Cilt Dostu Vitamin ve Mineraller

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
Cilt Dostu Vitamin ve Mineraller ile Güzelleşin

Cilt Dostu Vitamin ve Mineraller ile Güzelleşin

Son zamanlarda cilt bakımına fazlasıyla önem verir olduk. Kozmetik ve bakım ürünlerine çokça harcama yapılmakta. Bunun uygun yolu yok mudur peki? Yerken güzelleşmek mümkün desem kulağa çok hoş gelir. Evet bu mümkün. Beslenmemize ekleyeceğimiz doğru besinler ile canlı ve güzel bir cilde sahip olabilirsiniz. İşte size cilt dostu vitamin ve minerallerden oluşan bir liste.

Teknoloji, çevre kirliliği, radyasyon, tarım ilaçları, ağır metaller ve stres gibi birçok faktör cildimizi olumsuz etkilemektedir. Bunlarla başa çıkmak zor ama cildimizi beslemek nispeten daha kolay. Takviye gıdaların güvenirliği ve yan etkileri üzerine tartışılan şu günlerde doğal yollarla almamız gereken besin ögelerini almak daha sağlıklı bir tercih.

Vitamin ve mineraller, cilde sağlıklı bir görünüm ve işlev kazandırmak için çok önemlidir. Vitaminler cilt dokusunun sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur ve ciltteki hasarı onarır. Ayrıca cildin güçlenmesine ve cildin daha dayanıklı hale gelmesine yardımcı olur. Mineraller de cildin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur ve ciltteki hasarı onarır. Örneğin, demir cildin sağlıklı bir şekilde oksijenlenmesine yardımcı olur ve ayrıca ciltteki iltihaplanmayı azaltır.

E Vitamini

Birçok çevresel ve ruhsal faktörlerle beraber derideki antioksidan seviyeleri azalmaktadır. E vitamini antioksidan ekili bir vitamindir. Deride önemli görevlere sahip olan E vitamini, cildin nem dengesine katkı sunar. Ek olarak yanıklarda ve yara izlerinin iyileşme sürecinde etkilidir. Kırışıklık gibi bazı cilt problemlerinin tedavisinde de E vitamininden faydalanılır. Cildin zararlı güneş ışınlarından korunmasına yardımcı olur. Saçların sağlıklı uzayabilmesi, koparak dökülme gibi problemler, tırnaklarda sararma ve soyulma gibi şikayetlerin giderilmesinde etkilidir. Yapılan araştırmalar, E vitamininin atopik dermatit ve diğer egzama türlerinde faydalı etkileri bulunduğunu ve sedef hastalığında görülen semptomların hafifletilmesinde de bu vitaminden yararlanılabileceği gözlemlenmiştir.

E vitamini içeren besinler: badem, badem yağı, ay çekirdeği, fındık, fıstık, avokado, mango, kivi, çam fıstığıdır.

Omega-3 Yağ Asidi

Hücrelerin membranın da bulunarak hücre membranının işlevini yapmasını sağlarlar. Cildin hidrasyonunu dengeleyici etkisi vardır. Bu etkisiyle cildin erken yaşlanmasını ve akne sorunlarını engeller.

Omega-3 İçeren Besinler: Yağlı balıklar, balık yağları, somon, istiridye, uskumru, ceviz, morina balığı, keten tohumu, chia tohumu, keten tohumu yağıdır.

Omega-5 Yağ Asidi

Antioksidan etki sayesinde cildi serbest radikallerin toksik etkilerinden koruyarak cildin doğal yağının sentezini düzenler. Deri altında oluşan toksinlerini azaltır. Nemlendirici etkisiyle cildin elastikiyetini artırır. Cildi gençleştirir. Derinin sarkmasını ve incelmesini önler.

Omega-5 içeren besinler: nar çekirdeği yağı, Hindistan cevizi yağı, hurma çekirdeği, Alaska somonudur.

Omega-9 Yağ Asidi

Cildi koruyarak yaşlanmayı geciktirir. Cildi güzelleştirir ve pürüzsüz bir cilt sağlar. Makyaj malzemelerindeki kimyasalların toksik etkisinden cildi korur. Saçların canlı görünmesini sağlar ve saç dökülmelerini azaltır.

Omega-9 İçeren Besinler

Rafinasyona uğramamış ham zeytinyağı, zeytin, avokado yağı ve avokado, badem yağı ve badem, yer fıstığı, susam yağı, Siirt fıstığı, fındık ve fındık yağı, ayçiçeğidir.

Resveratrol

antioksidan özellikleri ön plana çıkan ve doğal bir polifenol olan resveratrolun lipid peroksidasyonunu ve buna bağlı hücre ölümünü önlediği bilinmektedir. Cildi yaşlanmaya karşı korur.

Resveratrol içeren besinler:üzüm, kırmızı şarap, yer fıstığı, asma yaprağı, keçi kulağı ve kakaodur.

Selenyum

Güneşin zararlı etkilerine karşı cildi korur. Tam tahıllar, deniz ürünleri, sarımsak ve yumurta selenyumun en iyi kaynaklarıdır.

Çinko

Güneş ışınlarının radyasyonundan korur, yara iyileşmesini hızlandırır. Ve antioksidan etkiye sahiptir. Hindi, kırmızı et, tavuk, deniz ürünleri, badem, yer fıstığı, kabak çekirdeği, antep fıstığı, susam, ıspanak, roka, pazı, bamya, bezelye, mantar, yumurta, patates, beyaz peynir, yoğurt çinko içermektedir.

C Vitamini

C vitamini, ciltteki hasarı onararak cildin daha sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Ayrıca ciltteki iltihaplanmayı azaltarak cildin daha pürüzsüz bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. C vitamini, cildi bir dizi çevresel kirletici ve serbest radikalden koruma yeteneğine sahip güçlü bir antioksidandır . Cildin doğal UV koruyucu özelliklerini arttırdığı kanıtlanmıştır, bu da onu rutin olarak dışarıda olan insanlar için harika bir vitamin haline getirir.

C vitamininin aynı zamanda artan kollajen üretimini teşvik ederken yaşlılık lekeleri gibi pigmentasyon sorunlarını azaltmada doğrudan bir etkiye sahip olduğu da bilinmektedir. C vitamininizi topikal bir serumla, tercihen Ferulik asit içeren bir serumla alın, bu da C vitamininin stabilitesini artırmanın yanı sıra cildin emilimini artırmaya yardımcı olabilir.

Diyetinize portakal, çilek, kivi, domates veya brokoli gibi yiyecekleri ekleyerek de C vitamini alabilirsiniz.

Burada yer alan besinler beslenmemizde makul miktarlarda yer almalıdır. Öğünlerimizde denge ve çeşitliliğe önem vermeliyiz. Sağlıklı ve ışıltılı günler dilerim.

DYT.FİDAN NUR KARTAL

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28805671/

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Dış Gebelik: Teşhis, Tedavi ve Risk Faktörleri

Dış Gebelik

Dış gebeliğin nasıl teşhis edildiğini, tedavi seçeneklerini ve

Takip Et