnız değilsiniz. Karantina döneminde bazı değişiklikler yaparak bu sorunun üzerinden kolaylıkla gelebilirsiniz.

Karantinada Kilo Alma Sebepleri

  • Stres

Pandemi nedeniyle oluşan; hastalığa yakanlama korkusu, maddi sorunlar, geleceğe dair kaygılar bu dönemde stres seviyesini arttıran durumlardandır. Stres kilo almayı tetikleyen bir durumdur. Yapılan bir çalışma yüksek stres altında salgılanan kortizon hormonunu yeme isteğinin artması ve kilo alımıyla ilişkilendirmiştir (1).

  • Akıl Sağlığı

Karantina dönemi depresyon, anksiyete ve yalnızlık gibi belirli sorunları artırarak zihinsel sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir.  Araştırmacılar depresyon ve anksiyeteyi uzun süreli kilo alımı ile ilişkilendirmiştir (2). Hayvan ve insan deneyleri sosyal izolasyon ve yalnızlığın kilo alımını önemli oranda arttığını göstermiştir (3), (4), (5).

  • Hareketin Azalması

Yaşam tarzındaki değişimler de kilo almayı tetikleyebilir. Spor salonlarının kapalı olması, bulaşma riski nedeniyle dışarıya düzenli olarak çıkılamaması, evden çalışma gibi nedenler günlük olarak hareketlerimizi oldukça etkilemektedir. Ayrıca evden çalışma durumunun sıkıntı ve stresi arttırdığı ve bunun da fazla yeme riskini arttırdığına dair bir çalışmalar yapılmıştır (6), (7).

Karantinada Kilo Verme Yöntemleri

Karantina döneminde kilonuzu korumak veya istediğiniz kiloya inmenize yardımcı olacak bir kaç öneriyi sıralayacak olursak;

  • Su Tüketiminize Dikkat Edin

Kilo vermeye yardımcı olması açısından, gün içerisinde yeteri kadar su tüketmek en az yediklerinize dikkat etmek kadar önemlidir.

Gazlı içecekler, soğuk çaylar, enerji içecekleri besleyici özellikleri oldukça az ve şeker oranları oldukça yüksektir. Bu içecekler asla su yerine geçmez. Su yerine geçmeyeceği gibi yüksek kalori içeriği nedeniyle kilo alımına neden olur.

Yeterli miktarda su tüketimi tokluk hissiniz arttırarak alacağınız kalori miktarını azaltır. 24 yetişkin obez ile yapılan araştırmada, kahvaltı öncesi 500mL su içen kişilerin bu öğünde daha az kalori aldığı gözlemlenmiştir (8).

  • Fiziksel Aktiviteyi Alışkanlık Haline Getirin

Spor salonuna gitmek şu an mümkün olmasa da günlük rutininize fiziksel aktivite eklemenin birçok yolu vardır.

Oturduğunuz çevrede yürüyüşe çıkabilir, şınav gibi bazı vücut ağırlığı egzersizleri yapabilir veya internette size uygun egzersizler bulabilirsiniz.

Kardio, yoga, aerobik veya pilates, az ekipmanla veya hiç ekipman olmadan neredeyse her yerde yapabileceğiniz egzersizlerdendir.

Advertisement

Bu aktiviteler sadece kilo alımını önlemek için fazladan kalori yakmakla kalmaz, aynı zamanda stres ve kaygıyı yönetmeye de yardımcı olur (9), (10).

  • Dolabınızı Sağlıkla Besinlerle Doldurun

Elinizin altında taze meyve ve sebze gibi besleyici ürünler olduğunda sağlıklı beslenmek çok daha kolaydır. Cips, kurabiye ve kek gibi abur cubur yiyecekleri evinizde bulundurmak aşırı yeme riskinizi artırabilir.

Bir dahaki sefere alışverişine gittiğinizde; alışveriş tercihlerinizi meyve, sebze, tam tahıllı ürünler ve baklagiller gibi besleyici yiyeceklerden yana kullanın.

  • Yemeğinizi Evde Pişirin

Yemek yapmak, yeni yiyecekler ve tatlar denerken diyet kalitenizi artırmanın harika bir yoludur.

Ayrıca, evde sağlıklı yemekler hazırlamak, tabağınıza ne koyacağınızın kontrolünü size verir ve daha yüksek kaliteli yiyecekleri beslenme rutininize dahil etmenizi kolaylaştırır.

11.396 kişiden oluşan büyük bir çalışmada, daha çok ev yapımı yemek tüketiminin  daha iyi genel diyet kalitesiyle ilişkilendirmiştir (11).

