Yumurtanın Sağlık Üzerine 10 Faydası

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
yumurtanın faydaları

Yumurtanın Sağlık Üzerine 10 Faydası

Yumurta, “süper besin” olarak sınıflandırılan bir gıdadır. Niçin bu şekilde bir isim verildiğini yazımızı okuduktan sonra çok daha iyi anlayacaksınız.

Peki yumurtanın faydaları nedir diyecek olursanız sizin için 10 faydasını sıraladık.

1. Oldukça Besleyicidir

Yumurtalar bilinen en besleyici yiyecekler arasındadır.

1 büyük boy haşlanmış yumurta şunları içerir:

1 büyük boy yumurta

    • 77 kalori,
    • 6 gram protein ve
    • 5 gram sağlıklı yağ içerir.

Yumurta sağlık için önemli olan çeşitli eser besinleri içerir. Aslında, yumurta ihtiyacınız olan hemen hemen her besin ögesini bir miktar da olsa bünyesinde barındırır.

2. Kolesterol İçeriği Yüksek Olmasına Rağmen Kan Kolesterolünü Olumsuz Etkilemez

Yumurta kolesterol açısından yüksek olduğu bilimsel bir gerçektir. Bir yumurta 212 mg kolesterol içerir ve bu, önerilen günlük 300 mg alımının yarısından fazlasıdır.

Bununla birlikte, diyetteki kolesterolün kandaki kolesterolü her zaman yükseltmediğini akılda tutmak önemlidir.

Karaciğer her gün çok miktarda kolesterol üretir. Diyet kolesterol alımınızı artırdığınızda, karaciğeriniz onu dengelemek için daha az kolesterol üretir. Bununla birlikte, yumurta tüketimine vücudun verdiği yanıt bireyler arasında değişmektedir.

İnsanların %70’inde yumurta kolesterolü yükseltmiyor iken
diğer %30’da, yumurta totoal kolesterol ve LDL kolesterolü az da olsa yükselttiği görülmüştür.
Bununla birlikte, kalıtsal hiperkolesterolemi veya ApoE4 adı verilen bir gen varyantı gibi genetik bozuklukları olan kişiler yumurta tüketimini sınırlamak veya yumurtadan tamamiyle kaçınmak isteyebilir.

3. HDL (“İyi”) Kolesterolü Yükseltir

HDL, yüksek yoğunluklu lipoprotein anlamına gelir. Genellikle “iyi” kolesterol olarak bilinir.

HDL seviyeleri daha yüksek olan kişilerde genellikle kalp hastalığı, felç ve diğer sağlık sorunları riski daha düşüktür.

Yumurta tüketimi, HDL kolesterolü arttırmanın çok iyi bir yoludur.

Yapılan bir çalışmada, altı hafta boyunca günde iki yumurta tüketenlerin, HDL kolesterol seviyesini %10 arttırdığı sonucuna varılmıştır.

4. Önemli Bir Bileşik Olan Kolin İçermektedir

Kolin, çoğu insanın varlığından bile haberdar olmadığı bir besindir, ancak yine de inanılmaz derecede önemli bir maddedir ve genellikle B vitaminleri ile gruplandırılır.

Kolin, hücre zarı oluşturmak için kullanılır ve çeşitli diğer işlevlerle birlikte beyinde sinyal moleküllerinin üretilmesinde rol oynar.

Kolin eksikliğinin çok fazla görülmese de belirtileri ciddidir.

Yumurta önemli bir kolin kaynağıdır. Tek bir yumurta, bu çok önemli besin ögesinden 100 mg’dan fazla içermektedir.

5. Kalp Hastalığı Riskinin Azalmasıyla Bağlantılıdır

LDL kolesterol genel olarak “kötü” kolesterol olarak bilinir.

Yüksek LDL seviyesine sahip olmanın kalp hastalığı riskinin artmasıyla bağlantılı olduğu bilinmektedir.

Ancak birçok insan, LDL’nin parçacıkların boyutuna göre alt tiplere ayrıldığının farkında değil. Küçük, yoğun LDL parçacıkları ve büyük LDL parçacıkları vardır.

Birçok çalışma, ağırlıklı olarak küçük, yoğun LDL parçacıklarına sahip kişilerin, çoğunlukla büyük LDL parçacıklarına sahip kişilere göre daha yüksek kalp hastalığı riskine sahip olduğunu göstermiştir.

Yumurta bazı insanlarda LDL kolesterolü hafifçe yükseltme eğiliminde olsa bile, çalışmalar parçacıkların küçük, yoğun LDL’den büyük LDL’ye dönüştüklerini göstermektedir ve bu da olumlu bir sonuçtur.

6. Lutein ve Zeaksantin İçerir

Yaşlanmanın sonuçlarından biri, görme yeteneğinin kötüleşme eğiliminde olmasıdır. Gözlerimizi etkileyebilecek bazı dejeneratif süreçleri önlemeye yardımcı olan birkaç besin ögesi vardır.

Bunlardan iki tanesi lutein ve zeaksantin olarak adlandırılır. Bunlar gözün retinasında biriken güçlü antioksidanlardır.

Araştırmalar, bu besinlerden yeterli miktarda tüketmenin, çok yaygın iki göz rahatsızlığı olan katarakt ve makula dejenerasyonu riskini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir.

Yumurta sarısı büyük miktarlarda hem lutein hem de zeaksantin içerir.

Kontrollü bir çalışmada, 4,5 hafta boyunca günde sadece 1,3 yumurta sarısı yemenin, kandaki lutein düzeylerini %28-50 ve zeaksantin düzeylerini %114-142 arttırdığı sonucuna varılmıştır.

