Ganglion

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Ganglion

El ve el bileğinde gelişip büyüyen yapılara ganglion (el bileği kisti) denmektedir. Bazı durumlarda ayak ve ayak bileğinde de görülebilir.

Ganglion Nedir?

Ganglion el bileğinin sırtında parmakların eklem bölgelerinde görülebilir. Ganglionların içi jölemsi bir sıvı ile doludur. Elinde ganglion (el bileği kisti) olan bir kişi elini zorluyor veyahut ağır işlerde çalışıyor ise ağrılı durumlar görülebilir. Oluşan kistler, zamanla büyüyebilir. Küçük kistler bezelye boyutunda olabilirken, büyük kistler 2.5 cm boyutuna ulaşabilir. Bazı durumlarda ise tamamen ortadan kaybolabilirler. Ancak korkmanıza gerek yok. Bu Kistler kötü huylu değillerdir. Görünüşleri gereği kişinin sosyal yaşamında kötü etki bırakabilir. Bu kistler bir sinire baskı yapması durumunda ağrı ve sızıya neden olurlar.

Ganglion (El Bileği Kisti) Neden Olur?

Ganglionların neden oluştuğu hala tam olarak bilinmemektedir. Bazı durumlarda el ve el bileğinin aşırı zorlanması halinde oluşabilirler. Gençlerde ve çocuklarda nadir görülen bir durumdur. En fazla 40 ve 50 yaş civarında görülür. Kadınlarda görülmesi, erkeklere nazaran daha fazladır.

Ganglion (El Bileği Kisti) Nasıl Teşhis edilir?

El bileğinizi ne kadar fazla harekete maruz bırakırsanız kist büyür. Ne kadar da istirahat ettirirseniz kist küçülür. Doktora başvurduğunuzda size kistin büyüyüp büyümediğini sorar. Ardından teşhis için ultrason veya MR gerekebilir.

Ganglion (El Bileği Kisti) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ganglionlar kanserli bir yapıya sahip olmadığı ve zaman içinde kaybolduğu için tedavi uygulanmaya bilir. Belli aralıklarla kontrol edilir. Oluşan kistler, kişi için ağrılı durumlar meydana getirmekte, dayanılmaz bir durum almakta ise tedavi yöntemleri uygulanabilir. Kist içinden sıvı çekilebilir. Splint uygulanabilir.

Kistlerin büyümesi halinde el bileği istirahate alınır. Küçülmesinin ardından gerekli egzersizler uygulanarak kist tamamen yok edilir. Bu yöntemler, yani cerrahi olmayan yöntemlerden sonuç alınmaz ise, cerrahi tedaviye başlanıp, eldeki bu kist çıkarılabilir. Cerrahi tedavi enjektör yardımı ile kist içindeki jölemsi sıvı çıkartılır.

Bazı durumlarda kistler, normalden daha çok büyüyebilir. Bu durumda ise ameliyatla alınması gerekebilmektedir. Ameliyatın ardından 2 ila 6 hafta içinde el bileği normal haline dönmektedir. Kist oluşumunun tekrarlanmamasına dair bir garanti yoktur.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Çölyak Nedir? Çölyak hastalığı belirtileri ve tedavisi

Çölyak

Çölyak hastalığı olan kişiler, gluten tükettiklerinde bağırsaklarındaki villus

Zeaksantin

Zeaksantin

Göz sağlığı üzerindeki etkisi ile ön plana çıkan

Takip Et