Connect with us

Sağlıklı Yaşam

Avasküler Nekroz

Avasküler nekroz (AVN) nedir? Avasküler nekroz AVN olarak kısaltılan bu hastalığın detayları nedir? Bu makalede sizler için merak ettiğiniz detaylar veriliyor. 

Avasküler Nekroz

Avasküler Nekroz Nedir?

Avasküler nekroz (AVN) nedir? Avasküler nekroz AVN olarak kısaltılan bu hastalığın detayları nedir? Bu makalede sizler için merak ettiğiniz detaylar veriliyor. İlk olarak 1738 yılında tanımlanmış olan Avasküler nekroz Alexander Munro tarafından tanımlanmıştır. Hastalığın femur kemiğinde ki oluşan deformasyon sebebi ile ortaya çıktığının anlaşılması ise 19 yy’da olmuştur.

Avasküler Nekroz Nasıl Bir Hastalıktır?

Hastalık nasıl bir hastalık? Belirtileri neler? İlk olarak femur denen üst bacak kemiğinin baş kısmında meydana gelen ve sinsi bir şeklide ilerleyen hastalık olduğunu bilmelisiniz. Femur kemiğinde bir deformasyon yaşanır ve sonrasında ileri seviyelerinde kişinin yaşamsal faaliyetlerini büyük ölçüde kısıtlar. İlk olarak kasıkta bir sızı duyulur. Çok şiddetli ağrılar olmaz. Sonrasında büyüyen ağrılar ile kişinin yaşamsal faaliyetlerinin kısıtlanması sonucu doğar.

Femur kemiği yapısı;

Femur kemiğinde gelişen bu hastalık, ilerleyen dönemlerde kişinin hareket alanını kısıtlayacaktır. Genel olarak bakıldığında femur kemiğinin yapısı dar bir yapıdır. Dokusu az miktarda kan dolaşımına izin verir. Bu alanın daralması ile femur kemiğinin baş kısmında geriye dönüşü olmayan bir dejenerasyon meydana gelebilir. Kan dolaşımını neredeyse tamamen kısıtlayacak bir hal alabilir.

Genel kemik yapısı;

Kemik dokusunun genel özelliği, devamlı olarak yıkılarak kendini yeniden yapılandıran bir özelliği olmasıdır. Bu yapım sürecinde sağlıklı bir ilerleme olmaması, dolaşımın iyi olmaması sonucunu doğurur. Ancak yapım aşaması olumlu sonuçlanırsa, bu durumda bölgede dolaşım iyi bir şekilde gerçekleşir.

Bölgesel dolaşım ve kanlanma sorunu;

Kemikte yaşanan bölgesel dolaşım sorunu, direkt olarak kanlanma problemine de neden olacaktır. Avüsküler nekroz etkisi ile bölgede uyuşma ya da ağrı olabilir. Kan dolaşımı olmadığından, kemik dokunun yeniden yapım süreci de sekteye uğrayarak hastalığın ilerleyen evreye geçmesine neden olabilir. Yakılan kemik doku üzerine artık yeni bir doku inşa edilemez hale gelir. Bu da sonucunda kemik dokuda kayıpların yaşanması demektir.

Avasküler Nekroz Etkileri

Kemikte bu şekilde bir sorun yaşanması durumunda, femur başında yapısal bozukluk gözlemlenmeye başlar. Bu durum bir tür kemik erimesi olarak da nitelenebilir. Kemiğin küresel yapısı bozulduğundan, çökmeler oluşabilir. İlerleyen safhalarda ise kireçlenmeye eşil eden şiddetli ağrıların ortaya çıkması söz konusu olabilir.

  • Bölgesel Kemik Erimesi: O bölgede Avüsküler nekroz ortaya çıkması durumunda, bölgesel olarak kemik erimesi sonucu çıkabilir. Gözlemlenebilecek etkiler arasında bölgesel olarak kemikte erime gibi durumların meydana gelmesi söz konusu olacaktır.
  • Bölgede Çökme: Kemik yapısının zarar görmesi sebebi ile etki olarak o bölgede çökme söz konusu olabiliyor. Bu durumda direkt olarak bölgede yaşanan çökmenin nedeninin araştırılması için doktor ile iletişime geçme söz konusu olabilir. Bu aşamada yaşanan hastalığın ne olduğu ortaya çıkabilir.
  • Kireçlenme: Kemik yapısında yaşanan bu dolaşım yetersizliği kireçlenmeye de neden olacaktır. Avüsküler nekroz belirtileri kapsamında ilk olarak görülecek olan belirtiler arasında kireçlenme olabilir. Kireçlenmenin etkisi ile bölgede deformasyonlar da artabilir.

