Katarakt Nedir?

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
Katarakt Nedir?

Katarakt Nedir?

Katarakt, gözünüzün normalde şeffaf olan merceğinin bulanıklaşmasıdır. Kataraktı olan insanlar için, bulutlu merceklerden görmek biraz buzlu veya buğulu bir pencereden bakmak gibidir. Katarakt bulanık görme, okuma, araba kullanmayı (özellikle geceleri) veya bir arkadaşın yüzündeki ifadeyi görmeyi zorlaştırabilir.

İlk başta, daha güçlü aydınlatma ve gözlükler kataraktla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Ancak görme bozukluğu olağan aktivitelerinizi engelliyorsa, katarakt ameliyatı olmanız gerekebilir. Fakat endişe edilecek bir durum yok. Katarakt ameliyatı genellikle güvenli bir işlemdir.

Semptomlar

Katarakt belirtileri ve semptomları şunları içerir:

  • Bulutlu, bulanık veya soluk görme.
  • Geceleri görmede artan zorluk.
  • Işığa ve parlamaya duyarlılık.
  • Okuma ve diğer aktiviteler için daha parlak ışık ihtiyacı.
  • Işıkların etrafında “haleler” görmek.
  • Gözlük veya kontakt lens derecesinde sık sık değişiklikler.
  • Renklerin solması veya sararması.
  • Tek gözde çift görme.

İlk başta, görüşünüzdeki bulanıklık, gözünüzdeki merceğinin yalnızca küçük bir bölümünü etkileyebilir ve görüşünüzde bir bozukluk olduğunun farkına olmayabilirsiniz. Katarakt büyüdükçe, merceğinizin daha fazla bulutlanmasına neden olur ve mercekten geçen ışığa zarar verir. Bu şekilde daha belirgin semptomlara neden olabilir.

Ne Zaman Bir Doktora Görünmeli

Görüşünüzde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, doktora başvurun. Çift görme veya yanıp sönme, ani göz ağrısı veya ani baş ağrısı gibi ani görme değişiklikleri yaşarsanız, hemen doktorunuza görünün.

Katarakta Neden Olabilecekler

Kataraktların çoğu, yaşlanma veya yaralanma gözünüzün merceğini oluşturan dokuyu zedelediğinde gelişir. Başka sağlık sıkıntılarına neden olan bazı kalıtsal genetik bozukluklar, katarakt olma ihtimalinizi artırabilir. Katarakt ayrıca diğer göz rahatsızlıklarından, göz ameliyatı ya da diyabet gibi tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir. Uzun süreli steroid ilaç kullanımı da katarakt gelişmesine neden olabilir.

Katarakt Nasıl Oluşur?

Kataraktın oluştuğu mercek, gözün iris kısmının arkasında konumlanır. Lens, gözünüze geçen ışığı odaklar ve bir kameradaki film gibi işlev gören gözdeki ışığa duyarlı zar olan retinada net, keskin görüntüler üretir. Yaşlandıkça, gözlerinizdeki lensler esnekliğini, şeffaflığını ve inceliğini kaybedebilir. Yaşla ilgili ve diğer tıbbi durumlar lens içindeki dokuların parçalanmasına ve kümelenmesine neden olur.

Katarakt ilerlemeye devam ettikçe, bulutlanma yoğunlaşır ve merceğin daha büyük bir bölümünü içerir. Bir katarakt, ışığı mercekten geçerken dağıtıp bloke ederek keskin bir görüntünün retinanıza ulaşmamasını sağlar. Bu nedenle, görüşünüz bulanıklaşır. Katarakt genellikle her iki gözde de gelişir, ancak eşit olarak gelişmez. Bir gözde katarakt diğerine göre daha ilerlemiş olabilir ve bu da gözler arasında görüş farklılığına neden olur.

Risk Faktörleri

Katarakt riskinizi artıran faktörler şunları içerir:

  • Artan yaş
  • Diyabet
  • Güneş ışığına aşırı maruz kalma
  • Sigara içmek
  • Obezite
  • Yüksek tansiyon
  • Önceki göz yaralanması veya iltihabı
  • Önceki göz ameliyatı
  • Kortikosteroid ilaçların uzun süreli kullanımı
  • Aşırı miktarda alkol içmek

Katarakt Nasıl Önlenir?

Kataraktın nasıl önlenebileceği veya kataraktın ilerlemesinin nasıl yavaşlatılacağı ile ilgili bir çalışma kanıtlanmamıştır.

Fakat doktorlar, aşağıdakiler dahil çeşitli stratejilerin yardımcı olabileceğini düşünüyor:

  • Düzenli göz muayenesi yaptırın. Göz muayeneleri, katarakt ve diğer göz problemlerinin en erken aşamalarında tespit edilmesine yardımcı olabilir. Doktorunuza ne sıklıkla göz muayenesi yaptırmanız gerektiğini sorun. Sigarayı bırakmak. Sigarayı nasıl bırakacağınız konusunda doktorunuza danışın. Diğer sağlık sorunlarını yönetin. Katarakt riskinizi artırabilecek diyabetiniz veya diğer tıbbi durumlarınız varsa tedavi planınızı izleyin. Bol meyve ve sebze içeren bir diyet programı seçin.

Diyetinize çeşitli renkli meyveler ve sebzeler koymak, aldığınız besin ve vitamin miktarını arttırır. Meyve ve sebzeler, gözlerinizin sağlık durumuna yararlı birçok antioksidan içerir. Araştırmalar, hap şeklindeki antioksidanların kataraktı önleyebileceğini kanıtlamadı. Ancak yapılan büyük bir popülasyon çalışması, vitamin ve minerali bol, sağlıklı bir diyetin, katarakt gelişme riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Meyve ve sebzelerin birçok kanıtlanmış yararı vardır. Diyetinizdeki mineral ve vitamin miktarını artırmak için tercih edebileceğiniz en güvenli yoludur

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Diyet Zayiflama

Diyet Zayıflama

Beslenme yanlışları nedeniyle diyet zayıflama kelimeleri insanların kafasını

Obezite - Şişmanlık

Obezite

Obezite (Şişmanlık) kişilerin ideal vücut ağırlıklarının yüzde 15

Kanser Nedir? Kanser Türleri ve Kanser Tedavisi

Kanser

Kanser, vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalıp yayılması

Takip Et