Corona Virüsü Nedir ? Corona Virüsünden Nasıl Korunulur ?

Corona Virüsü Nedir ? Çinden dünyaya yayılan corona virüsü insanlara nasıl bulaşır? corona virüsü belirtileri ve virüsten korunmanın yöntemleri yazımızda...
Corona Virüsü

Corona Virüsünden Korunmanın Yöntemleri

1. Corona Virüsü (COVID-19) Nedir? SARS-CoV-2 nedir?

2019 yeni koronavirüsü şimdi şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs-2 (SARS-CoV-2) olarak adlandırılırken, ilişkili hastalık COVID-19 olarak adlandırılır.

SARS-CoV-2, 2019’un sonunda Çin’de tanımlandı ve daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir corona virüsü dür.

2. Corona Virüsü Nereden Geliyor?

Corona virüsü hayvanlar arasında dolaşan virüslerdir, ancak bazılarının insanları etkilediği de bilinmektedir. Hayvanları enfekte ettikten sonra, sonunda insanlara bulaşabilirler.

Çok çeşitli hayvanların corona virüsü kaynağı olduğu bilinmektedir. Örneğin, Ortadoğu solunum sendromu corona virüsü (MERS-CoV) develerden ve şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) misk kedilerinden kaynaklanmıştır.

Virüsün esas olarak kişiden kişiye yayıldığı düşünülmektedir.

  • Birbirleriyle yakın temas halinde olan kişiler arasında yayılabilir.
  • Enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında üretilen solunum damlacıkları yoluyla.
  • Bu damlacıklar, yakınlarda bulunan veya muhtemelen akciğerlere solunan insanların ağızlarına veya burunlarına inebilir.

3. Bu virüs SARS veya mevsimsel grip (grip) ile karşılaştırılabilir mi?

Çin’de saptanan yeni corona virüs, genetik olarak 2003 SARS virüsü ile yakından ilişkilidir ve bu virüs hakkında hala sınırlı veri olmasına rağmen, benzer özelliklere sahip gibi görünmektedir.

SARS, 2002 yılı sonunda Çin’de ortaya çıktı ve sekiz ay boyunca 33 ülke tarafından 8000’den fazla SARS vakası rapor edildi. O zaman, SARS olan her on kişiden biri öldü.

Mevcut corona virüsü (COVID)-19 salgını, salgının ilk ayında Çin’de bildirilen yaklaşık 10.000 vakaya neden olmuş ve daha sonra Avrupa ve diğer ülkelerde ek vakalar tespit edilmiştir. Bu noktada, ölümcül corona virüsü (COVID-19’un ) ne kadar ölümcül olduğunu söylemek için çok az veri vardır, ancak ön bulgular bunun SARS koronavirüsünden daha az ölümcül olduğunu göstermektedir.

Hem SARS-CoV-2 corona virüsü  hem de influenza virüsleri kişiden kişiye bulaşırken ve benzer semptomlara neden olabilirken, iki virüs çok farklıdır ve sonuç olarak aynı şekilde davranmaz. SARS-CoV-2’nin corona virüsü nasıl yayıldığına dair sonuçlar çıkarmak için henüz çok erken olmakla birlikte, ön bilgiler SARS- corona virüsü (CoV-2’nin) SARS ve diğer bazı pandemik influenza suşları ile aynı şekilde bulaşabilir olduğunu göstermektedir. ECDC, AB, İngiltere, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn’da her yıl 40.000’e kadar kişinin griple ilişkili nedenlerden dolayı erken öldüğünü tahmin ediyor.

4. COVID-19 enfeksiyonu ne kadar şiddetlidir?

Bu noktada, Corona Virüsü COVID-19’un ne kadar şiddetli olduğunu kesin olarak söyleyecek çok az veri vardır, ancak ön bulgular bunun SARS corona virüsü daha az ölümcül olduğunu göstermektedir.

5. Corona Virüsü Nasıl Yayılıyor

Hayvanlar virüsün kaynağı olsa da, bu virüs şimdi bir kişiden diğerine yayılıyor (insandan insana bulaşma). Şu anda bu virüsün insanlar arasında ne kadar kolay ve sürdürülebilir bir şekilde yayıldığını belirlemek için yeterli epidemiyolojik bilgi bulunmamaktadır. Virüs esas olarak insanların hapşırdığı, öksürdüğü veya nefes verdiği solunum damlacıkları yoluyla bulaşıyor gibi görünüyor.

Corona Virüsü (COVID-19) için kuluçka dönemi (yani virüse maruz kalma ile semptomların başlaması arasındaki süre) şu anda iki ila 14 gün arasında tahmin edilmektedir. Bu aşamada, virüs bulaşmış (grip benzeri) semptomlar gösterdiğinde virüsün bulaşabileceğini biliyoruz. Bununla birlikte, hafif veya asemptomatik vakaların virüsü bulaşıp bulaştırmayacağı konusunda hala belirsizlikler vardır.

Corona virüsü (COVID-19 ‘lu) insanlar zamanında test edilir ve teşhis edilir ve sıkı enfeksiyon kontrol önlemleri uygulanırsa, AB’deki topluluk ortamlarında sürekli olarak insandan insana bulaşma olasılığı düşüktür. Enfeksiyon önleme ve kontrol önlemlerinin sistematik olarak uygulanması SARS ve MERS koronavirüslerinin kontrolünde etkili olmuştur.

