Connect with us

Omega

Omega 3 Nelerde Bulunur? Omega 3 Kaynağı 12 Gıda

En Yüksek Omega 3 Kaynağı 12 Gıda

Omega 3 Kaynağı 12 Gıda

Omega-3 yağ asitleri vücudunuz ve beyniniz için çeşitli yararlara sahiptir. Birçok ana sağlık kuruluşu, sağlıklı yetişkinler için günde en az 250-500 mg omega-3 tavsiye etmektedir. (Kaynak1: Dünya Sağlık Örgütü / Kaynak 2: EFSA) Vücudumuz için enzem bir ihtiyaç olan ve mutlaka dışarıdan almamız gereken omega 3 en çok hangi besinlerde bulunur? İşte size en yüksek omega 3 kaynağı 12 gıda

1. Uskumru (Porsiyon başına 4.107 mg)

Omega 3 kaynağı olan uskumru küçük ve yağlı balıklardır. Batı ülkelerinde yaygın olarak tüketilir ve genelde bütün fileto olarak yenilir. Uskumru besin maddeleri bakımından inanılmaz derecede zengindir. 100 gram uskumru vücut için günlük B12 vitamini ihtiyacının % 200’ünü, Selenyum ihtiyacının ise %100’ünü içerir. Konumuz olan omega 3’e gelirsek bir parça tuzlu uskumru içinde 4.107 mg veya 100 gram başına 5.134 mg’dır.

2. Somon (Porsiyon başına 4,023 mg)

Somon, gezegendeki en besleyici gıdalardan biridir. Yüksek kaliteli protein ve çok miktarda magnezyum, potasyum, selenyum ve B vitaminleri dahil çeşitli besinler içerir. Araştırmalar düzenli olarak somon gibi yağlı balık yiyen insanların kalp hastalığı, demans ve depresyon gibi hastalık risklerinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Omega-3 içeriği: Yarım fileto içinde 4.023 mg pişmiş, çiftlik Atlantik somon balığında ise 100 gram’da 2.260 mg omega 3 bulunmaktadır.

3. Morina Karaciğeri Yağı (Porsiyon başına 2.664 mg)

Cod liver oil yani morina balığı karaciğeri yağı aslında bir gıdadan çok gıda takviyesi demek daha doğru olacaktır. Bu yağ adından da anlaşılacağı gibi, morina balığının karaciğerinden elde edilen bir yağdır. Bu yağ sadece omega 3 kaynağı olan yağ asitleri bakımında değil yeni bulunan ve omega 3’ün verimliliğini arttıran Omega 11 yağını da içermektedir. Omega 11 yağı 100 gr morina balığı karaciğer yağından sadece 1 gram üretilebildiğinden maliyetide yüksek bir yağdır. Bunun yanında tek bir çorba kaşığı morina balığı karaciğer yağı D vitamini ihtiyacının %338’ini, A vitamini ihtiyacının ise %270’ini karşılamaktadır. Bu nedenle, sadece bir çorba kaşığı morina karaciğeri yağı almak, üç önemli gıda maddesine (Omega 3, A Vitamini ve D Vitamini) olan ihtiyacınızı karşılar. Bununla birlikte, gün içinde çorba kaşığından fazla tüketimi çok fazla A Vitamini alımına sebep vereceğinden zararlı olabilir. Omega-3 içeriğine baktığımızda çorba kaşığı başına 2,664 mg omega 3 bulunmaktadır.

4. Ringa balığı (Porsiyon başına 3,181 mg)

Ringa balığı orta büyüklükte yağlı bir balıktır. Genellikle füme, salamura veya önceden pişirilmiş, daha sonra konserve atıştırmalık olarak satılmaktadır. Tütsülenmiş ringa balığı, İngiltere gibi ülkelerde yumurta ile servis edilen ve kippers adı verilen popüler bir kahvaltı yemeğidir. Standart bir füme fileto, D vitamini ve selenyum için RDI’nın yaklaşık% 100’ünü ve B12 vitamini için RDI’nın% 50’sini içerir. (Referans Günlük İhtiyaç) Omega-3 içeriği: Atlantik ringa balığı filetosu başına 3,181 mg veya 100 gram başına 1,729 mg omega 3 bulunmaktadır.

