İhtiyacımız Olan Vitamin ve Mineraller

Vücudumuzun sağlıklı ve güçlü kalması için ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller nelerdir? Bu blog yazısında, günlük diyetimizde bulunması gereken temel besin öğelerini ve bunların sağlığımız üzerindeki etkilerini inceleyeceğiz. Optimal sağlık ve iyi oluş için bu hayati besin öğelerini keşfetmeye hazır olun.
İhtiyacımız Olan Vitamin ve Mineraller

Günlük Almamız Gereken Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

Sağlıklı bir yaşam için vücudunuzun ihtiyacınız olan bir çok vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Bunların büyük kısmını vücudumuz sentezleyebilir, ancak bu besin öğeleri içinde özellikle bir kaç tanesi oldukça önemlidir ve vücudumuz için bunları mutlaka almak zorundayız. Peki yaşantımız da özellikle ilerleyen yaşlarda ihtiyacımız olan vitamin ve mineraller hangileridir? İşte size sağlıklı bir yaşam için özellikle ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri listeledik.

Kalsiyum

Latincede “kireç” anlamına gelen “calx” kelimesinden gelen kalsiyum, maalesef yaşımız ilerledikçe aldığımızdan daha fazlasını kaybetmeye başladığımız bir mineraldir. Doğduğumuz günden itibaren ihtiyaç duyulan çocukluk döneminde de kemik özellikle kemik sağlığı için enzem bir mineraldir. Bu, özellikle menopoz sonrası kadınlar için kemiklerinizin daha kolay zayıflamasına (Osteoporoz) neden olabilir. Kalsiyum, kasların, sinirlerin, hücrelerin ve kan damarlarının doğru çalışmasına yardımcı olur.

Daha fazlası için Kalsiyum sayfamızı ziyaret ediniz.

B12 Vitamini

B12 Vitamini Kan ve sinir hücrelerinin güçlenmesine yardımcı olur. Doğal olarak onu et, balık, yumurta ve süt gibi hayvansal gıdalardan alabilirsiniz. Kahvaltı gevreği gibi haplar, ve “B12 takviyeli” yiyecekler bunun için diğer kaynaklardır. Çoğu kişi B12 vitaminini yediklerinden temin etse bile ilerleyen yaşlar bunu değiştirebilir. Yaş ilerledikçe özellikle 50 yaşını doldurmuş kişilerin neredeyse %30’unda atr0fik gastrit vardır. Atrofik gastrit olan kişiler yedikleri ve içtiklerinden alması gereken besin ögelerini tam anlamıyla alamazlar. Ayrıca antasitler, bazı ilaçlar ve zayıflama ile alakalı ameliyatlar da B12 eksikliğine sebe olabilmektedir.

Daha fazlası için B12 Vitamini sayfamızı ziyaret ediniz.

D Vitamini

D vitamini yiyeceklerden alınması zor olan bir vitamindir. İnsanlar güneş ışığından D vitamini aldığını söyler ama aslında güneş ışığının vücudumuzun D vitamini sentezlemesi için gerekli olan bir araçtır. Bilinenin aksine çoğu insan güneş ışığından tam verimli olarak yararlanamaz. Üstelik yaş ilerledikçe vücudun güneş ışığından D vitamini üretme oranı da düşer. Sağlıklı bir yaşam, kaslar, sinirler ve bağışıklık sisteminin doğru çalışması için önemli bir vitamindir. İlerleyen yaşlarda ise osteoporozun önlenmesine yardımcı olur.

D vitaminini içeren yiyecekler;

  • Somon
  • Uskumru
  • Sardalya gibi yağlı balıklar

Daha fazlası için D Vitamini sayfamızı ziyaret ediniz.

B6 Vitamini

B6 Vitamini diğer adıyla “Pridoksin” vücudumuzun mikroplarla savaşması ve gerekli enerjiyi üretmesi için ihtiyaç duyulan bir vitamindir.  Direkt olarak olmasa bile gerekli olan protein metabolizmasında çok önemli bir koenzimdir ve birçok nörotransmitterin sentezinde rol alır. Aynı zamanda bebeklerin beyinlerinin büyümesine yardımcı olur. Yaşlandıkça daha fazla B6’ya ihtiyacınız var. Bazı araştırmalar yaşlılarda yüksek B6 kan seviyeleri ile daha iyi hafıza arasında bağlantı olduğunu keşfetmiştir.

