Connect with us
Protelan Zayıflama Ürünü

DİYET YEMEKLER

Diyet Yemek Tarifleri

Published

on

Diyet Yemek Tarifleri

Diyet Yemekler

Diyet yapıyorum diyen kişiler, diyet yemek tarifleri ile gün içinde ne yiyecekleri konusunda kararı çok daha hızlı veriyor. Diyet yemek tarifleri sayesinde zayıflamak için uygulanan farklı bir yoldur. Bunun için damak tadınıza göre diyet yemekleri tariflerini uygulayabilirsiniz. Akşam yemeklerinde, öğle yemeklerinde ve sabah kahvaltılarında tüketebileceğiniz çok sayıda diyet yemeği örneği vardır. Bunların yapımı  genelde çoğu kişi için son derece kolaydır. Sizin seçmiş olduğunuz yemeklerin tarifine bakarak hem sağlıklı şekilde beslenme hem de kilo verme fırsatını değerlendirmeniz mümkün olacaktır.

Diyet Et Yemekleri

Hem et tüketmek hem de diyet yemeği istemek çok sayıda kişinin hayali. Kilo vermenin yanında yemekten keyif aldığımız etlerden de uzak durmak istemiyoruz. Bunun için en genel tanı, etlerin haşlanarak yenmesidir. Ancak ne kadar et tüketiminin olacağı da önemlidir. Beyaz et, kırmızı et kullanarak farklı diyet yemekleri yapabilirsiniz.

Protelan kalorisi kısıtlanmış öğün yemeğidir. Süte veya yoğurda karıştırılarak hazırlanır ve tüketilir. Öğün yemeği olarak, örnek kahvaltıda sütle içtiğinizde kahvaltınızı yapmış olursunuz. Yanında başka bir şey yenip içilmez. Yanında gelen kitapçıkta 3 haftalık beslenme programı bulunmaktadır. Bu programda hangi gün hangi öğünde Protelan diğer öğünlerde neler yemeniz gerektiği yazmaktadır. Bu programa uyarak yapacağınız Protelan diyeti size kısa sürede ideal kilonuza ulaşmanızda yardımcı olacaktır. Tüm sorularınız ve sipariş vermek için 0212 241 11 67-68’den bizi arayabilir, 0535 366 01 29 Whatsapp hattımızdan yazabilirsiniz.

Diyet et yemekleri dendiğinde akla ilk gelenler arasında pirinçli tavuk sarma bulunuyor. Örnek olarak vermiş olduğumuz bu yemeğin tarifi ile akşam yemeğinizin diyet yemeğinden oluşmasını sağlayabilirsiniz. İşte, diyet et yemeği örnek tarifi…

Peynirli Tavuk Şiş Kebap

212 kcal/ porsiyon
2 kişiliktir. Fırın 180 dereceye getirilir.

Peynirli Tavuk Şiş Kebap Malzemeleri

1 adet tavukgöğsü
200 gr light beyaz peynir
1 adet domates
3-4 adet sivribiber
2 kaşık zeytinyağı

Peynirli Tavuk Şiş Kebap Hazırlanışı

Tavukgöğsünü, beyaz peyniri, domatesi ve sivri biberleri 4 eşit parçaya bölün. Tavukgöğüslerini incelmesi için dövün ve içini açın. Her birinin içine önceden dilimlediğiniz beyaz peynirleri eşit olarak koyup sarın. Sardığınız tavukları domates ve biberle iki şişe dizin ve üzerlerine 2 kaşık zeytinyağı koyun. Tavuk şiş kebabı ızgarada kızarana dek yaklaşık 30 dakika pişirin.

Diyet Sebze Yemekleri

Diyet sebze yemekleri ‘de diyetler sırasında en çok tercih edilen yemeklerdendir. Genel olarak sebzelerin sağlıklı beslenmeyi  yemeğe dönüştürülmesi, haşlanarak tüketilmesi ile olur. Bunun dışında kullanılan yağ da önemlidir. Belirlenmiş olan sebze yemeği yapma tekniklerine göre yemeklerin pişirilmesi durumunda, kilo vermenizi destekleyecek sağlıklı yemekler yapılabilir.

