Muzun Faydaları

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
Muzun Faydaları

Muz Yemenin Sağlığa Faydaları Nelerdir ?

Muz son derece sağlıklı ve lezzetlidir. Birkaç temel besin içerir ve sindirim, kalp sağlığı ve kilo kaybı için faydalar sağlar, çok besleyici olmasının yanı sıra, son derece uygun bir aperatif yiyecekleridir. Tropikal bir meyve olan muzun faydaları hakkında her şey hazırladığımız yazımızda…

1. Muz birçok önemli besin içerir

Muz dünyanın en popüler meyveleri arasındadır. Güneydoğu Asya’da yaşayanlar, şimdi dünyanın birçok sıcak bölgesinde yetiştirilmektedir. Muzlar renk, boyut ve şekle göre değişir. En yaygın türü, bir tür tatlı muz olan Cavendish’dir. Olgunlaşmamış olduğunda yeşil, olgunlaştıkça sararır. Muz , birçok antioksidanın yanı sıra makul miktarda lif içerir . Bir orta boy muz (118 gram) da sahiptir.

  • Potasyum: RDI’nın% 9’u
  • B6 Vitamini: RDI’nın% 33’ü
  • C Vitamini: RDI’nın% 11’i
  • Magnezyum: RDI’nın% 8’i
  • Bakır: RDI’nın% 10’u
  • Manganez: RDI’nın% 14’ü
  • Net karbonhidratlar: 24 gram
  • Elyaf: 3.1 gram
  • Protein: 1.3 gram
  • Yağ: 0,4 gram

Her muz sadece yaklaşık 105 kaloriye sahiptir ve neredeyse sadece su ve karbonhidratlardan oluşur. Muz çok az protein içerir ve neredeyse hiç yağ içermez. Yeşil, olgunlaşmamış muzlardaki karbonhidratlar çoğunlukla nişasta ve dirençli nişastadan oluşur, ancak muz olgunlaştıkça nişasta şekere dönüşür (glikoz, fruktoz ve sükroz).

Muz lif, antioksidanlar ve çeşitli besinler bakımından zengindir. Orta boy bir muzda yaklaşık 105 kalori bulunur.

2. Muz Kan Şekeri Seviyelerini Ortalayan Besin Öğeleri İçerir

Muz, ete süngerimsi yapısal formunu veren bir tür lif olan pektin açısından zengindir. Olgunlaşmamış muzlar, çözünür lif gibidir ve sindirimden kaçan dirençli nişasta içerir. Hem pektin hem de dirençli nişasta yemeklerden sonra kan şekeri seviyelerini hafifletebilir ve midenizin boşalmasını yavaşlatarak iştahı azaltabilir. Ayrıca, muzlar ayrıca glisemik indeks (GI) üzerinde düşük ila orta arasında yer alır;

Olgunlaşmamış muzların GI değeri yaklaşık 30 iken, olgunlaşmış muzlar yaklaşık 60’dır. Tüm muzların ortalama değeri 51’dir Bu , sağlıklı bireylerde muzların kan şekeri seviyelerinde büyük artışlara neden olmaması gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, bu, muhtemelen çok iyi olgunlaşmış muz yemekten kaçınması gereken ve eğer varsa kan şekerini dikkatle izleyen tip 2 diyabetli insanlar için geçerli olmayabilir. Muz, yemeklerden sonra kan şekeri seviyelerinin ılımlı olmasına yardımcı olabilir ve mide boşalmasını yavaşlatarak iştahı azaltabilir.

3. Muzlar Sindirim Sağlığını İyileştirebilir

Diyet lifi, gelişmiş sindirim de dahil olmak üzere birçok sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir. Orta boy bir muzda yaklaşık 3 gram lif bulunur, bu da muzları oldukça iyi bir lif kaynağı yapar.

Muzlar iki ana lif türü içerir:

Pektin: Muz olgunlaştıkça azalır.
Dirençli nişasta: Olgunlaşmamış muzlarda bulunur.
Dirençli nişasta sindirimden kaçar ve bağırsağınızdaki yararlı bakteriler için yiyecek haline geldiği kalın bağırsağınızda sona erer Ek olarak, bazı test tüpü çalışmaları pektin muzun faydaları kolon kanserine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini önermektedir.

