Sigara ve Zararları

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
Sigara ve Zararları

Sigara ve Zararları

Sigara içmek hem size hem de çevrenizdeki insanlara telafisi olmayacak zararlar verir. Birçok kanser türüne sebebiyet vermesi, halk arasında en çok bilinen etkisidir. Bu kadarla kalmayıp, bütün organlarınızın iflas etmesine yol açabilir. Araştırmalara göre içtiğiniz her sigara yaşam sürenizi gitgide azaltır. Ayrıca sigara bağımlılık yapıcı madde içerdiği için bir kere başlandığında geri dönüşü olmayabilir.

Sigaranın vücuda zararlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Sigara içmek akciğer hastalıklarına neden olur.
  • Sigara içmek kalp hastalıklarına neden olur.
  • Sigara içmek hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı azaltır ve hamilelikte kullanıldığında düşüğe sebebiyet verebilir.
  • Sigara içmek bağışıklık sistemini zayıflatır ve daha sık hastalanmanıza sebep olur.
  • Göz bozukluklarına yol açabilir.
  • Uzun yıllar boyunca ve sık sık sigara içmek erken yaşlanmaya sebep olur.
  • Diş eti hastalıklarına ve cilt hastalıklarına yol açar.

Merkezi Sinir Sistemine Etkileri

Sigara bağımlılık yapıcı bir madde olan nikotin içerir. Nikotin ilk kez vücuda alındığında iyi hissetmenizi sağlar fakat bir süre sonra baş ağrısı, huzursuzluk, sinirlilik hali gibi yan etkiler baş göstermeye başlar. Bunun sonucunda vücudunuzda tekrardan nikotin alımı isteği oluşur. Bağımlılık oluşturması sebebi ile sigarayı bırakmak oldukça zordur ve yüksek irade ister.

Kardiyovasküler Sisteme Etkileri

Sigara içmek kalp hastalıklarına yol açar. Kalp hastalığı olanlar için ise fazlasıyla tehlikelidir ve kalp krizine yol açabilir. Kan basıncının yükselmesine sebep olur ve inme riskini artırır. Ayrıca damarları daraltır ve damar tıkanıklığına sebep olabilir.

Solunum Yollarına Etkileri

Sigara içmek amfizem, kronik bronşit, zatürre, KOAH ve akciğer kanseri gibi kronik akciğer hastalıklarına neden olur. Sigara içmeyi bıraktığınız ilk zamanlarda geçici solunum rahatsızlıkları görülebilir fakat bu iyileşmeye başladığınızın bir göstergesidir.

Sindirim Sistemine Etkileri

Sigara içenlerde pankreas, boğaz, gırtlak ve ağız kanserlerinin görülme riski içmeyenlere oranla çok daha fazladır. Sigara içmek insülin direncine neden olabilir. Bu kişilerin tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riski daha fazladır.

Cilt Sağlığı Üzerine Etkileri

Sigara içmek cilt kanseri riskini artırır. Tırnaklarda sararmaya neden olur ve mantar oluşabilir. Ciltte renk değişiklikleri ortaya çıkar ve erken yaşlanma başlar. Yoğun bir saç dökülmesine yol açabilir.

Üreme Sistemine Etkileri

Sigara içmek erkeklerde sperm sayısının, kadınlarda ise doğurganlığın azalmasına yol açar ve gebeliği zorlaştırabilir. Bunun yanı sıra hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel arzuyu ve cinsel performansı düşürür ve cinsel tatminsizliğe yol açabilir. Sigara içmenin yalnızca size değil çevrenizdeki insanlara da büyük zararları vardır. Sigara dumanına maruz kalan kişilerde öksürük, nefes darlığı, astım ve bronşit gibi rahatsızlıklar baş gösterebilir.

Pasif içicilikten dolayı hiç sigara içmemiş kişilerde bile akciğer kanseri görülebilir. Bütün bunların yanı sıra çevrenizdeki insanlar sigara dumanından ve kokudan rahatsız olabilir. Sigarayı bırakmak zor olmasına rağmen imkansız değildir. Uzman bir doktordan yardım alarak sigarayı bırakabilir, bu hastalıkların ortaya çıkma ihtimalini kısa sürede azaltabilirsiniz.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Müsli Nedir?

Müsli Nedir?

Kahvaltı sofralarının yıldızı müsli, sağlıklı beslenme dünyasında nasıl

Omega 5 Nedir? Faydaları Nelerdir? Omega 5 Nelerde Bulunur?

Omega 5

Omega-5 vücut tarafından üretilmeyen esansiyel bir yağ asididir.

Kuersetin

Kuersetin

Anti kanser özelliği olan, oldukça güçlü antioksidan bileşimi

Bavim Nedir?

Bavim Nedir?

Bavim Nedir? Türkiye’nin bir hastalık konusunda birçok merkezden

Takip Et