  • Avokado ezme
  • Acılı biber ezme
  • Bakliyat türlüsü
  • Barbunya
  • Soslu mercimek köftesi
  • Erişteli çorba

Gibi sebze yemeklerini tercih edebilirsiniz. Bu durumda sağlıklı şekilde zayıflamanız için gerekli olan vitaminleri sebzelerden karşılamış olacaksınız. Sizin damak zevkinize uygun olan sebze yemekleri ile kısa sürede zayıflayabilirsiniz.

Brüksel Lahanalı Patates

130 kcal/porsiyon
4 kişilik fırın 175 derece

Brüksel Lahanalı Patates Malzemeleri
20 adet Brüksel lahanası
2 adet haşlanmış patates
1 diş sarımsak
3 çorba kaşığı light kaşar peyniri rendesi
1 çay kaşığı un
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı krema
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
1 çay kaşığı tuz

Brüksel Lahanalı Patates Hazırlanışı

Brüksel lahanalarını kaynar suya atıp 5 dakika haşlayıp süzdükten sonra soğuk sudan geçirin. Haşlanmış patatesleri küp şeklinde doğrayın. Sarımsağı kıyın.
1 tatlı kaşığı zeytinyağı unla birlikte, unun rengi değişene dek kavurun. Üzerine süt ilave edip topak kalmayacak şekilde karıştırarak karışım koyulaşana kadar pişirmeye devam edin, sarımsak ve tuz ekleyin. Patates ve Brüksel lahanalarını bir fırın kabına koyup toz kırmızıbiber serpin. Üzerine hazırladığınız sosu da gezdirin ve rendelenmiş kaşar peynirini de serpiştirip fırında 20 dakika pişirin.

Diyet Yemekleri Tarifleri Zayıflama

Çok sayıda diyet yemeği çeşidi var. Diyet yemekleri tarifleri zayıflama ile siz de tariflere uygun şekilde yapmış olduğunuz bir yemek ile zayıflamanızı sağlayabilirsiniz. Bunun için sunulan yemek tariflerini uygulamanız yeterli olacaktır. Peki, hangi yemekler en çok tercih ediliyor?

Örnek Yemek Tarifi;

Nohutlu kabak yemeği diyet yemekleri arasında. Dilerseniz verilen tarife göre nohutlu kabak yemeği yaparak hem diyetinize uygun şekilde yemek yemeği hem de kilo vermenizde size yardımcı olacak bir öğün yemiş olursunuz. Vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi kazanmanız açısından verilen bu tarifi uygulayabilirsiniz.

Malzemeler;

  • 3 parça tavuk kalça şiş
  • 1 su bardağı nohut
  • 2 domates
  • 1 kabak
  • 1 soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 – 1.5 su bardağı sıcak su
  • Tuz – karabiber

Yapılışı;

Nohutları bol suda yıkayın, süzün. Üzerine su ekleyip bir gece bekletmelisiniz. Suyunu değiştirip, haşlamanız gerekiyor. Soğanı yemeklik şeklide doğrayın. Soğanı kavurun ve tavuk etlerini içine atın. Domatesleri de atıp 2 dakika kavurun. Kabağı da doğrayıp içine atın. Sonrasında sıcak su gezdirip kısık ateşte pişmesini bekleyin. Geri kalan malzemeleri de ilave ederek yemeğin tadını almasını sağlayın.

Diyet Tarifleri Tatlı

Diyette yapsak, tatlıdan vazgeçemiyoruz. Bu durumda diyet tarifleri tatlı diyetteyken tatlı ihtiyacımızı karşılamamızı sağlayacak. Sunulan farklı tatlı tarifleri üzerinden, siz de vücudunuzun ihtiyacı olan tatlıyı alabilirsiniz. Farklı çok sayıda diyet tatlı tarifi var. Sizin için örnek bir diyet tatlı tarifi verilmiştir.

Diyet Tatlı Tarifi

Malzemeler;

  • 1 avokado
  • 1 muz
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı kakao

Yapılışı;

Tatlı için gerekli olan malzemeler verilmiştir. Bu malzemeleri pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar karıştırmanız gerekiyor. Uygun bir kabın içinde karıştırma işlemini yapabilirsiniz. Servis kaplarına aldıktan sonra birkaç saat bekleyerek, servis edebilirsiniz.

Diyet Yemek

Diyet yemekler ile yaptığınız diyet uygulamalarında kalori sınırını aşmamanız mümkün. Bunun için sunulan çok sayıda diyet tarifi var. Bu tariflere göre hareket etmeniz durumunda diyet yemek yeme ve diyetinizi bozmama fırsatı bulacaksınız. Yemek tüketiminin kalori bazından uygun şekilde olması, yemeklerin diyet yemekler olması ile sağlanıyor. Dilerseniz direkt olarak yemek istediğiniz malzemeye göre ya da tada göre diyet yemek arayabilirsiniz.