Dahası, haftada 3 kereden daha az ev yapımı yemek yiyenlere kıyasla, haftada 5’ten fazla ev yemeği yiyenlerin fazla kilo alma olasılığı% 28 ve fazla vücut yağına sahip olma olasılığının % 24 daha düşük olduğu görülmüştür. (11).

Sevdiğiniz restoranlardan ara sıra sipariş vermeniz sorun olmazken, her hafta evde hazırlayabileceğiniz birkaç yeni tarif bulmayı deneyebilirsiniz.

Bağışıklığı güçlendiren besinler adlı makalemizde sizin için en doğru besinleri bulabilirsiniz.

Advertisement
  • Kendiniz İçin Bir Rutin Belirleyin

Sürekli evde olduğunuz için, eski günlük rutininize uymak kolay olmayabilir. Yine de, bir program oluşturmak ve ona bağlı kalmak, normallik duygusu yaratırken sağlıklı alışkanlıklar geliştirmenin iyi bir yoludur.

Uyanmak ve uyumak için saatler belirlemeyi, evden çalışıyor olsanız bile giyinmeyi ve gün boyunca düzenli molalar vermeyi deneyin.

Hafta için öğünlerinizi planlamayı ve yemek hazırlığı için zaman ayırmayı da deneyebilirsiniz. İlginç bir şekilde, araştırmalar yemek planlamasını iyileştirilmiş diyet kalitesi, artan gıda çeşitliliği ve ortalama vücut ağırlığı ile ilişkilendirmektedir (12), (13).

Bir rutin oluşturmak, düzenli bir şekilde egzersiz yapabilmenizi de sağlayabilir ve bu da kilo vermeye olumlu yönde katkıda bulunur. (14), (15).

  • Kendinize Çok Yüklenmeyin

Karantina dönemine uyum sağladıkça, sağlığınızı yönetme ve koruma yöntemlerinizi ayarlamak ve uyum sağlamak da önemlidir.

Pandeminin getirdiği yeni zorluklar nedeniyle günlük rutininizi değiştirmek daha zor olsa da, birkaç küçük adım atmak sizi sağlık yolunda iyi tercihler yapmaya teşvik edebilir.

Daha fazla boş zamanınız varsa, karantina size beslenme ve sağlıklı beslenme hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı verebilir, ancak geçici bir diyete veya kısıtlayıcı beslenme planlarını denemek doğru olmayacaktır.

Bunun yerine, diyetinizde ve yaşam tarzınızda kademeli değişiklikler yapmak, uzun vadeli sağlığı ve sürdürülebilir kilo kaybını teşvik etmek için çok daha etkilidir (16).

Kilo vermeye çalışıyor olsanız bile, en sevdiğiniz yiyecekleri tamamen kesmenize gerek olmadığını unutmayın. Sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durmanız daha iyi olsa da, besleyici ve çok yönlü bir diyetin parçası olarak bu yiyecekleri az miktarda tüketebilirsiniz.

Advertisement

Sonuç

Karantina döneminde kilo alan tek kişi siz değilsiniz. Artan stres, yalnızlık veya anksiyetenin yanı sıra azalan fiziksel aktiviteye bağlı olarak günlük rutininizde aksamalar olabilir.

Birkaç temel, karantina dostu adım, hedef ağırlık aralığınızda kalmanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Bu hedefleri gerçekleştirmek için; günlük bir rutin oluşturmak, daha fazla su içmek ve bir egzersiz programına bağlı kalmak yer alır.

Kendinize dikkat etmeyi, sosyal mesafeyi korumayı, diyetinizde veya yaşam tarzınızda kademeli değişiklikler yapmayı unutmayın.

 

Merhaba, ben Uzm. Dyt. Ayşenur Aköz. Lisans ve yüksek lisans eğitimimi İstanbul Medipol Üniversitesi'nde tamamladım. Bir çok farklı kurumdave farklı alanda staj yapıp, eğitimim sonrasında yetişkin beslenmesi üzerine çalıştım. Bu alanda güncel kaynakları takip etmekte ve gerekli gördüğüm alanlarda kurslar alarak kendimi geliştirmekteyim. Yetkin olduğum konular üzerinde çalışmaya ve üretmeye devam ediyorum. Şu anda Beşiktaş'ta bulunan ofisimde danışan kabul etmekteyim.

