Kahve Kanser İlişkisi

Kahve tüketiminin kanser ile ilişkisini değerlendiren çalışmalar çelişkili sonuçlar vermektedir. Bu çalışmaların sonuçları incelendiğinde bazı kanserlerin görülme sıklığı kahve tüketimine paralel olarak artmakta iken, bazı kanser türlerinde ise kahve tüketiminin koruyucu olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.
Kahve Kanser İlişkisi

Kahve Kanser İlişkisi

Kanser, son yıllarda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en önemli toplumsal sağlık problemlerinden biridir. Dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kanserin, 2030 yılına kadar hızla artarak birinci sıraya yerleşeceği öngörülmektedir.

Kanser, vücudumuzda hücrelerin kontrolsüz çoğalarak belirli işlevi olan bazı hücreleri yok etmesiyle oluşan bir hastalıktır. Böyle önemli bir hastalığın oluşma sebebi;

  • Beslenme
  • Toksik Kimyasal maddeler
    – Hava Kirliliği
    – Sağlıksız İçme Suyu
  • Genetik
  • Radyasyon
  • Hormonlar
  • Diğer etmenler şeklinde sıralanabilir.

Bizim burada değinmek istediğimiz en önemli faktör olan beslenmedir.  Beslenme şekli; kanser oluşmasında etki ettiği gibi, kanser de kişinin beslenmesini etkilemektedir.

Günlük yaşantımızda beslenmemizin yanında kahve tüketimimizde oldukça önemli konumda yer almaktadır. Yapılan çalışmalar ülkemizde kişi başı tüketimin 0.4 kg yani 400 gram olduğunu söylemektedir. Bu miktar günlük kahve tüketiminin 4-5 fincan arası değişmekte olduğunu belirtmektedir.

Kahve tüketiminin kanser ile ilişkisini değerlendiren çalışmalar çelişkili sonuçlar vermektedir. Bu çalışmaların sonuçları incelendiğinde bazı kanserlerin görülme sıklığı kahve tüketimine paralel olarak artmakta iken, bazı kanser türlerinde ise kahve tüketiminin koruyucu olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Yapılan çalışmalar doğrultusunda 15 yıllık bir takip yapılmış ve yaklaşık 680 bin kişi incelenmiştir. Hiç kahve içmeyen ya da nadiren günde bir kahve içen bireylerle karşılaştırıldığında, düzenli kahve tüketen bireylerde pankreas kanseri riski  %18 daha az iken, düşük ve orta düzeyde kahve içenlerde %14 daha az olduğu bulunmuştur.

Yapılan başka bir çalışmada da karaciğer kanseri riskinin kahve tüketen bireylerde (3 bardak  kahve tüketen bireyler) daha az olduğu belirlenmiştir. Bunun kahvedeki kafeinin karaciğer fibrözü, sirozu ve karaciğer kanserinin gelişiminde rol oynayan dönüştürücü büyüme faktörünün oluşumunu baskılamasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir. İlginçtir ki çaydaki bulunan kafeinin bu etkiyi göstermediği bulunmuştur.

Pek çok çalışmada, yetişkinler için güvenli olarak tüketilebilecek kafein miktarının günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve ya da 5-6 büyük bardak çay) olduğu belirtilmiştir.

amino asit

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

PET/CT Nedir?

PET/CT Nedir?

PET/CT Nedir? Positron Emission Tomography (PET) ile bilgisayarlı

Takip Et