Lutein Nedir?
Makale İçeriği
Besinlerde bol miktarda bulunan lutein karoten familyasındandır ve hem besinlerden, hem de takviye ürünlerden almak mümkündür. Vücudumuz için tam bir antioksidan görevi gören lutein, insan sağlığı için pek çok yararlı etkiyi de barındırmaktadır.
Sarı renkte, bazı bitkilerde bulunan lutein, aynı zamanda bu bitkileri zararlı mavi ışınlara karşı da korur. İnsan sağlığına en büyük faydası, gözlere olan yararlı etkileridir. Gözlere olan faydası yüzünden göz vitamini olarakta bilinmektedir.
Özellikle havuç gibi köklü meyve, sebzelerde bulunan lutein, ciltteki hücrelerin yenilenmesini de sağlamakta. Sarı ve turuncu renk meyve, sebzelerden alınabilen lutein, takviye gıdalar ya da tabletler ile de edinilebilir. Özellikle gözdeki sarı noktasın tahribatını engellemeye ve retinanın zararlı ışınlardan korunmasını sağlar.
Luteinin Faydaları Nelerdir?
Lutein’in bilinen pek çok faydası vardır. Ayrıca bu faydaların pek çoğu da bilimsel çalışmalara dayanmaktadır. İşte luteinin faydaları,
- Vücutta bulunan serbest radikalleri antioksaidan özelliği sayesinde azaltır.
- Amerika’da yapılan bir çalışmaya göre, yumurtanın sarısı yaşlanmaya bağlı gözlerde meydana gelen katarakt sorununun onarılmasında fayda sağlar,
- Retinanın merkezinde bulunan sarı noktanın hasar görmesi, sarı nokta hastalığını ortaya çıkarır. Buna makula dejenerasyonu da denmektedir. Özellikle 65 yaş ve üzerindeki kişilerin sarı nokta hastalığı ile mücadelesi daha fazladır. Sarı nokta hastalığı üzerinde oldukça etkilidir,
- Beslenmesine lutein ağırlıklı besinler ile devam eden kişilerin, görme problemi riskleri, diğer kişilere göre çok daha azdır,
- Yalnızca gözlere değil, cilde de oldukça faydalı olan bir yapıdır,
- Güneş ışınlarından lensin zarar görmesini engeller. Göz vitamini adını almasının bir başka sebebi de budur.
Luteinin En Fazla Bulunduğu Besinler
Luteinin hangi besinlerde bulunur sorusu, aslında bu antioksidanın önemini kavrayanların sık sorduğu bir soru. Genel olarak turuncu ve sarı olarak bilinse özellikle aşağıdaki besinlerde bolca bulunur;
Mısır: Lifler ve B vitamini bakımından zengin olan mısır, yağsız ve tuzsuz olarak hazırlanarak tüketilebilir.
Ispanak: Rengi sarı ya da turuncu olmasa dahi ıspanak da lutein açısından zengin bir besindir. İçeriğinde A, C ve K vitaminleri bulunan ıspanak, aynı zamanda demir, kalsiyum ve potasyum da içermekte.
Roka: Lutein bakımından zengin olan bir başka yeşil yapraklı sebze de rokadır.
Bal kabağı: Bal kabağı hem lezzetli, hem de kalorisi düşük olması sayesinde sevilerek tüketilen bir besin.
Pazı: Kalsiyum, demir ve potasyum ile zengin olan pazı, aynı zamanda bol miktarda göz vitamini içeriyor. Özellikle spor yapanlar için yumurtalı pazı oldukça faydalı gelecektir.
Tüm bu besinlerin, mevsiminde tüketilmesi oldukça önemlidir. Mevsiminde tüketilmeyen ve kimyasallar ile büyümüş sebze ve meyvelerin, faydadan çok zarar verebileceği unutulmamalıdır.
Lutein Vücut Tarafından Üretilir mi?
Doğuştan her insanın gözünde belli bir miktar lutein bulunur. Bu miktar zamanla çevresel faktörler ya da yaşlanmaya bağlı azalır. Bunun sonucunda da görme bozuklukları ve katarakt gibi sorunlar ortaya çıkar. Ancak vücut yeniden lutein üretmez. Dolayısıyla beslenme alışkanlıklarının lutein alımına yönelik olması göz sağlığı açısından son derece önemlidir. Özellikle diyet yapan kişilerin alımına dikkat etmesi ve diyet listesi buna göre düzenlemesi şarttır.
Zaten lutein içeren besinlerin kalori miktarı düşük olduğu için bu hiç zor olmayacaktır. Bunun yanı sıra ek gıda ya da tablet olarak da alınabilir. Ancak güven vermeyen hiçbir satış noktasından lisanssız ürün alınmamalıdır. Tablet şeklinde alınacak ise muhakkak güven veren bir noktadan alışveriş yapılmalıdır.