İlginizi Çekebilir

Aşil Tendonu Aşil Tendonu
SAĞLIKLI YAŞAM29 dakika ago

Aşil Tendonu

Aşil tendonu, vücudun en büyük ve en güçlü tendonlarından biridir. Bacak kaslarından, özellikle baldır kaslarının (gastroknemius ve soleus kasları) alt...

FDA, Kan Bağışı Kısıtlamalarını Yeniden Düzenliyor FDA, Kan Bağışı Kısıtlamalarını Yeniden Düzenliyor
SAĞLIKLI YAŞAM5 saat ago

FDA, Kan Bağışı Kısıtlamalarını Yeniden Düzenliyor

FDA, Kan Bağışı Kısıtlamalarını Yeniden Düzenliyor: Eşcinsel ve Biseksüel Erkeklere Yeni Yaklaşım Kan bağışı kriterlerini belirleyen Amerikan Gıda ve İlaç...

Kesme ve Kendine Zarar Verme Kesme ve Kendine Zarar Verme
SAĞLIKLI YAŞAM6 saat ago

Kesme ve Kendine Zarar Verme

Kendinizi incitmenin sizi daha iyi hissettirebileceği fikri bir çelişki gibi görünüyor. Ancak Harvard Üniversitesi psikoloji bölümü başkanı Matthew Nock, ergenler...

Fiziksel Sınırlamalarınıza Rağmen Aktif Kalmanın Yolu: Uyarlanabilir Sporlar Fiziksel Sınırlamalarınıza Rağmen Aktif Kalmanın Yolu: Uyarlanabilir Sporlar
SPOR6 saat ago

Uyarlanabilir Sporlar

Aktif olmak, sağlıklı bir yaşam tarzının temel taşlarından biridir. Ancak bir yaralanma, kronik bir hastalık veya yaşın getirdiği zorluklar, fiziksel...

Hiperhidroz: Aşırı Terleme Hiperhidroz: Aşırı Terleme
SAĞLIKLI YAŞAM2 gün ago

Hiperhidroz

Hiperhidroz, hava sıcaklığı veya egzersizle ilgili olmayan sürekli aşırı terleme durumudur. Hiperhidrozla başa çıkmak için adım atın! Terlemeyi kontrol altına...

Atriyal Fibrilasyon (A-fib): Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Seçenekleri Atriyal Fibrilasyon (A-fib): Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Seçenekleri
SAĞLIKLI YAŞAM2 gün ago

Atriyal Fibrilasyon

Atriyal fibrilasyon (A-fib), kalp ritminin düzensizleştiği ve hızlandığı bir aritmi türüdür. Bu makalede A-fib'in nedenleri, belirtileri ve tedavi seçenekleri hakkında...

Kadınlarda Meme Ağrısı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Seçenekleri Kadınlarda Meme Ağrısı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Seçenekleri
SAĞLIKLI YAŞAM2 gün ago

Kadınlarda Meme Ağrısı

Kadınlarda meme ağrısı hakkında kapsamlı bilgilere erişin. Meme ağrısının olası nedenlerini, belirtilerini ve tedavi seçeneklerini öğrenin. Hormonal dalgalanmalar, yaralanmalar, göğüs...

Dış Gebelik: Teşhis, Tedavi ve Risk Faktörleri Dış Gebelik: Teşhis, Tedavi ve Risk Faktörleri
SAĞLIKLI YAŞAM2 gün ago

Dış Gebelik

Dış gebeliğin nasıl teşhis edildiğini, tedavi seçeneklerini ve risk faktörlerini detaylarıyla anlatan bir kaynak. Gelecek gebeliklerin nasıl etkilendiğini ve hangi...

Sağlıklı Yaşam İçin İpuçları Sağlıklı Yaşam İçin İpuçları
SAĞLIKLI YAŞAM2 gün ago

Sağlıklı Yaşam İçin İpuçları

Sağlıklı yaşam için dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve sağlık önerileriyle ilgili ipuçları ve bilgiler. Beslenme düzeni, kilo kontrolü, stres yönetimi,...

Egzersiz Yapmanın Vücudumuza Yararları Egzersiz Yapmanın Vücudumuza Yararları
DİYET2 gün ago

Egzersiz Yapmanın Vücudumuza Yararları

Bu detaylı blog yazısı, düzenli egzersizin sağlık üzerindeki muazzam etkilerini keşfeder. Fiziksel ve zihinsel sağlıktan sosyal ve duygusal yararlara kadar,...