Yukarıda verilen etkiler ile bu şeklide bir rahatsızlığın ortaya çıkması söz konusu olabiliyor. Ancak bakıldığında bu hastalıkta ağrı ile de teşhisin konması sağlanabilir. Tamamen kişinin mevcut durumuna göre ve doktor incelemesine göre ne zaman teşhis edileceği belli olacaktır. Hızlı ve güvenli teşhis konması açısından uzman desteği alınması avantajlı olacaktır.

Avesküler Nekroz Tedavi Edilir mi?

Merak edilenler arasında avüsküler nekroz tedavisi var mı sorusunun yanıtı vardır. Dayanılmaz ağrıların olduğu bu hastalıkta tedavi, ilaç ile başlayacaktır. Teşhisin konulmasından sonra Avüsküler nekroz hangi aşamada ise ona uygun şeklide tedavinin başlamadı, ilaçların kullanılması önerilebilir.

Bifosfonat Grubu İlaçlar;

Tedavide kullanılan ilaçlar bifosfonat ilaçlarıdır. Hastalığın ilaç tedavisine cevap verdiğini söylemek zor olacaktır. Genel olarak bu hastalıkta ilaç tedavilerinin yanıt vermesi mümkün olamayabiliyor. Ancak bu durumun nedeni hastalığın ne zaman teşhis edilmiş olduğu ile de alakalı bir durumdur.

Advertisement

Ameliyat;

İlaç tedavisi dışında hastalık için bir diğer seçenek ile ameliyat olacak. Genel olarak kalça cerrahisinde en çok ameliyat talep eden grubun Avüsküler nekroz hastası olanlar olduğu biliniyor. Ameliyat yapılabiliyor; ancak sonrasında yine bu hastalık üzerinden kemik problemlerinin yaşanmasının önüne geçilemeyebiliyor. Bu sebeple mutlaka kişilerin doktorları ile iletişime geçmesi, çözümü için kişisel problemler üzerinden çözüm bulunması gerektiği öneriliyor.

Avasküler Nekroz Diğer Tedavi Yöntemleri

İlaçla ya da ameliyat ile tedavinin dışında önerilen diğer tedavi yöntemleri olabilir. Bu yöntemler ile Avüsküler nekroz tedavisi yapılmaya başlanır. Ne kadar cevap verileceği ya da ne kadar zaman alacağı tamamen kişinin kendi durumu ile alakalıdır. Bu sebeple doktorunuzun bildirmiş olduğu aşamalar çok daha doğru şekilde yanıt verecektir.

  • Ozonterapi: Tedavide kullanılan alternatifler kan dolaşımının düzenlenmesi içindir. Olumlu etki ise mikro dolaşım bozukluğunun bun yöntem ile iyileştirilme ihtimalinin olmasıdır.
  • Akupuntur: Bağışıklık sisteminin düzenlenerek, direkt olarak tedavinin onarıcı şekilde etki etmesi sağlanabilir. Bu hastalığın en zorlayıcı semptomları ile şiddetli ağrıların azalması sağlanabilir.
  • Bitkisel Tedaviler: Önerilen diğer bir tedavi yöntemi ile bitkisel tedavi yöntemleridir. Kan dolaşımını arttıoran antioksidanlar bitkisel tedavinin etkisi ile artabilir. Geven otu olarak bilinen astragalus ve ginseng gibi bitkiler ile tedaviye destek olunabilir.

Avüsküler nekroz tedavisi için bitkisel ya da diğer tedavi yöntemleri bir arada tercih edilebilir. Ağıların azalması bu şekilde mümkün olabilir.

