Obezite Karşıtı Küçük Canlılar: Probiyotikler

Obezite Karşıtı Küçük Canlılar: Probiyotikler, yeterli miktarda alındığında bireylere sağlık yönünden yararlı etkileri olan canlı mikroorganizmalardır.
Obezite Karşıtı Küçük Canlılar: Probiyotikler

Probiyotikler ile Kilo Kontrolü

Obezite vücutta aşırı yağ birikimi olarak tanımlanan bir hastalıktır. Birçok diyetsel yaklaşımla ve diyet listesi ideal kiloya ulaşmak emek ve sabır isteyen bir süreç. Özelliklede sağlıklı zayıflamak son derece önemli. Uygun bir beslenme planı belirlenmeli. Alışık olduğumuz beslenme düzenlerinin ardından farklı bir düzene geçmek floramızda istenmeyen değişimlere sebep olabilir. Diğer yandan sağlıklı bir floraya sahip olmadığımız için kilo kontrolünde sıkıntılar yaşayabiliriz. Bu sebeple yazımda probiyotikler ile kilo kontrolü arasındaki ilişkiyi ele alacağım.

Probiyotikler Nedir?

Probiyotikler, yeterli miktarda alındığında bireylere sağlık yönünden yararlı etkileri olan canlı mikroorganizmalardır. Vücut yapısı,  astrointestinal işlevler ve mental ruh halini iyileştirerek sağlığın geliştirilmesinde çok yönlü rolleri bulunmaktadır. Bağırsak mikrobiyotası doğumdan itibaren şekillenir ve yaşam boyu değişim gösterebilir. Mikrobiyota, doğum şeklinden sonrasında anne sütüyle beslenme ve ilaç (özellikle antibiyotik) kullanımından etkilenir.

Özellikle beslenme alışkanlıklarının bağırsak mikrobiyotasının çeşitliliğine katkıda bulunan ana faktörlerden biri olduğu kabul görmektedir; diyetin bağırsak mikrobiyotasını şekillendirmede, etnik köken, hijyen, coğrafya ve iklim gibi etmenlerden daha önemli bir role sahip olduğu gösterilmiştir. Mikrobiyotayı etkileyen diyetin, içeriğindeki fermente besinler ve bu besinlerdeki probiyotikler ise özellikle ön plana çıkmaktadır.

Obezitenin sebeplerine baktığımızda; genetik, beslenme şekli, hareketsiz yaşam ve stres dahil olmak üzere birçok etken, lipid  metabolizmasının düzensizliğine ve obezitenin yanı sıra obezite ile ilişkili diğer metabolik bozukluklara neden olmaktadır. İnsan  bağırsağında bulunan bakterilerdeki değişikliklerin de obezitenin ortaya çıkmasında bir rolü bulunmaktadır . Bağırsak mikrobiyota dengesizliği (disbiyoz); besin alımını, enerji düzenlenmesini ve yağ depolanmasını düzenleyerek, bağışıklık, sinir veya metabolik yollar vasıtasıyla bağırsak-beyin eksenini etkileyerek obezite ve obezite ile ilişkili metabolik bozukluklara yol açmaktadır. Bağırsak mikrobiyota bileşimindeki bir değişikliğin farklı hastalıklarla ilişkili olduğu düşünüldüğünde, bağırsak mikrobiyota bileşiminin diyet müdahalesiyle düzenlenmesi umut veren bir tedavi edici yoldur. Bağırsak mikrobiyal çeşitliliğinin azalması; inflamasyon, insülin direnci ve yağlanmaya sebep olmaktadır.

Yapılan çalışmalarda dolaşımdaki serbest yağ asitlerinin yüksek seviyeleri ile karakterize hiperlipideminin eşlik ettiği obezitede,  probiyotiklerin lipid metabolizmasını iyileştirmek için obezite karşıtı etkenlerden biri olabileceği gösterilmiştir . Aynı zamanda  probiyotiklerin, kan şekerini düzenleyici etkilere sahip olduğu bildirilmektedir. Ve araştırmalar zayıf bireylerin bağırsak florasının obez bireylerden farklı olduğunu, obez bireylerin mikrobiyatasının kilo verme ve diyetle değiştirilebileceğini kanıtlamaktadır.

Hangi Besinlerde Probiyotik Bulunur?

  • Kefir
  • Peynir
  • Yoğur
  • Kimchi
  • Lahana turşusu
  • Boza

Bazı çalışmalar bu besinlerde florayı dengeleyecek kadar probiyotik bulunmadığını öne sürmüştür. Bu besinler tabiki faydalıdır. Ama daha iyi bir etki görmek isterseniz diyetisyeninize veya doktorunuza danışabilirsiniz.

Dyt Fidan Nur Kartal

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Troid ve Gluten

Troid ve Gluten

Troid bezinin fonksiyonları, metabolik süreçler, protein sentezi, vücut

Dış Gebelik: Teşhis, Tedavi ve Risk Faktörleri

Dış Gebelik

Dış gebeliğin nasıl teşhis edildiğini, tedavi seçeneklerini ve

Omega 6

Omega 6

Omega-6 yağ asitleri, sağlıklı bir vücut için önemlidir.

Takip Et