Kilo Vermek İçin Doğru Beslenme İpuçları Kilo Vermek İçin Doğru Beslenme İpuçları
DİYET2 gün ago

Kilo Vermek İçin Doğru Beslenme İpuçları

Kilo vermek ve sağlıklı yaşamak için izlemeniz gereken adımlar mı arıyorsunuz? Bu kapsamlı rehberde, kilo vermek ve sağlıklı yaşamak için...

10 Adımda Daha Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı 10 Adımda Daha Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı
SAĞLIKLI YAŞAM2 gün ago

10 Adımda Daha Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı

Bu detaylı rehberde, daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş yapmanızı sağlayacak 10 basit ve etkili adımı keşfedin. Dengeli beslenme, düzenli...

D Vitamini: Görünmeyen Sağlık Bekçisi D Vitamini: Görünmeyen Sağlık Bekçisi
VİTAMİN2 gün ago

D Vitamini: Görünmeyen Sağlık Bekçisi

D Vitamini'nin hayati rolünü anlamak ve güneş ışığından gelen sağlığı nasıl en iyi şekilde elde edebileceğinizi öğrenmek için bu ayrıntılı...

Kanser Nedir? Kanser Türleri ve Kanser Tedavisi Kanser Nedir? Kanser Türleri ve Kanser Tedavisi
SAĞLIKLI YAŞAM2 gün ago

Kanser

Kanser, vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalıp yayılması durumudur. Sağlıklı bir hücre, vücutta belirli bir işlevi yerine getirirken, kanser hücreleri...

Addison Hastalığı: Belirtiler, Nedenler ve Tedavi Yöntemleri Addison Hastalığı: Belirtiler, Nedenler ve Tedavi Yöntemleri
SAĞLIKLI YAŞAM2 gün ago

Addison Hastalığı

Addison hastalığı, adrenal bezlerinin yetersiz çalışmasına neden olan bir durumdur. Bu yazıda, Addison hastalığına dair geniş bilgiler vereceğiz. Addison Hastalığı:...

Adet Düzensizliği Adet Düzensizliği
SAĞLIKLI YAŞAM2 gün ago

Adet Düzensizliği

Adet düzensizliği, genellikle kadınların adet döngüsünün normalden farklı bir şekilde ilerlemesi durumudur. Normal bir adet döngüsü genellikle 28 gün sürer,...

Adet Gecikmesi Adet Gecikmesi
SAĞLIKLI YAŞAM2 gün ago

Adet Gecikmesi

Adet gecikmesiyle ilgili tüm detayları keşfedin. Nedenlerini, belirtilerini ve çeşitli tedavi yöntemlerini derinlemesine inceleyin. Sağlıklı bir adet döngüsü için gerekli...

Adet Öncesi Gerginlik (PMS) Adet Öncesi Gerginlik (PMS)
SAĞLIKLI YAŞAM3 gün ago

Adet Öncesi Gerginlik (PMS)

Bu kapsamlı makalede Adet Öncesi Gerginlik (PMS) hakkında geniş bilgi edinin. PMS'nin nedenleri, belirtileri ve etkili tedavi yöntemlerini keşfedin. Kadın...

Adet Sancısı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Adet Sancısı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
SAĞLIKLI YAŞAM3 gün ago

Adet Sancısı

Adet sancısıyla ilgili bilmeniz gereken her şey burada! Adet dönemi ağrısının nedenleri, belirtileri ve etkili tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi...

Selülit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Bitkisel Çözümler Selülit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Bitkisel Çözümler
SAĞLIKLI YAŞAM6 gün ago

Selülit Nedir?

Selülitle savaşmanın zamanı geldi! En son bilgileri edinin, kanıta dayalı yöntemleri deneyin ve pürüzsüz bir cilde kavuşmak için adımlar atın....

Son Eklenenler

Çok Okunanlar

Zayiflama.Gen.TR editörleri tarafından hazırlanan bu web sitesindeki bilgiler tıbbi tavsiye yerine geçmemesi gereken bilgileri sağlar. Tıbbi tavsiyeler konusunda uzman sağlık hizmeti sağlayan doktor, kayıtlı diyetisyen, eczacı vb. kişiler tarafından verilmelidir. Diyet, zayıflama veya genel sağlık sorunlarınız hakkında tıbbi desteği konusunda uzman kişilerden almalısınız. Ayrıca sitemizde yayınlanan ürün, hizmet veya kuruluşlar zayiflama.gen.tr tarafından onaylanmaktadır anlamına gelmez. Sitemizi ziyaret eden tüm kullanıcılar bu uyarılarımızı dikkate almış olarak kabul edilir.

© 2023 Zayiflama.GEN.TR. Web Tasarımı SEOLOG SEO Ajansı