  • Diyet olan yemekleri tüketmeniz durumunda;
  • Kilo vermek kolaylaşacak.
  • Düşük kalorili yemekler tüketmeniz mümkün olacak.
  • Sağlıklı şekilde kilo vermekte bir adım daha öne geçeceksiniz.
  • Kendinizi bitkin yorgun hissetmeyeceksiniz.

Yukarıda verilen avantajları elde etmek için yapmanız gereken, sunulan tariflere göre yemek yapmak. Yapımı son derece kolay olan yemekleri yaparak, diyetinizden ödün vermeden zayıflamaya devam edin.

İlginizi Çekebilir: Diyet Çeşitleri

529 Görüntülenme

Makalemizi Nasıl Buldunuz?

Lütfen Ne Kadar Sevdiğinizi Gösterin

Ortalama Puan 5 / 5. Oy Sayısı: 2

Çok Şanslısın Senden Önce Kimse Bu Makaleye Puan Vermemiş. İlk SEN OL!

Okumaya Devam Et
Yorumlar İçin Tıkla

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DİYET YEMEKLER

Kinoa

Görünümü ile tahılları andırsa da kinoa aslında otsu bir bitkidir. Aynı zamanda ıspanakgiller familyasına dahildir. Etli ve besleyici yaprakları bulunur.

Published

on

Kinoa Tohumu 

Tahıla benzer bir görünüme sahip olan kinoa nedir? Güney Amerika’da yetişmekte olan kinoa tohumu günümüzde yaygın olarak tüketilmektedir. Sağlamış olduğu faydalar nedeni ile tercih edilmektedir. Tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır ve İnka İmparatorluğu için önemli bir üründü. Buna “bütün tahılların annesi” olarak değindiler ve kutsal olduğuna inandılar. Güney Amerika’da binlerce yıldır yemiş ve sadece son zamanlarda süper gıda statüsüne ulaşmış olsa bile, trend bir gıda haline gelmiştir. Pancar ve ıspanak tarzı bitkilere yapı olarak daha yakındır.

Kinoa Nedir ?

Kinoa nedir? Görünümü ile tahılları andırsa da kinoa Chenopodium quinoa adı verilen otsu bir bitkinin tohumudur. Aynı zamanda ıspanakgiller familyasına dahildir. Etli ve besleyici yaprakları bulunur. Bitki de açan çiçekler zengin besin kaynağıdır. Daha sonrasında tohumlara dönüşmektedir. Kinoa bitkisinin yenilen kısımları çiçeklerinden tohuma dönüşmüş olan kısımlarıdır. İçinde barındırdığı besin öğeleri sebebiyle Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından astronotların beslenmesinde kullanılması sebebiyle astront gıdası olarakta bilinmektedir.

NASA bilim adamları, çoğunlukla yüksek besin içeriğine, kullanım kolaylığına ve yetiştirme kolaylığına bağlı olarak, uzayda yetiştirilmesi için uygun bir ürün olarak bakıyorlardı. Bu konuda hazırlanan NASA raporu için tıklayınız.

Birleşmiş Milletler (BM), yüksek besin değeri ve dünya çapında gıda güvenliğine katkıda bulunma potansiyelinden dolayı 2013’ü Uluslararası Kinoa Yılı ilan etmiştir.

Kinoa gluten içermez, protein oranı yüksektir ve dokuz temel amino asidin yeterli miktarını içeren az sayıda bitkisel gıdadan biridir. Ayrıca lif, magnezyum, B vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum, fosfor, E vitamini ve çeşitli faydalı antioksidanlar bakımından yüksektir.

Dünya çapında özellikle pirinç ve buğday beslenmek amacıyla tercih edilen tahıl türleri olarak bilinmektedir. Aynı zamanda vücudun ihtiyaç duymuş olduğu protein miktarını karşılamayı sağlarlar. Pirinci üretiminde bol miktarda su gereklidir. Özellikle dünyada su kaynaklarının azalması nedeni ile pirinç ve buğday üretiminin azalması da söz konusu olmaktadır. Farklı alternatiflerin değerlendirilmesi için yapılan çalışmalar sırasında kinoa sağlamış olduğu besleyici içerik ile istenilen etkiyi elde edebileceğiniz besin olarak belirlenmiştir.