Corona Virüsü Belirtileri ve Corona virüsü Nasıl Korunur ?

1. Corona Virüsü Belirtileri Nelerdir ?

Şimdiye kadar bildiğimiz kadarıyla virüs, hafif, grip benzeri semptomlara neden olabilir.

  • Ateş
  • Öksürük
  • Nefes almada zorluk
  • Kaslarda ağrı
  • Yorgunluk.

Daha ciddi vakalarda hastanın ölümüne yol açabilecek ciddi pnömoni, akut solunum sıkıntısı sendromu, sepsis ve septik şok gelişir. Mevcut kronik rahatsızlıkları olan insanlar ağır hastalıklara karşı daha savunmasız görünmektedir.

2. Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla risk altında mı?

Genellikle yaşlılar ve altta yatan rahatsızlıkları olanların (örn. Hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları, diyabet, karaciğer rahatsızlıkları ve solunum hastalığı) ciddi semptomlar geliştirme riski daha fazladır.

3. COVID-19 hastalığının tedavisi var mı?

Bu hastalık için spesifik bir tedavi yoktur, bu nedenle koronavirüs ile ilişkili enfeksiyonları olan hastaları tedavi etmek için kullanılan yaklaşım klinik semptomları tedavi etmektir (örneğin ateş, nefes almada zorluk). Destekleyici bakım (örn. Destekleyici tedavi ve izleme – oksijen tedavisi, sıvı yönetimi ve antiviraller) enfekte olanlar için oldukça etkili olabilir.

4. Corona Virüsünden Nasıl Korunulur ? Enfekte olmaktan nasıl korunabiliriz ?

Kalabalık ortamlar da yer alıyorsanız şunları yapmalısınız:

  • Hasta insanlarla, özellikle öksürük hastalarıyla temastan kaçının;
  • Canlı veya ölü hayvanların kullanıldığı pazarları ve yerleri ziyaret etmekten kaçının;
  • El hijyeni ve gıda hijyeni ile ilgili genel kuralları takip etmek;
  • Ellerinizi sabun ve suyla yıkayın veya yemekten önce, tuvaleti kullandıktan sonra ve hayvanlarla temas ettikten sonra alkol bazlı bir dezenfektan solüsyonu kullanın;
  • Hayvanlarla, salgılarıyla veya dışkılarıyla temastan kaçının.

Nereye giderseniz gidin, el ve gıda hijyenine ilişkin genel kuralları uygulayın.

5. Corona Virüsü (COVID-19) olan biriyle yakın temas kurduğumda ne yapmalıyım?

Corona virüslü olan biriyle temasa geçtiğinde atılması gereken adımlar konusunda rehberlik edecek kamu sağlığı yetkililerini bilgilendirin. Herhangi bir belirti geliştirirseniz,  COVID-19’lu biriyle temasa geçtiğinizden bahsederek sağlık hizmetleri sağlayıcınızı tavsiye için aramanız önemlidir.

6. Dezenfeksiyon / el yıkama kuralları nelerdir?

El yıkama ve dezenfeksiyon enfeksiyonu önlemenin anahtarıdır. Ellerinizi sık sık ve en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla iyice yıkamalısınız. Sabun ve su yoksa, en az% 60 alkol içeren alkol bazlı el dezenfektanı da kullanabilirsiniz. Virüs vücudunuza gözler, burun ve ağız yoluyla girer, bu yüzden yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının.

7. Yüz maskeleri COVID-19’a karşı korunmada etkili midir?

Yüz maskeleri, etraflarındaki başkalarına hasta olanlardan daha fazla enfeksiyon yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, yüz maskeleri, enfekte olmayanların korunmasında o kadar etkili görünmemektedir.

8. SARS-CoV-2’ye karşı bir aşı var mı? Bir aşı geliştirmek ne kadar sürer?

Şu anda SARS-CoV-2 de dahil olmak üzere corona virüsüne karşı aşı yoktur. Bu nedenle enfeksiyonu önlemek veya bir enfeksiyonun daha fazla yayılmasını içeren çok önemlidir. Aşıların geliştirilmesi zaman alır. Birçok ilaç şirketi aşı adayları üzerinde çalışmaktadır. Bununla birlikte, herhangi bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi aylar alacaktır, çünkü güvenliğini ve etkinliğini belirlemek için kapsamlı testlerden geçmesi gerekir.

9. Bu yıl influenza aşısı olsaydı COVID-19’a karşı korunmuş muyum?

Corona virüsüyle Grip ve SARS-CoV-2 çok farklı iki virüstür ve mevsimsel grip aşısı SARS- Corona virüsünün (CoV-2’nin) neden olduğu hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Bununla birlikte, Avrupa grip mevsimi devam ederken, grip aşısı mevsimsel influenzaya karşı mevcut en iyi korumadır ve aşılanmak için çok geç değildir.

İlginizi Çekebilir: Mide Bulantısına ne iyi gelir ?

 

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Zolax Nedir? Neden Nasıl Kullanılır? Mantar İlacı Zolax

Zolax

Mantar enfeksiyonları, sık karşılaşılan ve rahatsız edici sağlık

Takip Et