B3 Vitamini (Niacin)

B3 Vitamininin (Niasin) enerji üretimi, hücre fonksiyonları ve genel sağlığımız üzerindeki etkilerini, hangi besinlerde bulunduğunu ve nasıl tüketilmesi gerektiğini öğrenebileceğiniz ayrıntılı bir kılavuz.
B3 Vitamini (Niacin)

B3 (Niacin) vitamini nedir, ne işe yarar, eksikliğinde nelere yol açar, ne kadar B3 (Niacin) vitamini tüketmeli gibi sorularınıza yazımızda cevap bulabilirsiniz.

B3 Vitamini Nedir?

B3 Vitamini, ayrıca bilinen adıyla Niasin, vücudun enerji üretmesi ve hücrelerin düzgün çalışması için hayati bir role sahip olan bir vitamindir. Vücuttaki enerji dönüşüm süreçlerinde kritik bir rol oynayan Niasin, aynı zamanda DNA’nın korunması ve tamiri gibi önemli biyolojik süreçlere de katkıda bulunur. Peki, Niasin’in ne olduğunu, hangi besinlerde bulunduğunu ve sağlığımız üzerindeki etkisini tam olarak biliyor muyuz? Bu makalede, B3 Vitaminini daha iyi anlamanıza yardımcı olacak tüm bilgileri bulabilirsiniz. Bu hayati vitamini daha yakından tanımaya hazır mısınız? Öyleyse, başlayalım!

Niacin olarak da bilinen B3 vitamini diğer B vitaminleri gibi suda çözünebilen ve B vitamin kompleksi içerisinde yer alan organik bir bileşiktir. Niyasin, Nikotinik asit olarakta bilinen bu vitamin suda çözünür bir vitamindir olmasının yanında gereksinim duyulan zorunlu bir vitamindir. Sinir sisteminin korunması için gerekliliği yanında özellikle karbonhidrat, yağ ve protein içeren besinlerde bulunur.

B3 Vitaminin Özellikleri

B3 vitamini özellikleri aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Alkole bağlı olarak emilimi azalabilen bir vitamindir.
  • Vücutta kalma süresi, B3 suda çözünen bir vitamin olduğu için yağda çözünen vitaminlere göre çok daha kısadır.
  • Enerji üretimi ve besinlerin moleküllerine ayrıştırılmasında etkin bir role sahiptir.
  • İhtiyacı vücut ağırlığına, cinsiyete, yaşa göre değişiklik gösterir.
  • Hamilelik ve emzirme, yaşlılık gibi bazı özel durumlarda B3 vitaminine duyulan ihtiyaç artacaktır.

B3 Vitamini Faydaları Nelerdir?

B3 düzenli olarak tüketildiğinde vücudunuzdaki pek çok sistemin sağlıklı ve diğer sistemler ile sekronize bir şekilde çalışmasını sağlayan bir organik bileşiktir. Bu nedenle, her gün önerilen miktarda B3 vitamini almanız önerilmektedir.

B3 vitamini faydaları şu şekildedir:

Cilt Sağlığına İyi Gelir

B3 cilt sağlığını iyileştirici etki gösteren bir vitamindir. Akneleri geçirir, cildinizi temizler ve enfeksiyon oluşumunu azaltır. Cildin nefes almasını sağlayarak cilt lekeleri ve cilt kızarıklıkları gibi diğer cilt sorunlarına da iyi gelir.

Sindirim Sistemini Destekler

B3 sindirim sistemini destekleyici ve rahatlatıcı etki gösterir. B3 vitaminin düzenli kullanımı sindirim sistemine bağlı olarak yaşanacak rahatsızlıkların önüne geçmenizde size yardımcı olacaktır.

Sinir Sistemini ve Beyin Fonksiyonlarını Günlendirir

B3 vitamini yararları arasında aynı zamanda sinir sistemini ve beyin fonksiyonlarını güçlendirmesi de yer almaktadır. Hafızayı güçlendiren ve depresyon şikayetlerini azaltan B3 aynı zamanda uykusuzluğa iyi gelmekte ve alkol bağımlılığını azaltmada da sizlere yardımcı olmaktadır.

Kolesterol Seviyesini Dengeler

B3 vitamini aynı zamanda kandaki trigliserit ve kolesterol seviyesini dengeleyici özellik göstermektedir. Böylelikle kolesterolün normal seyrine düşmesini sağlayarak başta kolesterol hastaları olmak üzere kolesterole bağlı olarak görülen diğer bulgu ve rahatsızlıkların oluşmamasında sizlere yardımcı olur.

Alzheimer Hastalığına Karşı Koruyucu Özellik Gösterir

B3 vitamini ne işe yarar diye merak ediyorsanız B3 vitamini düzenli olarak kullanılması Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlayacaktır. Özellikle son yıllarda giderek artan Alzheimer oranları düşünüldüğünde bu hastalığın önüne temel bir vitamin olan B3 vitamini ile geçebilmeniz size büyük avantaj sağlayacaktır.