Kinoa Çeşitleri

Aslında 3.000 ‘den fazla kinoa çeşidi bulunsa da en yaygın şekilde yetiştirilen türleri kırmızı, siyah ve beyazdır. Üçünün karışımı olan üç renkli bir çeşitlilik vardır. Beyaz kinoa en çok tüketilen ve genellikle mağazalarda satılan çeşitidir. İlginç olan ise farklı türler ayrıca değişken besin öğeleri değerlerine sahiptir.

Kırmızı, siyah ve beyaz kinoaları inceleyen bir araştırma, siyah kinoanın en düşük yağ içeriğine sahipken, en yüksek omega-3 yağ asidi ve karotenoid içeriğine sahip olduğunu bulmuştur. Kırmızı ve siyah kinoa ise beyaz kinoaya göre 2 kat fazla E vitamini içeriğine sahiptir. Aynı çalışma, her bir tipteki antioksidan içeriğini analiz etti ve rengin ne kadar koyu olursa antioksidan kapasitenin o kadar yüksek olduğunu buldu.

Kinoa’nın Besin Değerleri

Kinoa, yenilebilir tohumları için yetiştirilen bir tahıl ürünüdür. KEEN-wah olarak telaffuz edilir. Temel olarak aslında bir taneye benzer şekilde hazırlanan ve yenen bir tohumdur. Günümüzde özellikle sağlık gıda mağazalarında ve doğal gıdaları vurgulayan restoranlarda, tüm dünyada kinoa ve kinoa ürünlerini bulabilirsiniz.

Üç ana türü vardır: beyaz, kırmızı ve siyah.

Bu, 1 fincan (185 gram) pişmiş kinoanın besin değerleri aşağıdaki gibidir.

Protein: 8 gram
Elyaf: 5 gram
Manganez: Önerilen günlük ihtiyacın % 58’i
Magnezyum: Önerilen günlük ihtiyacın % 30’u.
Fosfor: Önerilen günlük ihtiyacın % 28’i.
Folat: Önerilen günlük ihtiyacın % 19’u.
Bakır: Önerilen günlük ihtiyacın % 18’i.
Demir: Önerilen günlük ihtiyacın % 15’i.
Çinko: Önerilen günlük ihtiyacın % 13’ü.
Potasyum: Önerilen günlük ihtiyacın % 9’u.
B1, B2 ve B6 vitaminleri için Önerilen günlük ihtiyacın % 10’undan fazlası.
Az miktarda kalsiyum, B3 (niasin) ve E vitamini
39 gram karbonhidrat
4 gram yağ
toplam 222 kaloridir.

Aynı zamanda az miktarda omega-3 yağ asidi içerir .

Kinoa Neden Önemlidir?

Bitkinin tohumları yenilmektedir. Küçük görünüme sahip olmasının yanı sıra oldukça besleyici bir içeriğe sahiptir. Tohumların içerisinde temel aminoasitlerin tamamı ve bunun yanı sıra yüksek miktarda protein içeriği bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığında bitkisel gıdalar içerisinde en yüksek protein içeriğine sahip olan besin olarak kinoa görülmektedir.

Doğumun içerisinde aynı zamanda yüksek oranda vitamin, lif ve mineral bulunmaktadır. A, B, C, D ve K vitaminleri kinoa içerisinde bulunan vitaminleri oluşturmaktadır. Zengin ve besleyici içeriye sahip olmasının dışında hiç kolesterol içermemesi de özellikle tüketimi konusunda etkili olmaktadır. Magnezyum, çinko, demir, fosfor ve kalsiyum açısından da son derece zengindir.

Kinoa Faydaları 

Son yıllarda yoğun olarak tüketilmekte olan kinoa tohumu faydaları nelerdir? Özellikle tüketecek olanların merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Besleyici içeriye sahip olmasının yanı sıra kinoa sağlamış olduğu faydalar nedeni ile özellikle sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercihi olmaktadır.

Düzenli şekilde tüketilmesi halinde sindirim sistemini düzenleyerek sindirimin daha kolay gerçekleşmesine katkı sağlar. Bu sayede yağ yakımını hızlandırarak zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Kilo verme konusunda özellikle tercih edilecek besinler arasında yer almaktadır.