Göz sağlığının korunmasına yardımcı olmak yumurtanın faydaları arasındadır. Yumurta, dünya üzerindeki bir çok göz hastalığının nedeni olarak kabul edilen A vitamini eksikliğini tamamlamak için de tüketilebilir. Çünkü A vitamini içeriği oldukça zengindir.

7. Omega-3’den Zenginleştirilmiş veya Organik Yumurtalar Trigliseriti Düşürür

Bütün yumurtalar eşit yaratılmamıştır. Besin bileşimleri, tavukların nasıl beslendiğine ve yetiştirildiğine bağlı olarak değişir.

Meralarda yetiştirilen ve/veya omega-3 ile zenginleştirilmiş yemlerle beslenen tavukların yumurtaları, omega-3 yağ asitleri bakımından çok daha yüksek olma eğilimindedir.

Omega-3 yağ asitlerinin, kalp hastalığı için iyi bilinen bir risk faktörü olan trigliseritlerin kan seviyelerini azalttığı bilinmektedir.

Araştırmalar, omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurta tüketmenin kan trigliseritlerini düşürmenin çok etkili bir yolu olduğunu göstermektedir.

Bir çalışmada, üç hafta boyunca haftada sadece beş omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurta tüketiminin, trigliseriti %16-18 oranında azalttığı görülmüştür.

8. Tüm Temel Amino Asitleri Doğru Oranlarda İçeren Yüksek Kaliteli Proteindir

Proteinler insan vücudunun ana yapı taşlarıdır. Hem yapısal hem de işlevsel amaçlara hizmet eden her türlü doku ve molekülün yapımında kullanılırlar.

Diyette yeterli protein almak çok önemlidir ve araştırmalar şu anda önerilen miktarların çok düşük olabileceğini göstermektedir.

Yumurtalar, altı gram protein içeren mükemmel bir protein kaynağıdır.

Yumurta ayrıca gerekli tüm amino asitleri doğru oranlarda içerir, bu nedenle vücudunuz, içindeki proteini tam olarak kullanmak için iyi bir donanıma sahiptir.

Yeterince protein almak; kilo vermeye, kas kütlesini artırmaya, kan basıncını düşürmeye ve kemik sağlığını optimize etmeye yardımcı olabilir. Yumurtanın faydaları arasında bu özellikleri de sayabiliriz.

9. Kalp Sağlığınızı Korur

Yumurtanın Sağlık Üzerine 10 Faydası | 15 Nisan 2024
                                                                                                                                                         Yumurta Kalp Damar Sağlığınızı Korur

Yumurta içerdiği kolesterol nedeniyle yıllarca kalbe zararlı olduğu iddia edilmiştir.

Son yıllarda yayınlanan birçok çalışma, yumurta tüketiminin kalp hastalığı riski arasındaki ilişkiyi incelemiştir.

Toplam 263.938 katılımcıyla yapılan 17 çalışmanın bir incelemesi sonucunda, yumurta alımı ile kalp hastalığı veya felç arasında hiçbir ilişki bulunamamıştır.

Bu sonuçları destekleyen bir çok çalışma yapılmıştır. Yumurtanın faydalarından biri de kalp damar sağlığını korumasıdır.

10. Kilo Kontrolünde Yardımcıdır

Yumurta Diyeti

Yumurta oldukça doyurucu bir besindir. Yüksek proteinli bir besindir ve protein, açık ara en doyurucu makro besindir.

Yumurta, gıdaların tokluk hissine neden olma ve sonraki kalori alımını azaltma yeteneğini ölçen tokluk indeksi adı verilen bir ölçekte yüksek puan almıştır.

30 kilolu kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, kahvaltıda simit yerine yumurta yemenin, tokluk hissini arttırdığı ve sonraki 36 saat boyunca otomatik olarak daha az kalori almalarını sağladığı sonucuna varılmıştır.

Başka bir çalışmada, simit kahvaltısını yumurtalı kahvaltıyla değiştirmenin, sekiz haftalık bir süre içinde önemli kilo kaybı sağladığı görülmüştür.

Kilo kaybı sağlaması veya kilo kontrolüne yardımcı olması yumurtanın faydalarındandır.

İlginizi Çekebilir: Yumurta Pişirmenin En Sağlıklı 5 Yolu

Sonuç

Yumurtanın faydaları çok fazladır. Ayrıca ulaşılması kolay ve ucuzdur.

Bu mükemmel besinin burada sıraladığımızın dışında da bir çok yararı vardır. Ancak her besinde olduğu gibi doğru miktarlarda tüketimi size yarar sağlayacaktır.

Diyetinize her gün bir yumurta eklemek sizin için doğru bir seçim olacaktır.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Omega 5 Nedir? Faydaları Nelerdir? Omega 5 Nelerde Bulunur?

Omega 5

Omega-5 vücut tarafından üretilmeyen esansiyel bir yağ asididir.

Hiperhidroz: Aşırı Terleme

Hiperhidroz

Hiperhidroz, hava sıcaklığı veya egzersizle ilgili olmayan sürekli

Panik Atak Nedir? Nasıl Teşhis Edilir? Belirtileri ve Tedavisi

Panik Atak

Panik ataklar, beklenmedik bir anda yaşanabilen, yüksek seviyede

Kepek

Kepek

Kepek Saç diplerindeki derinin kendisini yenileyebilmesi için ölü

Ganglion

Ganglion El ve el bileğinde gelişip büyüyen yapılara

Takip Et