Şizofreni Nedir? Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

Şizofreni Nedir Şizofreni belirtileri Nelerdir Kimler Şizofreni olur bunları bilmiyorsanız her şey hazırladığımız makalemizde...
Şizofreni Nedir Şizofreni belirtileri Nelerdir

Şizofreni Nedir?

Şizofreni kişileri zor durumda bırakan ciddi bir zihinsel hastalıktır ve Amerikalıların yaklaşık % 1’i bu hastalığa sahiptir. Bu hastalığa yakalanan insanlar genel de hayali sesleri duyabilir, hayali manzaraları görebilir veya başkalarının düşüncelerini kontrol ettiğine inanabilir. Bu duygular kişiyi korkuta bildiği gibi düzensiz davranışlara da yol açabilir. Şizofreni hastalığının kesin bir tedavisi olmamasına rağmen, genellikle en ciddi semptomlar yönetilebilir. Ayrıca popüler yanlış anlaşılmaların aksine, şizofreni, çoklu kişilik bozukluğu ile aynı değildir.

Şizofreni Semptomları Genellikle Aşağıdaki Şekilde Olmaktadır;

  • Halüsinasyonlar: Hayali şeyleri duymak veya görmek
  • Sanrılar: Kuvvetli bir şekilde yanlış inançlarla tutulurlar.
  • Katatoni: Kişinin çok uzun süre tek bir pozisyonda fiziksel olarak sabitlendiği bir durum.

Gündelik hayattan zevk almama ve sosyal aktivitelerden çekilme gibi bazı işaretler depresyonu taklit edebilir.

Şizofrenin Etkileri

Şizofreni düşünceleri nasıl etkiler? Şizofren hastaları düşüncelerinde mantıklı bağlantılar kurmakta zorlanabilirler. Akıllarının ilgisiz bir düşünceden diğerine atladığı gibi hissedebilirler. Bazı durumlarda düşünce akışı aniden kesilebilmektedir. Bu durumlarda düşünce yerine geldiğinde hasta yaptıklarını hatırlamaz.

Düşüncelere geldiğimizde ise bu hastalık birçok yönden düşünceler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. İnsanlar konuşabilir ve konuştukları pek bir anlam ifade etmeyebilir veya anlamsız kelimeler oluştururlar. Olayları karıştırabilirler veya hiçbir tepki vermezler. Pek çoğu kendilerini ya da evlerini temiz tutmakta takıntılıdır yada bu konuda zorlanırlar. Pacing gibi bazı davranışları tekrarlar. Bilinenin aksine resmi verilere göre insanlara karşı şiddet riski azdır.

Kimler Şizofreni Olabilir ?

Kimler şizofreni olabilir? Sorusunun en kolay cevabı tabiki de herkestir. Bu hastalık üzerine yapılan araştırmalar bu hastalığın erkekler, kadınlar veya etnik gruplar arasında eşit derecede yaygın olduğunu göstermiştir. Semptomlar genellikle 16 ila 30 yaş arasında başlar. Erken semptomlar, ilk tam psikoz olayından önce haftalar, aylar veya hatta yıllar sürebilir. Erkeklerde kadınlardan daha erken başlama eğilimindedir. Şizofreni nadiren çocukluk döneminde veya 45 yaşından sonra başlar. Ailelerinde şizofreni veya diğer psikotik bozukluklara sahip kişilerin olma olasılığı daha yüksektir.

Şizofreni Nedenleri

Bilim adamları sebebini bilmiyor. Bir kişinin genleri, deneyimleri ve yerleşimi hepsi neden olabilir. Teoriler beynin ne kadar aktif ve ne kadar iyi çalıştığının yanı sıra dopamin ve glutamat gibi beyin kimyasalları ile ilgili problemleri de içerir. Beyinde daha büyük sıvı dolu boşluklar veya “ventriküller” ile sonuçlanan sinir hücrelerinin kaybı gibi yapısal farklılıklar da olabilir.

"<yoastmark

 

Doktorlar Nasıl Teşhis Ediyor ?

Şizofreni teşhis etmek için laboratuvar testleri yapılmamaktadır, bu nedenle doktorlar genellikle bir kişinin verilerine ve semptomlarına tanı koyar. Önce diğer tıbbi nedenleri ekarte edecekler. Gençlerde, aile öyküsü ve belirli davranışların bir kombinasyonu şizofreni başlangıcını tahmin etmede yardımcı olabilir. Semptomların ilk olarak ortaya çıkmaya başladığı ve ilk psikoz atakından (FEP) önce prodromal periyot denir. Günler, haftalar hatta yıllar sürebilir. Bazen belli bir tetikleyici olmadığından tanımak zor olabilir. Prodüksiyon, özellikle gençlerde, ince davranışsal değişiklikler olarak algılana bilecekler ile birliktedir. Bu davranışlar sosyal gruplardan çekilmeyi ve sıra dışı şüpheleri ifade etmeyi içerir, ancak bu bir tanı için yeterli değildir.

 

Alkol, Uyuşturucular Risktir

Şizofreni Nedir belirtileri Nelerdir Şizofreni hastalarının alkol veya yasa dışı uyuşturucuları kötüye kullanma olasılıkları diğer insanlardan çok daha fazladır. Esrar ve kokain dahil olmak üzere bazı maddeler semptomları daha da kötüleştirebilir. Uyuşturucu kullanımı ayrıca şizofreni tedavisine de müdahale etmektedir. Bununla uğraşan birini tanıyorsanız, şizofreni hastaları için tasarlanmış madde kötüye kullanımı programlarını arayın.

İlginizi Çekebilir:  Kanserin Belirtileri

 

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Panax Ginseng

Panax Ginseng

Panax Ginseng’i deneyin ve doğal enerjiyi hayatınıza getirin!

Kolik Bebek

Kolik Bebek

Kolik Bebek Bebeklerimiz dünyaya geldikleri ilk andan itibaren

Obezite - Şişmanlık

Obezite

Obezite (Şişmanlık) kişilerin ideal vücut ağırlıklarının yüzde 15

Takip Et