Boğmaca Hastalığı Nedir Rve Tedavisi Nasıl Yapılır?

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
Boğmaca Hastalığı Nedir Rve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğmaca Hastalığı Nedir Rve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğmaca Hastalığı, hava yollarında ve akciğerlerde görülen ve yüksek derecede bulaşan enfeksiyondur. Genelde bebeklerde, çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda sıkça görülmektedir.

Boğmaca Hastalığı Nedir?

Bordetella pertussis adındaki bakterinin üst solunum yollarında yayılması sonucunda oluşan hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde geç kalınırsa kalıcı olur ve sakatlığa kadar gider. Çocuklarda ve bebeklerde daha ağır olmaktadır.

Boğmaca Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Boğmaca hastalığı solunum yollarından kaynaklı olunca enfekte olan bir kişi öksürdüğünde veya hapşırmadan sonra vücuttan çıkan damlacıklardan havada kalır ve yakınında olan insanlara bulaşır.

Boğmaca Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın ilk belirtileri; gözlerde kızarıklık ve akıntı, boğaz ağrısı, burun akıntısı yani soğuk algınlığın belirtileri vardır.

Boğmaca Hastalığı ileri evlerdeki belirtileri şunlardır:

  • En çok sık olan belirtisi öksürük nöbetleridir. Genellikle gece saatlerinde görülür ve bu öksürükler birkaç dakika sürmektedir.
  • Solunum sırasında ses. Bu hastalığı yaşayan insanlar solum alma sırasında akciğerlere yeterli hava gelmediğinden öksürük şiddetli şekilde ses çıkarmaktadır.
  • Tırnak ve yatağında morarma olmaktadır. Boğmaca hastalığını yaşayan bebeklerde ise nefes almada zorluklar çektiğinden siyanoz olarak adlandırılan morarmalar olmaktadır.

Bebeklerde Boğmaca Hastalığı

Bebeklerde ve çocuklarda daha sık görülen hastalıkta 18 ay altı çocuklarda görülür. Çünkü çocuklar bu zamanlarda yeni yeni nefes almayı öğrendiğinde öksürük olduktan sonra nefesin tamamen durmasından dolayıdır.

Bebeklerde görülen belirtileri şunlardır:

  • Solunum Güçlüğü
  • Böbrek sorunları
  • Beyne yeterince oksijen gitmemesi

Boğmaca Aşısı

Gebelik boğmaca aşısı: Hamile kalan kadınlar bu aşıyı hamileliğin 20. Haftasından sonra yapılmaktadır.

  • Beşi bir arada aşı: Tetanoz, difteri, boğmaca, inaktif polio, influenza tip b aşısı bulunmaktadır. Bu aşı sağlık bakanlığın aşı takvimine göre bebeklerde ikinci, dördüncü, altıncı ve sekizinci haftalarda yapılmaktadır.
  • Dördü bir arada aşı: Tetanoz, difteri, boğmaca ve inaktif polio aşıları bulunmaktadır. Bu aşı çocuklara ilkokul birinci sınıfta yapılmaktadır.

Boğmaca Hastalığın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalıkların erken evrelerinde teşhis yapılırsa tedavisinde antibiyotik verilerek başta öksürük ve diğer belirtilerin ortadan kalkmasında faydası olur ama geç teşhis konulduğunda bu hastalığa kapılan insanlara antibiyotik fayda etmez.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Zolax Nedir? Neden Nasıl Kullanılır? Mantar İlacı Zolax

Zolax

Mantar enfeksiyonları, sık karşılaşılan ve rahatsız edici sağlık

İsilik

İsilik

İsilik Bir çeşit cilt rahatsızlığı olan isilik ortamda

Şok Diyet Listesi

Şok Diyet

Şok diyet ile zayıflamaya hazır mısınız? Kısa sürede

Takip Et