 

Merhaba, ben Uzm. Dyt. Ayşenur Aköz. Lisans ve yüksek lisans eğitimimi İstanbul Medipol Üniversitesi'nde tamamladım. Bir çok farklı kurumdave farklı alanda staj yapıp, eğitimim sonrasında yetişkin beslenmesi üzerine çalıştım. Bu alanda güncel kaynakları takip etmekte ve gerekli gördüğüm alanlarda kurslar alarak kendimi geliştirmekteyim. Yetkin olduğum konular üzerinde çalışmaya ve üretmeye devam ediyorum. Şu anda Beşiktaş'ta bulunan ofisimde danışan kabul etmekteyim.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Son Eklenenler

Troid ve Gluten Troid ve Gluten
Beslenme3 ay ago

Troid ve Gluten

Troid bezinin fonksiyonları, metabolik süreçler, protein sentezi, vücut sıcaklığı ve daha fazlası gibi vücuttaki bir dizi önemli işlevi düzenler. Troid...

Cilt Sağlığına Faydalı Besinler Cilt Dostu Besinler Vitamin ve Mineraller Cilt Sağlığına Faydalı Besinler Cilt Dostu Besinler Vitamin ve Mineraller
Sağlıklı Yaşam3 ay ago

Cilt Dostu Besinler

Cilt sağlığınız için gerekenler, her biri özenle seçilmiş ipuçları ve taktiklerle bir tık ötenizde. Şimdi okuyun ve cilt sağlığınızı en...

Obezite Hangi Hastalıklara Neden Olur? Obezite Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Sağlıklı Yaşam3 ay ago

Obezite Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Obezite ve Hastalıklar Bir yemek kültürüne sahip olan toplumumuzda, yemek sadece bir ihtiyaç değil, aynı zamanda bir neşe kaynağı, bir...

Glisemik İndeks ve Glisemik Yük Glisemik İndeks ve Glisemik Yük
Beslenme3 ay ago

Glisemik İndeks (GI)

Glisemik indeks (GI), yiyeceklerin kan şekerini yükseltme yeteneğini ölçen bir sistemdir. Bir besinin glisemik indeksi, o besinin içindeki karbonhidratların kan...

MS (Multipl Skleroz) Hastalığı MS (Multipl Skleroz) Hastalığı
Sağlıklı Yaşam3 ay ago

MS (Multipl Skleroz) Hastalığı

Multipl skleroz (MS), merkezi sinir sistemi olan beyin ve omurilikteki sinir liflerini etkileyen kronik bir hastalıktır. Multipl skleroz, bağışıklık sisteminin...

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı İnflamatuar Bağırsak Hastalığı
Sağlıklı Yaşam3 ay ago

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı

Yaygın olarak görülen İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) otoimmün hastalıklar sınıfında yer alan kronik bir sağlık sorunudur. Ülseratif kolit ve crohn...

İltihaplı Romatizma İltihaplı Romatizma
Sağlıklı Yaşam3 ay ago

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Nedir?

Romatoid artrit, bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine saldırması sonucu oluşan kronik bir enflamatuar hastalıktır. Bu durum, özellikle eklemleri etkiler ve...

Cinsel İsteksizlik Cinsel İsteksizlik
Cinsel Sağlık3 ay ago

Cinsel İsteksizlik

Cinsel isteksizlik, cinsel dürtü eksikliği veya libidoda azalma olarak tanımlanır ve birçok erkek ve kadını etkileyebilir. Cinsel isteksizliğin nedeni fiziksel,...

Penis Eğriliği Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Penis Eğriliği Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Cinsel Sağlık3 ay ago

Penis Eğriliği Nedir?

Penis eğriliği, ereksiyon halinde penisin yana, yukarı veya aşağı doğru bükülmesi durumudur. Bu durum, Peyronie hastalığı olarak da bilinir ve...

Kolesterol Nedir Kolesterol Nedir
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

Kolesterol

Bu makale, HDL ve LDL olmak üzere iki farklı kolesterol türünü ve bunların diyabetle olan ilişkisini anlatır. Kolesterol seviyelerinin önemini...

Diyabetik Ketoasidoz Diyabetik Ketoasidoz
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

Diyabetik Ketoasidoz

Diyabetik Ketoasidoz (DKA), yüksek kan şekeri seviyeleri ve vücutta asidin birikmesi ile karakterize bir durumdur. Genellikle tip 1 diyabetli kişilerde...