Eklem Hareketliliğini Arttırır

Eklemlerde toplanan ödemleri azaltan B3 eklem hareketliliğini arttırarak eklem ağrılarını azaltır ve eklem kıkırdaklarının yeniden yapılandırılmasına yardımcı olur. Bu özelliği iskelet sistemi hastalıklarının oluşumuna engel olmasını sağlamaktadır. İskelet sistemi hastalığınız varsa günlük tükettiğiniz B3 miktarına özen göstermeniz iskelet sisteminizi güçlendirecek ve rahatsızlığınızı atlatmanız ya da en azından bulgularının ve belirtilerinin azalmasında size yardımcı olacaktır.

Kan Şekerini Dengeler

Şeker hastalığının tedavisinde kullanılabileceği kabul edilen B3 vitamini kan şekerini dengelemeye yardımcı olmaktadır. Diyabet hastalarının kan şekerleri B3 takviyesi yardımıyla normal seviyelerde seyredebilir.

B3 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

B3 vitamini eksikliği pek çok hastalığa ve rahatsızlığa yol açabilmektedir. Eksikliğin gerçekleşmesi için ya B3 vitaminin yeterince alınmaması ya da B3 emiliminin yeterli düzeyde olmaması gerekir.

B3 vitamini eksikliğinin vücutta yarattığı sorun ve hastalıklar şu şekildedir:

Cilt Sorunlarına Neden Olur

Cilt sağlığı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olan B3 eksikliği durumunda pellagra adı verilen deri rahatsızlığı gözlemlenebilmektedir. Ciltte enfeksiyon, kızarıklık, lezyon ve kuruluk gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir.

Ağız Sağlığının Bozulmasına Yol Açabilir

B3 vitamini eksikliğine bağlı olarak dilde kızarıklık ve şişlik oluşabilir. Aynı şekilde mukoza tabakasında yangı ve şişme durumu da ortaya çıkabilmektedir.

Kalp ve Damar Sağlığına Olumsuz Etki Edebilir

B3 vitamini eksikliği belirtileri arasında aynı zamanda kan dolaşımında azalma, göğüs sıkışması, damar problemleri gibi şikayetler de görülebilmektedir.

Sindirim Problemleri Görülebilir

B3 sindirim sistemini destekleyen ve yiyeceklerin sindirilmesine, parçalanmasına yardımcı olan bir vitamindir. Dolayısıyla B3 vitamini eksikliğine bağlı olarak mide bulantısı, kabızlık, ishal gibi rahatsızlıklar görülebilir.

Hafıza Zayıflığı ve Sinir Sisteminde Aksaklıklar Oluşabilir

B3 vitamini direkt olarak sinir sistemine ve beyin fonksiyonlarına etki eden bir vitamindir. Dolayısıyla bu vitaminin eksikliğine bağlı olarak hafıza zayıflaması ve diğer sinirsel rahatsızlıkların görülmesi olası olacaktır. Aynı zamanda agresiflik ve uykusuzluk gibi durumlara da yol açabilir.

B3 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B3 alabileceğiniz pek çok besin kaynağı bulunmaktadır. B3 vitamini içeren besinler aşağıdaki gibidir:

  • Dana karaciğeri, ton balığı, balık, yengeç, tavuk, kuzu, hindi gibi et ürünleri
  • Bezelye, soya fasulyesi
  • Tam tahıllı ekmek, makarna, patates gibi karbonhidratlar
  • Yumurta, süt, peynir gibi hayvansal ürünler
  • İncir
  • Mercimek
  • Yer fıstığı
  • Mantar
  • Balkabağı

Günlük B3 Vitamini Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

B3 vitamini tüketimi yaşınıza, cinsiyetinize ve kilonuza göre değişim gösteren ölçülerde alınmalıdır.

  • Çocuklar günde 2 – 16 mg arası B3 vitamini tüketebilir.
  • Yetişkinler 14 – 16 mg B3 vitamini tüketmelidir.
  • Hamile ve emziren kadınlar günlük 17 – 18 mg arası B3 vitamini tüketmelidir.

B3 vitamini suda çözünen bir vitamin olduğu için aldığınız fazla B3 vitamini idrar yolu ile dışarı atılacak ve vücudunuzda tutulmayacaktır. B3 vitaminini diğer B vitaminleri ile birlikte aldığınız zaman daha fazla tesir gösterecektir. B3 vitamini tüketimi düzenli olarak gerçekleştirdiğinizde gerek kalp, cilt, sinirsel fonksiyonlarınız olsun gerek ruh haliniz olsun psikolojik ve fizyolojik olarak daha sağlıklı ve mutlu bir insan olabilirsiniz. Bu nedenle, B3 tüketiminize özen göstermenizi öneririz.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Bavim Nedir?

Bavim Nedir?

Bavim Nedir? Türkiye’nin bir hastalık konusunda birçok merkezden

Takip Et