5. İstiridye (Porsiyonda 565 mg)

Kabuklu deniz ürünleri arasında yiyebileceğiniz en besleyici yiyecekler arasında istiridye gelmektedir. Aslında, istiridye sadece omega değil çinko açısından da olukça yüksek oranlara sahiptir. Sadece 6–7 çiğ istiridye (100 gram) günlük çinko ihtiyacımızın %600’ünü, bakır ihtiyacımızın için%200’ünü ve B12 vitamini ihtiyacımızın %300’ünü içerir. İstiridye genellikle iştah açıcı, atıştırmalık veya bütün öğün olarak yenir. Çiğ istiridye birçok ülkede ana yemek yerine ara sıcak olarak tüketilmektedir. Omega-3 içeriği: 6 çiğ istiridye (100 gram) içinde 565 mg omega 3 bulunmaktadır.

6. Sardalya (Porsiyon başına 2,205 mg)

Sardalya, genellikle atıştırmalık olarak tüketilen çok küçük, yağlı balıklardır. Özellikle beslendiklerinde oldukça besleyicidirler. Sardalyalar vücudunuzun ihtiyacı olan hemen hemen her besin içeriyor. Bir fincan (149 gram) sardalya, Günlük B12 vitamini ihtiyacımızın %200’ünden fazlasını, D vitamini ve selenyum ihtiyacımızın %100’ünden fazlasını sağlar. Omega-3 içeriği: 1 fincan (149 gr) sardalya 2,205 mg civarında, konserve Atlantik sardalya ise 100 gramda 1.480 mg omega 3 içermektedir.

7. Hamsi (Porsiyon başına 951 mg)

Ülkemizde özellikle sezonunda en çok tüketilen balık olan hamsi küçük ve yağlı balıklardır. Taze tüketildiği gibi kurutulmuş veya konserve olarakta satılmaktadır. Ülkemizde pek bilinmese bile güçlü tadı nedeniyle, Worcestershire sosu, remoulade ve Sezar sosunu da içeren pek çok sosun tadını çıkarmak için de kullanılırlar. Hamsi büyük bir niasin ve selenyum kaynağıdır. Özellikle kemikli hamsiler kalsiyum bakımından da zengindir. Omega-3 içeriği: 45 gramlık Avrupa hamsi konservesi 951 mg, 100 gram taze hamsi ise 2.113 mg omega 3 içerir.

8. Havyar (Porsiyon başına 1,086 mg)

Havyar balık yumurtasından oluşan bir yiyecektir. Genel olarak lüks bir gıda maddesi olarak kabul edilen havyar, en çok küçük miktarlarda başlangıç, lezzet verici veya garnitür olarak kullanılır. Omega-3 içeriği: 14 gram havyar (Çorba kaşığı)  1,086 mg, 100gr havyar ise 6.789mg omega 3 içerir.

9. Keten Tohumu (Porsiyon başına 2,338 mg)

Omega 3 kaynağı en çok deniz canlılarında olsa da bazı bitkiler omega açısından zengindir. Bitkisel omega 3 kaynaklarının başında keten tohumu gelmektedir. Keten tohumu küçük kahverengi veya sarı tohumlardır. Genellikle öğütülürler veya yağ yapmak için kullanılırlar. Bu tohumlar omega-3 yağı alfa-linolenik asidinin (ALA) en zengin bütün besin kaynağıdır. Bu nedenle, keten tohumu yağı genellikle bir omega-3 takviyesi olarak kullanılır. Keten tohumu da lif, E vitamini, magnezyum ve diğer besinlerde çok yüksektir. Yağlı tohumların çoğuna kıyasla büyük bir omega-6, omega-3 oranına sahiptir. Omega-3 içeriği: 1 çorba kaşığı keten tohumu yenildiğinde yemek kaşığı başına (14.3 gram) 2.338 mg, yap olarak tüketildiğinde ise 1 çorba kaşığında (14.3 gram) 7.196 mg omega 3 içermektedir.