Muz, dost bağırsak bakterilerinizi besleyebilen ve kolon kanserine karşı koruyabilen lif ve dirençli nişasta açısından oldukça zengindir.

4. Muz Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir

Hiçbir çalışma muzların kilo kaybı üzerindeki etkilerini doğrudan test etmedi. Bununla birlikte, muzlar onları kilo kaybı dostu bir yiyecek haline getirecek çeşitli özelliklere sahiptir .

Yeni başlayanlar için, muzların nispeten az kalorisi vardır. Ortalama bir muz 100’den fazla kaloriye sahiptir – yine de çok besleyici ve dondurucudur. Muz gibi sebze ve meyvelerden daha fazla lif yemek, tekrar tekrar düşük vücut ağırlığı ve kilo kaybına bağlanmıştır.

Ayrıca, olgunlaşmamış muzlar dirençli nişasta ile doludur, bu nedenle çok doldurma eğilimindedirler ve iştahınızı azaltabilirler.

Muzun faydaları arasın da çok önemli bir şey daha var kilo kaybına yardımcı olabilir, çünkü kalorisi düşük, besin ve lif oranı yüksektir.

5. Muz Kalp Sağlığını Destekleyebilir

Potasyum kalp sağlığı için gerekli olan bir mineraldir – özellikle tansiyon kontrolü. Önemine rağmen, az sayıda insan diyetlerinde yeterli potasyum alır. Muz, büyük bir diyet potasyum kaynağıdır. Bir orta boy muz (118 gram)% 9 RDI içerir.

Potasyum açısından zengin bir diyet, kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir ve bol miktarda potasyum yiyen kişilerin% 27’ye kadar daha düşük kalp hastalığı riski vardır. Ayrıca, muzun faydaları kalp sağlığı için de önemli olan iyi miktarda magnezyum içerir. Muzun faydaları, kalp sağlığı için gerekli olan iki besin maddesi olan iyi bir diyet potasyum ve magnezyum kaynağıdır.

6. Muz Güçlü Antioksidanlar İçerir

Meyve ve sebzeler diyet antioksidanlarının mükemmel kaynaklarıdır ve muzlar bir istisna değildir. Dopamin ve kateşinler dahil olmak üzere çeşitli tiplerde güçlü antioksidanlar içerirler. Bu antioksidanlar , azalmış kalp hastalığı ve dejeneratif hastalıklar gibi birçok sağlık yararıyla bağlantılıdır. Bununla birlikte, muzlardan gelen dopaminin beyninizde iyi hissettiren bir kimyasal olarak hareket etmesi yaygın bir yanlış anlamadır.

Gerçekte, muzlardan gelen dopamin kan-beyin bariyerini geçmez. Hormonları veya ruh halini değiştirmek yerine güçlü bir antioksidan görevi görür. Muz, serbest radikallerin verdiği zararı azaltmaya ve bazı hastalık riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli antioksidanlarda yüksektir.

7. Muz daha dolu hissetmenize yardımcı olabilir

Dirençli nişasta, olgunlaşmamış muzlarda ve diğer gıdalarda bulunan ve vücudunuzda çözünür lif gibi işlev gören sindirilemez bir karbonhidrat türüdür.

Genel bir kural olarak, muz ne kadar yeşil olursa, dirençli nişasta içeriğinin o kadar yüksek olduğunu tahmin edebilirsiniz. Öte yandan, sarı, olgunlaşmış muzlar daha az miktarda dirençli nişasta ve toplam lif içerir, ancak orantılı olarak daha yüksek miktarda çözünür lif içerir. Hem pektin hem de dirençli nişasta iştah azaltıcı etkiler sunar ve yemeklerden sonra dolgunluk hissini arttırır. Olgunluğa bağlı olarak, muzlarda yüksek miktarda dirençli nişasta veya pektin bulunur. Her ikisi de iştahı azaltabilir ve sizi dolu tutmanıza yardımcı olabilir.