Kötü kolesterolün ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Obeziteye neden olan ya da karaciğerlerde yer alan kötü kolesterolü yakacak maddeler içerisinde bulunmaktadır.

Yaşlanmayı geciktirici etki sağlar. İçerisinde bulunan besinler hipofiz bezinden özellikle büyüme hormonlarının salınımını teşvik etmektedir. Bu durumda daha genç bir cilde sahip olmanızı ve genç görünmenizi desteklemektedir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar. İçerisinde bulunan vitaminler özellikle vücudun daha dinç ve güçlü kalmasına yardımcı olmaktadır. Mevsim geçişlerinde yaşanacak olan rahatsızlıklara karşı tüketilmesi özellikle vücudun korunmasını sağlar.

Kemikler ve dişler üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır. İçerisinde zengin miktarda kalsiyum içeriği bulunmaktadır. Bu sayede kemiklerin ve dişlerin daha güçlü olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda toplumun içerisinde yüksek oranda protein bulunmaktadır.

Bitkisel Antioksidan

Kinoa, quercetin ve kaempferol dahil olmak üzere büyük miktarda flavonoid içerir. Bunlar sağlık için çok sayıda faydaya sahip güçlü bitki antioksidanlarıdır.

Yüksek Lif Oranı

Kinoanın bir diğer önemli faydası yüksek lif içeriğidir. 4 çeşit kinoa inceleyen bir çalışmada, her 100 gramda bir 10-16 gram lif bulunmuştur. Bu fincan başına ortalama 17-27 gram anlamına gelmektedir ki bu oran bir çok tahıldan neredeyse 2 kat fazladır. Ne yazık ki kinoa içindeki lifin çoğu çözünmez. Fakat buna rağmen kinoa içindeki çözünür lif muhtevası hala oldukça iyidir. Ortalama lif oranı fincan başına yaklaşık 2.5 gram veya 100 gram başına 1.5 gramdır. Çok sayıda çalışma, çözünür lifin kan şekeri seviyesini düşürmeye, kolesterolü düşürmeye, dolgunluğu arttırmaya ve kilo kaybına yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Glutensiz

2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ABD’deki insanların yaklaşık 1/3’ü gluteni en aza indirmeye veya diyetlerinden çıkarmaya çalışıyor. Glutensiz bir diyet, doğal olarak glutensiz olan yiyeceklere dayandığı sürece sağlıklı olabilir. Araştırmalar, rafine tapyoka, patates, mısır ve pirinç unu gibi tipik glütensiz maddeler yerine kinoanın kullanılmasının, alınması gereken besin ve antioksidan değerlerinin önemli ölçüde karşılayabildiğini göstermektedir.

Gerekli Amino Asitleri İçerir

Kinoa, bitki besinlerinin çoğuna kıyasla protein açısından yüksektir. Ayrıca ihtiyacınız olan tüm temel amino asitleri içerir ve bu durum onu ​​vejetaryenler ve veganlar için mükemmel bir protein kaynağı yapar. Biraz daha detaylandırırsak, protein amino asitlerden üretilir, bunlardan dokuzu esastır, çünkü vücudunuz bunları üretemez ve bunları ömrümüz boyunca yediğimiz gıdalardan almanız gerekir. Eğer bir besin dokuz temel amino asitin tümünü içeriyorsa, buna tam bir protein denir. Buradaki sorun, protein içeren birçok bitki besininin lizin gibi bazı temel amino asitler içermemesidir. Bununla birlikte, kinoa bir istisnasıdır. Çünkü gerekli tüm amino asitleri, üstelik yeterli miktarda içerir. Bu nedenle, mükemmel bir protein kaynağı dememizde hiç bir sakınca yoktur. Tahılların çoğundan daha fazla ve daha iyi protein içerir. 1 su bardağı yaklaşık 185 gram kinoa 8 gramlık kaliteli protein içerir. Bu sayede vejetaryenler ve veganlar için mükemmel bir bitki bazlı protein kaynağıdır.