10. Chia Tohumları (Porsiyon başına 4.915 mg)

Chia tohumu inanılmaz derecede iyi ve besleyicidirler. Manganez, kalsiyum, fosfor ve diğer çeşitli besin maddeleri bakımından da oldukça zengindirler.  Chia tohumlarının standart 1 ons (28 gram) porsiyonunda, sekiz temel amino asitin tümü de dahil olmak üzere 4 gram protein bulunur. Omega-3 içeriği: 28 gram chia tohumunda 4.915 mg omega 3 içermektedir.

11. Ceviz (Porsiyon başına 2,542 mg)

Ceviz çok besleyicidir ve elyafla doludur. Ayrıca yüksek miktarda bakır, manganez , E vitamini ve önemli bitkisel bileşikler içerirler. Beyin sağlığı için ceviz tüketilmesinin asıl sebebi de belki de içinde barındırdığı omega yağlarıdır. Bununla birlikte cevizin fenol antioksidanlarının çoğu cevizin zarında olduğundan dolayı ceviz içi yerken bu zarı çıkarmamaya dikkat edin. Omega-3 içeriği: 28 gram yada ortalama 7 cevizde 2,542 mg omegadır.

Advertisement

12. Soya Fasulyesi (Porsiyon başına 1.241 mg)

Soya fasulyesi iyi bir lif ve bitkisel protein kaynağıdır. Ayrıca riboflavin, folat, K vitamini, magnezyum ve potasyum gibi yüksek miktarda diğer besinleri içerirler. Bununla birlikte, soya fasulyeleri de omega-6 yağ asitlerinde çok yüksektir, bu nedenle tek omega 3 kaynağı olarak kullanılmamaları gerekir. Bilindiği gibi omega 3 ve 6 dengesine dikkat edilmesi gereklidir. Araştırmalar, çok fazla omega-6 yemenin iltihaplanmaya neden olabileceğini göstermektedir. Omega-3 içeriği: Yarım su bardağı (86 gram) kuru kavrulmuş soya fasulyesi 1.241 mg omega 3 içermektedir.

Omega 3 İçeren Diğer Besinler

Yukarıdaki yiyecekler kadar omega-3’teki kadar yüksek olmasa da, diğer birçok yiyeceklerin uygun miktarları vardır. Bunlar arasında kinoa tohumu, yumurta, et ve otlarla beslenen hayvanlardan elde edilen süt ürünleri, kenevir tohumu, ıspanak, brüksel lahanası ve semizotu gibi sebzeler bulunur. Gördüğünüz gibi, bütün yiyeceklerden bol miktarda omega-3 elde etmek oldukça kolaydır. Omega-3’ler , iltihaplanma, Alzheimer hastalığı ve kanser gibi vücudunuza sayısız fayda sağlar. Eğer bu yiyeceklerin çoğunu günlük beslenmenizde tüketmiyorsanız iyi bir omega-3 takviyesi almayı düşünmelisiniz.

Kaynaklar; 

https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/7740/2
https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4259/2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12888186
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16825676
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12399342
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14745067
https://www.healthline.com/nutrition/12-omega-3-rich-foods

 

Merhaba, ben Uzm. Dyt. Ayşenur Aköz. Lisans ve yüksek lisans eğitimimi İstanbul Medipol Üniversitesi'nde tamamladım. Bir çok farklı kurumdave farklı alanda staj yapıp, eğitimim sonrasında yetişkin beslenmesi üzerine çalıştım. Bu alanda güncel kaynakları takip etmekte ve gerekli gördüğüm alanlarda kurslar alarak kendimi geliştirmekteyim. Yetkin olduğum konular üzerinde çalışmaya ve üretmeye devam ediyorum. Şu anda Beşiktaş'ta bulunan ofisimde danışan kabul etmekteyim.

