Fazla Protein Alımı

Fazla protein alımı ne kadar doğru olup olmadığı sorusunu getirmiştir. Öncellikle özel hastalık durumları yada spor yapanların normal, sedanter bir bireye göre daha fazladır. Beslenmenin her alanında olduğu gibi protein alımı kişiye özeldir.
Fazla Protein Alımı

Fazla Protein Alımı Doğru Mu?

Popüler kültürün ve sosyal medyanın getirisiyle protein alımı ve protein içeren supplementlerin tüketimi artmıştır. Bu da akıllara fazla protein alımının ne kadar doğru olup olmadığı sorusunu getirmiştir. Öncellikle özel hastalık durumları yada spor yapanların normal, sedanter bir bireye göre daha fazladır. Beslenmenin her alanında olduğu gibi protein alımı kişiye özeldir.

Proteinin vücutta belirli bir deposu olmadığından ihtiyaçtan fazla miktarda alınan protein vücutta yağ olarak depolanır. Bu da ben protein ağırlıklı besleniyorum ama kilo vermek yerine kilo alıyorum sorusunun cevaplarıdan biri olabilir. Ayrıca proteinin parçalanması sonunda vücudumuzundan idrar yolu ile atılır bu da vücudumuzun sıvı kaybetmesine sebebiyet verir. Proteinin vücuttan atılımı sırasında da idrarla kalsiyum atılımı artar.

Sanılanın aksine fazla protein alımı özellikle spor yapanlar için kas gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Gereğinden fazla alınan protein böbrek yükümüzün artmasına ve böbrek sorunlarına sebebiyet verir.

Tüketmeniz Gereken Protein Miktarı

Tüketmemiz gereken protein miktarı ise Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık bir bireyin günlük olarak protein ihtiyacı kilosu başına 0.8-1 gram olacak şekilde hesaplanır. Eğer birey dayanıklılık sporu yapıyorsa bu oran kilosu başına. 1.2-1.4 g şeklinde hesaplanır. Direnç sporu yapan bir bireyde ise kilosu başına 1.7-1.8 gram olacak şekilde hesaplanır.

Bu sebeplerden dolayı beslenmenin her alanında olduğu gibi protein alımı da kişiye ve kişinin hayatına özel olmalıdır. Fazlası herseyde olduğu gibi zarardır.

 

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

probiyotik

Probiyotikler

Probiyotik Nedir? Probiyotikler; ağız yolu ile yeterli miktarda

Takip Et