Şeker Hastalığı Diyabet Şeker Hastalığı Diyabet
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

Şeker Hastalığı (Diyabet)

Şeker hastalığı (diyabet), vücudun kan şekerini (glikoz) düzgün bir şekilde kullanamadığı bir durumdur. Glikoz, vücudun enerji kaynağıdır ve yiyeceklerden elde...

Panik Atak Nedir? Nasıl Teşhis Edilir? Belirtileri ve Tedavisi Panik Atak Nedir? Nasıl Teşhis Edilir? Belirtileri ve Tedavisi
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

Panik Atak

Panik ataklar, beklenmedik bir anda yaşanabilen, yüksek seviyede korku ve rahatsızlık hissiyle karakterize durumlardır. Bu durumlar genellikle belirli bir tehlike...

Messi’nin Diyet ve Antrenman Programı Messi’nin Diyet ve Antrenman Programı
Spor4 ay ago

Messi’nin Diyet ve Antrenman Programı

Lionel Messi, dünya futbolunun gelmiş geçmiş en büyük oyuncularından biri olarak kabul edilir. Ancak, Messi'nin üstün yetenekleri sadece doğuştan gelen...

Futbolcular Neler Yememeli Futbolcular Neler Yememeli
Spor4 ay ago

Futbolcular Neler Yememeli?

Futbolcular Neler Yememeli: İdeal performans için hangi gıdalardan kaçınmanız gerektiğini öğrenin. Futbolcuların diyetinden çıkarılması gereken gıdalar hakkında bilgi edinin ve...

Ezekiel Ekmeği Ezekiel Ekmeği
Diyet4 ay ago

Ezekiel Ekmeği

Ezekiel ekmeği, tam tahıl ve baklagillerin birleşimiyle oluşturulan sağlıklı ve besleyici bir ekmek çeşididir. Yüksek lif, protein ve sağlıklı yağlar...

Veganlık ve vejetaryenlik Veganlık ve vejetaryenlik
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

Veganlık ve Vejetaryenlik

Veganlık ve vejetaryenlik, sağlık, etik ve çevre konularında bilinçli beslenme tercihleridir. Bu makalede, veganlık ve vejetaryenliğin faydaları, beslenme önerileri ve...

D Vitamini ve Bağışıklık Sistemi D Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
Vitaminler4 ay ago

D Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

D vitamini, bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir etkiye sahip olan güçlü bir vitamindir. Bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivasyonunu artırır, aşırı bağışıklık...

Kalp Sağlığını Destekleyen Besinler Kalp Sağlığını Destekleyen Besinler
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

Kalp Sağlığını Destekleyen Besinler

Sağlıklı bir kalp için beslenme çok önemlidir. Bu makalede, kalp sağlığını destekleyen en iyi besinleri keşfedin. Omega-3 yağ asitleri içeren...

En İyi Uyku Alışkanlıkları ve Uykunun Önemi En İyi Uyku Alışkanlıkları ve Uykunun Önemi
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

En İyi Uyku Alışkanlıkları ve Uykunun Önemi

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek ve gün içinde enerjik olabilmek için kaliteli bir uyku almak önemlidir. Bu makalede, size en iyi...

Etiketler

Zayiflama.Gen.TR editörleri tarafından hazırlanan bu web sitesindeki bilgiler tıbbi tavsiye yerine geçmemesi gereken bilgileri sağlar. Tıbbi tavsiyeler konusunda uzman sağlık hizmeti sağlayan doktor, kayıtlı diyetisyen, eczacı vb. kişiler tarafından verilmelidir. Diyet, zayıflama veya genel sağlık sorunlarınız hakkında tıbbi desteği konusunda uzman kişilerden almalısınız. Ayrıca sitemizde yayınlanan ürün, hizmet veya kuruluşlar zayiflama.gen.tr tarafından onaylanmaktadır anlamına gelmez. Sitemizi ziyaret eden tüm kullanıcılar bu uyarılarımızı dikkate almış olarak kabul edilir.

© 2023 Zayiflama.GEN.TR. Web Tasarımı SEOLOG SEO Ajansı