Son Eklenenler

Troid ve Gluten Troid ve Gluten
Beslenme3 ay ago

Troid ve Gluten

Troid bezinin fonksiyonları, metabolik süreçler, protein sentezi, vücut sıcaklığı ve daha fazlası gibi vücuttaki bir dizi önemli işlevi düzenler. Troid...

Cilt Sağlığına Faydalı Besinler Cilt Dostu Besinler Vitamin ve Mineraller Cilt Sağlığına Faydalı Besinler Cilt Dostu Besinler Vitamin ve Mineraller
Sağlıklı Yaşam3 ay ago

Cilt Dostu Besinler

Cilt sağlığınız için gerekenler, her biri özenle seçilmiş ipuçları ve taktiklerle bir tık ötenizde. Şimdi okuyun ve cilt sağlığınızı en...

Obezite Hangi Hastalıklara Neden Olur? Obezite Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Sağlıklı Yaşam3 ay ago

Obezite Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Obezite ve Hastalıklar Bir yemek kültürüne sahip olan toplumumuzda, yemek sadece bir ihtiyaç değil, aynı zamanda bir neşe kaynağı, bir...

Glisemik İndeks ve Glisemik Yük Glisemik İndeks ve Glisemik Yük
Beslenme3 ay ago

Glisemik İndeks (GI)

Glisemik indeks (GI), yiyeceklerin kan şekerini yükseltme yeteneğini ölçen bir sistemdir. Bir besinin glisemik indeksi, o besinin içindeki karbonhidratların kan...

MS (Multipl Skleroz) Hastalığı MS (Multipl Skleroz) Hastalığı
Sağlıklı Yaşam3 ay ago

MS (Multipl Skleroz) Hastalığı

Multipl skleroz (MS), merkezi sinir sistemi olan beyin ve omurilikteki sinir liflerini etkileyen kronik bir hastalıktır. Multipl skleroz, bağışıklık sisteminin...

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı İnflamatuar Bağırsak Hastalığı
Sağlıklı Yaşam3 ay ago

İnflamatuar Bağırsak Hastalığı

Yaygın olarak görülen İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) otoimmün hastalıklar sınıfında yer alan kronik bir sağlık sorunudur. Ülseratif kolit ve crohn...

İltihaplı Romatizma İltihaplı Romatizma
Sağlıklı Yaşam3 ay ago

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Nedir?

Romatoid artrit, bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine saldırması sonucu oluşan kronik bir enflamatuar hastalıktır. Bu durum, özellikle eklemleri etkiler ve...

Cinsel İsteksizlik Cinsel İsteksizlik
Cinsel Sağlık3 ay ago

Cinsel İsteksizlik

Cinsel isteksizlik, cinsel dürtü eksikliği veya libidoda azalma olarak tanımlanır ve birçok erkek ve kadını etkileyebilir. Cinsel isteksizliğin nedeni fiziksel,...

Penis Eğriliği Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Penis Eğriliği Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Cinsel Sağlık3 ay ago

Penis Eğriliği Nedir?

Penis eğriliği, ereksiyon halinde penisin yana, yukarı veya aşağı doğru bükülmesi durumudur. Bu durum, Peyronie hastalığı olarak da bilinir ve...

Kolesterol Nedir Kolesterol Nedir
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

Kolesterol

Bu makale, HDL ve LDL olmak üzere iki farklı kolesterol türünü ve bunların diyabetle olan ilişkisini anlatır. Kolesterol seviyelerinin önemini...

Diyabetik Ketoasidoz Diyabetik Ketoasidoz
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

Diyabetik Ketoasidoz

Diyabetik Ketoasidoz (DKA), yüksek kan şekeri seviyeleri ve vücutta asidin birikmesi ile karakterize bir durumdur. Genellikle tip 1 diyabetli kişilerde...

Şeker Hastalığı Diyabet Şeker Hastalığı Diyabet
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

Şeker Hastalığı (Diyabet)

Şeker hastalığı (diyabet), vücudun kan şekerini (glikoz) düzgün bir şekilde kullanamadığı bir durumdur. Glikoz, vücudun enerji kaynağıdır ve yiyeceklerden elde...