Önemli Mineraller İçerir

Maalesef birçok insan bazı önemli besinlerden yeterince alamaz. Bu, özellikle bazı mineraller, özellikle magnezyum , potasyum, çinko ve (kadınlar için) demir için geçerlidir. Kinoa 4 mineralin hepsinde, özellikle magnezyumda günlük ihtiyacın %30’unu (185 gram kinoa) karşılar. Yalnız şöyle bir sorun vardır ki kinoa aynı zamanda bu mineralleri bağlayıp emilimini azaltabilen fitik asit denilen bir madde içermektedir. Bununla birlikte kinoayı pişirmeden önce ıslatılması veya filizlenmesiyle, bitkisel asit içeriğini azaltabilir. Bu durum mineralleri daha biyolojik olarak kullanılabilir hale getirebilir. Kinoa ayrıca kalsiyum emilimini azaltan ve tekrarlayan böbrek taşları olan bazı kişilerde sorunlara neden olabilen oksalatlarda oldukça yüksektir.

Oksalat İçerir

Oksalat , ıspanak, ravent ve karabuğday gibi çeşitli yiyeceklerde bulunan bir bileşiktir. Bazı minerallerin emilimini azaltabilir ve böbrek taşları oluşturmak için kalsiyumla bağlanabilir. Oksalat çoğu insan için sorun yaratmasa da, bu tür böbrek taşlarını geliştirmeye yatkın olanlar, içinde bulunan yiyeceklerden uzak durmak isteyebilir.

Fitik Asit

Fitik asit, fındık, tohum ve tahıllar dahil olmak üzere çeşitli yiyeceklerde bulunur. Aynı zamanda hem olumlu hem de olumsuz olabilir. Bir yandan, fitik asit antioksidan etkiye sahiptir ve böbrek taşı oluşumunu engelleyebilir. Öte yandan, mineral emilimini de engelleyebilir. Bu, dengesiz bir diyette eksiklik riskini artırabilir.

Metabolik Sağlık Üzerine Faydalı Etkileri Var

Faydalı besin içeriği yüksek olduğu için, kinoanın metabolik sağlığı iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Bugüne kadar insanlar ve fareler üzerinde yapılan 2 farklı çalışmada, kinoanın metabolik sağlık üzerindeki etkilerini incelemiştir. İnsan bazlı çalışma, tipik glütensiz ekmekler ve makarnalar yerine kinoanın kullanılmasının kan şekeri, insülin ve trigliserit seviyelerini önemli ölçüde azalttığını bulunmuş. Fareler üzerine yapılan çalışmada ise, fruktoz oranı yüksek bir beslenme düzenine kinoanın eklenmesinin fruktozun olumsuz etkilerini neredeyse tamamen engellediğini göstermiştir. Bununla birlikte, kinoanın metabolik sağlık üzerindeki etkilerini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Çok Yüksek Antioksidan İçerir

Kinoa serbest radikalleri etkisiz hale getiren, yaşlanma ve birçok hastalıkla mücadeleye yardımcı olduğuna inanılan antioksidanlar bakımından oldukça yüksektir. Beş tahıldaki antioksidan seviyelerinin araştırılmasını içeren bir çalışmada kinoanın en yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu bulundu. Kinoa tohumların filizlenmelerine izin vermek, antioksidan içeriğini daha da arttırıyor gibi görünmektedir.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19735168

Kinoa Zayıflatır Mı?

Fazla kilo probleminden kurtulmak isteyenler için kinoa tohumu zayıflatır mı? En çok merak edilen konulardan biridir. Son dönemde özellikle diyet yapmak isteyenler için tercih edilecek besinler arasında yer almaktadır. Doğru şekilde kullanılması özellikle istenildiği gibi zayıflamaya yardımcı olmasını sağlayabilir.

Sağlıklı zayıflamanın temelinde alınan kaloriden daha fazlasının yakılması bulunur. Yani günde 1000 kalori alıyorsanız zayıflamanız için harcadığınız kalorinin mutlaka 1000 kalori üzerinde olması gerekir. Bazı gıdalar metabolizmayı hızlandırır veya iştahı azaltarak kilo kaybına neden olabilir. İlginçtir ki, kinoanın bu gibi birçok özelliği vardır. Yüksek protein metabolizmayı hızlandırırken iştahıda azaltır. Yüksek miktarda lif, doygunluk hissini artırabilir, bu da genel olarak kendinizi tok hissedeceğiniz için daha az kalori alınması anlamına gelir. Ayrıca kinoanın düşük glisemik indekse sahip olması, düşük kalorili alımla bağlantılı olduğu için önemli bir özelliktir.