Daha fazlası için B6 Vitamini sayfamızı ziyaret ediniz.

Magnezyum

Magnezyum vücudunuzdaki en bol bulunan dördüncü mineraldir ve vücudunuz onsuz düzgün çalışamaz. Vücudunuzun protein ve kemik yapmasına yardımcı olmak yanı sıra kan şekerinizi sabit tutar. Fındık, tohum ve yeşil yapraklı sebzelerden elde edebilirsiniz. Ancak yaşlı insanlar daha az yeme eğilimindedir. Ayrıca, uzun vadeli sağlıklı bir yaşam sunduğundan önemlidir.

Daha fazlası için Magnezyum sayfamızı ziyaret ediniz.

Omega 3

Omega 3 , kalp, damar, beyin ve sperm hücreleri için önemli bir besindir. Ayrıca Alzheimer, artrit ve maküler dejenerasyon gibi yaşa bağlı hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilirler. Doktorunuz aksini belirtmediği sürece, omega-3’lerinizi yağlı balık, ceviz, kanola yağı veya keten tohumu gibi yiyeceklerden yemek sağlığınız için en iyisidir. Eğer balık tüketmiyor veya az tüketiyorsanız mutlaka dışarıdan Omega 3 takviyesi almalısınız. Son yapılan bilimsel çalışmalarda morina balığı karaciğeri yağından elde edilen Omega 11’in, omega 3 balık yağının etkisini arttırdığı düşünülmektedir.

Daha fazlası için Omega 3 sayfamızı ziyaret ediniz.

Çinko

Çinko Pek çok  yaşlı insan, bu değerli vitamini yeterince alamadı. Koku ve tat alma duyunuza yardımcı olur ve yaşlı bedenlerdeki tüm önemli ihtiyaçlarına yardımcı olur. enfeksiyonlar ve iltihaplarla mücadele eder. Çinko ayrıca sağlığınızı koruyabilir. İstiridye bu mineralin en iyi kaynağıdır. Aksi takdirde, sığır eti, yengeç ve zenginleştirilmiş kahvaltı gevreklerinden alabilirsiniz.

Selenyum

Selenyum Hücrelerinizi hasar ve enfeksiyondan korur ve tiroidinizin doğru şekilde çalışmasını sağlar. Selenyum ayrıca kaslarınızı güçlü tutabilir ve bunama, bazı kanser türleri ve tiroid hastalığı gibi yaşa bağlı hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir. Günde sadece bir veya iki fıstık yeterli olacaktır. Fazla abartmadan yemenizi öneririz.

Potasyum

Potasyum, kalbin, böbreklerin, kasların ve sinirlerin de dahil olduğu hemen hemen her şeyin içinde rol oynar. Aynı zamanda felç, yüksek tansiyon ve osteoporozdan korunmaya da yardımcı olabilir. Kuru kayısı, muz, ıspanak, süt ve yoğurt kaynakları iyidir. Vitamin almadan önce doktorunuza danışın.

Folat

Folat Bu doğal B9 vitamini formu yapraklı yeşillikler, fındık, fasulye ve diğer gıdalarda bulunur. Gebe kadınlar doğum kusurlarını önlemek için folik asit denilen B9 vitamininin laboratuvar şeklini alırlar. Folat hücre büyümesine yardımcı olur ve felç ve bazı kanserlere karşı koruyabilir. Çoğu Amerikalı yetiyor. Gıdalarda bulunan folat güvenlidir. Ancak takviyelerden veya takviye edilmiş gıdalardan elde edilen çok fazla folik asit, kolon kanseri veya sinir hasarı olma ihtimalinizi artırabilir.

Lif

Lif Muhtemelen lifin senin için iyi olduğunu biliyorsundur. Ama yaşlandıkça daha da önemli olduğunu biliyor muydunuz?  hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur, daha düzenli bir şekilde kaka yapmanıza yardımcı olur ve kolesterolünüzü ve kan şekerinizi düşürür – yaşlı insanların vücutlarında büyük yarar sağlar. 50 yaş üstü kadınlar günde en az 21 gram alırken, erkekler 30 gram alır, ancak çoğu insan bu kadarını almaz. Bu, yaklaşık 6-8 porsiyon tam tahıl porsiyonuna veya 8-10 porsiyon sebzeye eşittir.

 

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Diyet Merkezleri

Diyet Merkezi

Diyet merkezi avantajlarını değerlendiren çok sayıda kişi, ideal

Takip Et