Panik Atak Nedir? Nasıl Teşhis Edilir? Belirtileri ve Tedavisi Panik Atak Nedir? Nasıl Teşhis Edilir? Belirtileri ve Tedavisi
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

Panik Atak

Panik ataklar, beklenmedik bir anda yaşanabilen, yüksek seviyede korku ve rahatsızlık hissiyle karakterize durumlardır. Bu durumlar genellikle belirli bir tehlike...

Messi’nin Diyet ve Antrenman Programı Messi’nin Diyet ve Antrenman Programı
Spor4 ay ago

Messi’nin Diyet ve Antrenman Programı

Lionel Messi, dünya futbolunun gelmiş geçmiş en büyük oyuncularından biri olarak kabul edilir. Ancak, Messi'nin üstün yetenekleri sadece doğuştan gelen...

Futbolcular Neler Yememeli Futbolcular Neler Yememeli
Spor4 ay ago

Futbolcular Neler Yememeli?

Futbolcular Neler Yememeli: İdeal performans için hangi gıdalardan kaçınmanız gerektiğini öğrenin. Futbolcuların diyetinden çıkarılması gereken gıdalar hakkında bilgi edinin ve...

Ezekiel Ekmeği Ezekiel Ekmeği
Diyet4 ay ago

Ezekiel Ekmeği

Ezekiel ekmeği, tam tahıl ve baklagillerin birleşimiyle oluşturulan sağlıklı ve besleyici bir ekmek çeşididir. Yüksek lif, protein ve sağlıklı yağlar...

Veganlık ve vejetaryenlik Veganlık ve vejetaryenlik
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

Veganlık ve Vejetaryenlik

Veganlık ve vejetaryenlik, sağlık, etik ve çevre konularında bilinçli beslenme tercihleridir. Bu makalede, veganlık ve vejetaryenliğin faydaları, beslenme önerileri ve...

D Vitamini ve Bağışıklık Sistemi D Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
Vitaminler4 ay ago

D Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

D vitamini, bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir etkiye sahip olan güçlü bir vitamindir. Bağışıklık sistemi hücrelerinin aktivasyonunu artırır, aşırı bağışıklık...

Kalp Sağlığını Destekleyen Besinler Kalp Sağlığını Destekleyen Besinler
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

Kalp Sağlığını Destekleyen Besinler

Sağlıklı bir kalp için beslenme çok önemlidir. Bu makalede, kalp sağlığını destekleyen en iyi besinleri keşfedin. Omega-3 yağ asitleri içeren...

En İyi Uyku Alışkanlıkları ve Uykunun Önemi En İyi Uyku Alışkanlıkları ve Uykunun Önemi
Sağlıklı Yaşam4 ay ago

En İyi Uyku Alışkanlıkları ve Uykunun Önemi

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek ve gün içinde enerjik olabilmek için kaliteli bir uyku almak önemlidir. Bu makalede, size en iyi...

Etiketler

Zayiflama.Gen.TR editörleri tarafından hazırlanan bu web sitesindeki bilgiler tıbbi tavsiye yerine geçmemesi gereken bilgileri sağlar. Tıbbi tavsiyeler konusunda uzman sağlık hizmeti sağlayan doktor, kayıtlı diyetisyen, eczacı vb. kişiler tarafından verilmelidir. Diyet, zayıflama veya genel sağlık sorunlarınız hakkında tıbbi desteği konusunda uzman kişilerden almalısınız. Ayrıca sitemizde yayınlanan ürün, hizmet veya kuruluşlar zayiflama.gen.tr tarafından onaylanmaktadır anlamına gelmez. Sitemizi ziyaret eden tüm kullanıcılar bu uyarılarımızı dikkate almış olarak kabul edilir.

© 2023 Zayiflama.GEN.TR. Web Tasarımı SEOLOG SEO Ajansı