Diyet ve spor sırasında özellikle kas ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Diyet sırasında tüketilmesi kilo aldırmadan vücudun ihtiyaç duymuş olduğu besinlerin karşılanmasını sağlamaktadır. Bu sayede dolaylı da olsa zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Kinoanın vücut ağırlığı üzerindeki etkilerini inceleyen kabul görmüş bilimsel bir çalışma bulunmamasına rağmen, yukarıda sebeplerden dolayı sağlıklı bir kilo verme diyetinin yararlı bir parçası olabileceği düşünülmektedir.

Kinoa Tohumunu Kimler Kullanabilir?

Vücut tarafından kolayca hazmedilebilmesi sayesinde bebeklerde ve yaşlılarda da kullanımı sağlanabilir. Her yaş grubuna uygun şekilde tüketimi sağlanabilecek besinlerden biridir. Özellikle protein ihtiyacını karşılamak isteyen vejetaryenler için de tercih edilebilir. İçerisinde gluten bulunmaması Çölyak hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilmesini sağlamaktadır.

Birçok yemeğin ana malzemesi olarak kullanımı sağlanabilir. Hafif olması ve aynı zamanda lezzetli olması beslenme konusunda sağlıklı tercihler yapmak isteyenler için uygun besinler arasında yer almasını sağlamaktadır. Çorbalarda kullanımı sağlanabileceği gibi aynı zamanda pilavı yapılabilir. Bunun yanı sıra garnitür olarak yemekleri de eklenebilir. Haşlanması durumunda salatalarda da rahatlıkla kullanılabilir. Un haline getirilerek kurabiye, kek ya da pasta gibi birbirinden farklı lezzetlerin içerisine katılabiliyor.

Çölyak Hastaları Kinoa Tüketebilir?

Glüten tüketemeyen Çölyak hastaları için özellikle tercih edilebilecek besinlerden biridir. İçerisinde glüten bulunmaması hastaların güvenle tercih edebileceği besinlerden biri haline gelmesini sağlamaktadır. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de son dönemde yoğun olarak kullanılmakta olan kinoa besin değerleri açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda pek çok farklı faydası bulunmaktadır. Bu nedenle tüketimi her geçen gün artmaktadır.

Lezzetli olduğu kadar hafif olması pek çok farklı amaç için kullanılmasını sağlamaktadır. Çoğu hastalık için içerisinde bulunan vitamin, mineral ve lifler etkili olmaktadır. Sağlıklı beslenme programlarında sıklıkla yer verilmektedir. Kolay kullanılabilir olması ve aynı zamanda geniş kullanım alanına sahip olması kullanıcıların farklı damak zevklerine uygun şekilde tüketim olanağı elde etmesini sağlamaktadır. Sahip olduğu besin değerleri vücudun ihtiyaç duymuş olduğu vitaminler, mineral ve lif içeriği yüksek oranda karşılamaktadır.

Kinoa Nasıl Yenir?

Kinoa çok yönlü ve hazırlaması kolay bir besindir. Çiğneyerek yiyebileceğiniz gibi, pilav gibi veya sıvı olarakta pişirebilirsiniz. En pratik yolu ise;

Suyu kaynatın, ardından ısıyı azaltın ve içine koyduğunuz kinoayı 15 dakika kadar kaynamaya bırakın, işte bu kadar… Daha fazla lezzet için su yerine et suyu kullanmayı veya farklı baharatlar eklemeyi deneyebilirsiniz. Kinoa nasıl pişirilir videosu;

Ayrıca kinoa garnitür olarak sade servis edilebilir veya diğer tariflere dahil edilebilir. Kinoa farklı pişirme teknikleriyle farklı yemeklerde kullanılarak hazırlanabilir. İşte site bir kaç farklı öneri;

  • Kıyılmış sebzelerle karıştırın, ılık veya soğuk olarak servis edin.
  • Mevsim salatanıza ekleyin veya garnitür olarak servis yapın.
  • Muz ya da yaban mersini ile kahvaltı gevreğine olarak tüketebilirsiniz. (Müsli Nedir?)
  • Sebzelerle karıştırabilir veya biber dolması yapabilirsiniz.
155 Görüntülenme

Makalemizi Nasıl Buldunuz?

Lütfen Ne Kadar Sevdiğinizi Gösterin

Ortalama Puan 0 / 5. Oy Sayısı: 0

Çok Şanslısın Senden Önce Kimse Bu Makaleye Puan Vermemiş. İlk SEN OL!

Devamını Göster

Popüler Makaleler