8. Olgunlaşmamış Muzlar İnsülin Hassasiyetini Artırabilir

İnsülin direnci , tip 2 diyabet dahil olmak üzere dünyanın en ciddi hastalıklarının birçoğu için önemli bir risk faktörüdür.

Muzun faydaları üzerine yapılmış birçok çalışma, günde 15-30 gram dirençli nişastanın, insülin duyarlılığını dört hafta içinde% 33-50 oranında artırabileceğini göstermektedir. Olgunlaşmamış muzlar büyük bir dirençli nişasta kaynağıdır. Bu nedenle, insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilirler. Bununla birlikte, bu etkilerin nedeni iyi anlaşılmamıştır ve tüm çalışmalar konu üzerinde hemfikir değildir.

Muz ve insülin duyarlılığı konusunda daha fazla çalışma yapılmalıdır. Olgunlaşmamış muzlar, insülin duyarlılığını artırabilecek iyi bir dirençli nişasta kaynağıdır. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

9. Muz Böbrek Sağlığını İyileştirebilir

Potasyum kan basıncı kontrolü ve sağlıklı böbrek fonksiyonu için gereklidir. İyi bir diyet potasyum kaynağı olarak, muzlar özellikle sağlıklı böbrekleri korumak için faydalı olabilir. Kadınlarda yapılan 13 yıllık bir çalışma, haftada 2-3 kez muz yiyenlerin böbrek hastalığı geliştirme olasılığının% 33 daha az olduğunu belirledi.

Muzun faydaları üzerine yapılan diğer çalışmalar, haftada 4-6 kez muz yiyenlerin, bu meyveyi yemeyenlere göre böbrek hastalığı geliştirme olasılığının neredeyse% 50 daha az olduğunu belirtiyor. Haftada birkaç kez muz yemek, böbrek hastalığı riskinizi% 50’ye kadar azaltabilir.

10. Muz Egzersiz için Faydaları Olabilir

Muzlar, çoğunlukla mineral içerikleri ve kolayca sindirilen karbonhidratlar nedeniyle sporcular için mükemmel yiyecek olarak adlandırılır. Muz yemek, genel popülasyonun% 95’ini etkileyen egzersizle ilişkili kas kramplarını ve ağrılarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Muzun faydaları arasında kramplarla ilgili bir kaç bilgi daha vardır. Krampların nedeni büyük ölçüde bilinmiyor, ancak popüler bir teori dehidrasyon ve elektrolit dengesizliğinin bir karışımını suçluyor.

Bununla birlikte, muzun faydaları üzerine yapılan araştırmalar muz ve kas krampları hakkında karışık bulgular vermektedir. Bazı çalışmalar onları faydalı bulurken, diğerleri hiçbir etki bulamaz.

Bununla birlikte, muzun faydaları ağırlık kaldırma egzersizi öncesinde, sırasında ve sonrasında mükemmel beslenme sağlar. Muz, egzersizin neden olduğu kas kramplarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca dayanıklılık egzersizi için mükemmel yakıt sağlarlar.

11. Muz diyetinize eklemek kolaydır

Muzun faydaları inanılmaz derecede sağlıklı olmakla kalmaz, aynı zamanda en uygun atıştırmalık yiyeceklerden biridir . Muz, yoğurt, tahıl ve smoothie’lere harika bir katkı sağlar. Hatta pişirme ve pişirme işlemlerinde şeker yerine kullanabilirsiniz.

Ayrıca, muzlar , kalın koruyucu kabukları nedeniyle nadiren böcek ilacı veya kirletici içerir. Muz yemek ve taşıması inanılmaz derecede kolaydır. Genellikle iyi tolere edilirler ve kolayca sindirilirler – sadece soyulmaları ve yenilmeleri gerekir. Bundan daha kolay olamaz.

İlginizi Çekebilir: Ruha Sağlığına İyi Gelen Besinler

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Ekinezya

Ekinezya

Ekinezya Amerika’da çok popüler bir bitkidir. Ekinezya, kızıl derililer

Kolik Bebek

Kolik Bebek

Kolik Bebek Bebeklerimiz dünyaya geldikleri ilk andan itibaren

Takip Et